Pensii 2025, lovitură pentru cei nedreptăţiţi de calcule. Banii obţinuţi la majorare, eşalonați pe 10 ani

Guvernul vrea ca banii de pensie care au fost câștigați în instanță să fie eșalonați pe nu mai puțin de 10 ani, aşa cum s-a întâmplat şi cu drepturile profesorilor.
Filip Stan
09 nov. 2024, 15:07
Pensii 2025, lovitură pentru cei nedreptăţiţi de calcule. Banii obţinuţi la majorare, eşalonați pe 10 ani

Pensii 2025. Au trecut două  luni de când fiecare pensie a fost recalculată. Măcar 2.000.000 de pensionari trebuie să se declare mulțumiți cu o creștere de minim 500 de lei și maxim 4.000 lei pe lună.

În schimb, există numeroși pensionari care susțin că legea de recalculare a pensiilor îi dezavantajează. Formula de calcul a legii pensiilor o aveți mai jos și ea s-a aplicat din septembrie 2024.

EXCLUSIV – Pensiile vor crește din nou în 2025. Ministrul Muncii, Simona Bucura Oprescu, a dat detalii despre majorările de anul viitor pentru pensionari. Se anunță venituri mai mari și pentru salariați și alocații mărite

Formula de recalculare a pensiei:

Punctele X 81 de lei (valoarea punctului de referință)

Puncte = puncte contributivitate + puncte stabilitate + puncte perioade asimilate.

Perioade asimilate sunt perioadele în care pensionarula  fost șomer, în concediu maternal, la facultate ori în armată.

Punctele de stabilitate la pensie recalculată:

– 0,50 puncte/an, pentru anii din intervalul 26 – 30 ani în muncă,

0,75 puncte/an, pentru anii din intervalul 31 – 35,

1 punct pentru fiecare an muncit peste 35 de ani.

Pensii 2025. Pensionarii dezavantajați sunt cei care au muncit în condiții grele sau la grupe de muncă. Ei au muncit mai puțini ani și, astfel, au primit creștere zero sau deloc la recalculare.

„Pensionarii au plătit suplimentar pentru grupele de muncă și au contribuit cu mai mulți bani în acele perioade. De acest lucru nu s-a ținut cont la recalculare”, spune un expert.

În acest context, pensionarii s-au adresat instaței și au câștigat. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a decis că asimilarea perioadei în care salariaţii au desfăşurat activităţi încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, produce efecte sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%.

Speța pe larg este mai jos:

În interpretarea dispoziţiilor art. 30 alin. (4) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice cu modificările şi completările ulterioare, asimilarea perioadei anterioare datei de 1 aprilie 2001, în care salariaţii au desfăşurat activităţi dintre cele prevăzute de art. 30 alin. (l) lit. i) din aceeaşi lege, în locurile de muncă încadrate în grupa a II-a de muncă, unui stagiu de cotizare în condiţii speciale de muncă, produce efecte şi sub aspectul majorării punctajelor lunare cu 50%, conform art. 100 lit. b) din Legea nr. 263/2010, iar nu doar cu privire la determinarea stagiului de cotizare, potrivit art. 56 alin. (1) lit. d)”, a decis Înalta Curtea.

Citește și: Pensii 2024. Pe ce dată veți primi pensia în luna noiembrie 2024. Pot exista mici întârzieri

Cum a tratat guvernul creșterea de pensie
Guvernul a răspuns la această decizie printr-un artificiu. Guvernul vrea ca banii de pensie care au fost câștigați în instanță să fie eșalonați pe nu mai puțin de 10 ani.

Guvernul NU vrea să schimbe legea pensiilor așa cum a scris instanța. Guvernul nu are bani ca să accepte majorarea punctajelor lunare cu 50% pentru pensionarii cu grupe de muncă și condiții speciale.

Ce bani câștigi la pensie dacă ai lucrat mulți ani?
A muncit 35 de ani – 5X 0,5 + 5 X 0,75 lei = 6,25 puncte X 81 lei = 506 lei

A muncit 40 de ani – 5 X 0,5 + 5X0,75 + 5 X 1 = 11,25 puncte X 81 lei =911 lei

 

 

Cum se calculează pensia în România în 2024. Exemplul dat de Ministerul Muncii

Cum se calculează pensia în România în 2024? A intrat în vigoare noua lege a pensiilor, dar cu toate astea, poate sunt persoane care încă nu știu ce venit vor încasa mai departe.

Ministerul Muncii a prezentat un exemplu de calcul pentru a arăta care va fi pensia odată cu intrarea în vigoare a noii legi. Totodată, sursa citată arată cum se calculează pensia în România, dar și care sunt cel mai importante detalii.

Punctajul lunar se calculează prin raportarea venitului brut lunar la câștigul salarial mediu brut, utilizat la fundamentarea bugetului din anul respectiv. Câștigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat este de 6.789 de lei.

