PENSII FACULTATIVE 2020. Cum şi cu cât îţi creşte salariul dacă cotizezi la Pilonul III

Salariații din țara noastră pot încheia contracte de pensii facultative, iar pentru acestea să beneficieze de deducerea parțială din impozitul pe venit a sumelor plătite. Totodată, angajatorii pot oferi propriilor salariați un alt beneficiu extrasalarial, mai exact, pot participa la plata contribuțiilor la pensiile facultative ale acestora.

RomaniaTV.net
22 feb. 2020, 15:43
PENSII FACULTATIVE 2020. Cum şi cu cât îţi creşte salariul dacă cotizezi la Pilonul III

Salariații care au încheiat un contrat cu un fond de pensii privat pentru a contribui la pensiile facultative, Pilonul III, pot beneficia de serie de avantaje, scrie avocatnet.ro

Spre exemplu, ei pot solicita angajatorului deducerea parțială din impozitul pe venit a sumelor plătite sau chiar să participe la plata contribuțiilor la pensiile facultative ale salariaților lor.

Trebuie precizat că, în acest ultim caz, suma pe care angajatorul o poate vărsa în contul primelor de asigurare a unui asigurat plafonată la echivalentul în lei a 400 de euro.

Pentru ca lucrurile să fie cât mai bine înțelese, Avocatnet descrie exemplul folosit de Banca Comercială Română. Astfel, la un venit impozabil de 2.000 de lei, contribuția la pensia facultativă este de 150 de lei pe lună. Dacă plata se face prin angajator, salariatul beneficiind automat de deductibilitate fiscală a pensiei facultative, salariu net va fi mai mare cu cinci lei decât dacă nu s-ar aplica deducerea și va economisi anual 180 de lei la impozitul plătit statului.

Pe lângă aceste beneficii extrasalariale, salariații se mai pot bucura și de deducerea abonamentelor private la sănătate, tot în limita de 400 de euro pe an. Totodată, angajatorii pot suporta inclusiv costurile unor prime de asigurare sau abonamente medicale.