Pensii aproape duble pentru cinci milioane de români. Se schimbă întreg sistemul de calcul al pensiei

Publicat: Joi, 27 Iunie 2019 09:59 // Actualizat: Joi, 27 Iunie 2019 09:59 // Sursa: romaniatv.net

Pensii aproape duble pentru cinci milioane de români! Este legea votată astăzi în Parlament, după o şedinţă cu scandal. Guvernul promite să mărească veniturile pensionarilor până în 2020.

Foto: rtv.net

LEGEA PENSIILOR. Proiectul legislativ prevede creşteri etapizate ale punctului de pensie, scrie a1.ro. Dacă în prezent este de 1100 de lei, până în 2021 va ajunge la 1875 de lei, iar pensionarii vor primi aproape dublu faţă de 2017.

Un profesor universitar va ajunge cu o pensie de 8000 de lei. Atenție! Raportat la salariul pe care-l avea în 2017, nu la salariile pe care le au acum în plată. Un doctor, la fel, ajunge cu o pensie de 5000 de lei, raportat, din nou, la salariile pe care le aveau în 2017.

Citeşte şi PENSII, creştere record. 1500 de lei ÎN PLUS pentru aceste persoane

Noua lege a pensiilor favorizează mamele eroine. Se vor putea rerage din activitate cu 6 ani mai devreme dacă au trei copii şi au cotizat cel puţin 15 ani. După a patra naştere, vor câştiga câte un an în plus pentru fiecare copil.

În plus, în noua formulă, se schimbă întreg sistemul de calcul al pensiei. Vor conta inclusiv sporurile primite la salariu, orele suplimentare plătite sau primele şi bonusurile. Şi studiile făcute - inclusiv masteratul şi doctoratul - vor influenţa punctajul final.

După publicarea legii în Monitorul Oficial vor începe recalculările pentru cei peste cinci milioane de pensionari, iar fostul ministru al Muncii spune că toate pensiile vor creşte.

Noua lege prevede tot patru categorii de pensii, dar unele au suferit modificări. La pensia de urmaş, de exemplu, apare ajutorul pentru soţul supravieţuitor, care va primi în plus 25% din pensia soţului decedat. compeltare Iar după noua formulă de calcul, penisa minimă a unui om cu 35 de ani vechime se va dubla.

Legea va fi trimisă la Palatul Cotroceni pentru a fi promulgată de preşedintele Klaus Iohannis.

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8398
RON
04 Jun
noapte 10 °
zi 25 °
Ultimele joburi adaugate
24 H