Iată exemplul dat de Ministerul Muncii la calculul pentru pensie:

„Un câștig brut de 6.991 de lei (aproximativ 4.000 lei net) îl împarți la câștigul mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale (6.991 de lei împărțit la 6.789 de lei), rezultă 1,02978 puncte pe luna respectivă. Se utilizează cinci zecimale.
Punctajele lunare se adună, iar suma se împarte la 12 luni și rezultă punctajul anual.
Punctajele anuale acumulate se adună, iar suma se înmulțește cu Valoarea Punctului de Referință (VPR) care e de 81 de lei din 2024.
Exemplu: Ai muncit 35 de ani și ai avut venituri contributive exact cât este câștigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat? Înseamnă că ai acumulat 35 de puncte (35 puncte X 81 de lei). Rezultă o pensie brută de 2.835 de lei.
La numărul total de puncte se mai adaugă și punctele de stabilitate pentru că sunt peste 25 de ani de muncă: 0,5 puncte pe an între 26 și 30 de ani și 0,75 puncte pe an între 31 și 35 de ani. În exemplul nostru rezultă 6,25 puncte de stabilitate. Adică încă 506,25 lei la pensie. În total, o pensie de 3.342 lei. După impozitare, pensia cuvenită rezultată este de 3.208 lei.
Tot acest calcul este valabil din septembrie 2024, când intră în vigoare Legea nr. 360/2023”, potrivit postării pe Facebook a Ministerului Muncii.

DailyBusiness
O categorie de români va primi noi sume de bani de la stat. Banii se vor livra în conturile acestora săptămâna viitoare. Plățile au fost autorizate
Spynews
Cum i-a urat Naomi Hedman "La mulți ani" iubitului ei, Andrew Barabancea, de ziua lui de naștere. Imaginea publicată de vedetă / FOTO
Bzi.ro
Smiley trece printr-o situație dificilă! „Nu v-am cerut și nu vă voi cere niciodată bani!”
Fanatik.ro
Sfatul zilei pentru duminică, 15 decembrie 2024. Dragoste pentru Săgetător
Capital.ro
Ion Iliescu este furios. Decizia lui Călin Georgescu i-a lăsat mască pe toți. A fost înregistrat
Playtech.ro
Proporția corectă de carne și orez pentru sarmale delicioase. Cantitatea face o diferență uriașă de gust
DailyBusiness
Noi reguli pentru veniturile din chirii. Plăţile obligatorii care schimbă tot!
Adevarul
Cum va vota la primăvară electoratul lui Călin Georgescu. Trei sociologi explică cum funcționează psihologia maselor
wowbiz.ro
„N-am murit” Discuția halucinantă pe care Nicu Sârghea a avut-o cu doar câteva ore înainte să fie găsit fără suflare în propria casă! Toboșarul trupei Vunk și-a prevestit ultimele clipe din viață?
Spynews
Rețetă tradițională de salată de boeuf pentru Crăciun. Care este cea mai bună carne pentru preparat
Spynews
”Uită-mă, nu mă întorc”. Mario Fresh, mesaj ascuns pentru Alexia Eram! S-a aflat totul despre motivele despărțirii
Evz.ro
A murit actorul Mircea Diaconu. Pe 24 decembrie ar fi împlinit 74 de ani
Ego.ro
Iulia Vântur și-a ”oficializat” relația cu Salman Khan! Părinții au fost acolo!
Prosport.ro
FOTO. Ce mai face Dan Bilzerian, milionarul numit „Regele Instagramului” pentru viața lui de lux
kanald.ro
„Am văzut de la un kilometru că arde” Incendiu puternic în Mehedinți, după ce o femeie a uitat mâncarea pe foc. În ce stare se află victima
Cancan.ro
Ce a prevăzut Carmen Harra pentru alegerile prezidențiale din 2025: ”Avem noi surprize”
Playsport.ro
Aoleu, Antonia dă COD ROȘU! A înnebunit pe toată lumea cu ultima apariție! Cum s-a lăsat pozată după ce a renunțat la sutien
Capital.ro
Lovitura finală pentru Călin Georgescu. Decizia care se pregătește chiar acum în România
StirileBZI
Nu se mai dau 1.400 de lei! Banii se taie de la 1 ianuarie 2025
Prosport.ro
„Nu mă aşteptam să fie vândute atât de multe”. Revista în care campioana mondială a apărut doar cu o pereche de mănuşi pe ea a scris istorie
stirilekanald.ro
Reţetă de cârnați de casă cu 5 kg de carne: Vor ieşi ca la bunica! Iată cât de simplu se prepară
substantial.ro
Explozie cauzată de gaze la un bloc din Târgu Jiu: O femeie grav rănită
MediaFlux
EURO EXPLODEAZĂ în ROMÂNIA! Alertă la NIVEL NAȚIONAL. La cât ajunge
Shtiu.ro
Cine a inventat CNP-ul și CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai importantă descoperire științifică în anul 2024: medicamentul care poate salva milioane de vieți