Pensii private 2022. Premierul Nicolae Ciucă anunţă ce se întâmplă cu Pilonul 2 şi 3 de pensii

Premierul Nicolae Ciucă s-a întâlnit miercuri cu Radu Crăciun, preşedintele Asociaţiei pentru Pensiile Administrate Privat din România (APAPR). Este vorba despre organizaţia care reuneşte toţi administratorii de fonduri de pensii şi băncile depozitare din România.

09 feb. 2022, 15:42
Pensii private 2022. Premierul Nicolae Ciucă anunţă ce se întâmplă cu Pilonul 2 şi 3 de pensii

Pensii private 2022. Sumele gestionate de fondurile de pensii care fac parte din APAPR se ridică la aproape 19 miliarde de euro.

„Cu aceasta ocazie, au fost prezentate rezultatele fondurilor de pensii administrate privat din România şi au fost aduse în dezbatere propuneri de îmbunătăţire a cadrului legislativ care să asigure o funcţionare mai bună, atât a sistemului de pensii private obligatorii (Pilon 2), dar şi a pensiilor private facultative (Pilon 3).

Participanţii au analizat cadrul de reglementare, evidenţiind nevoia de consolida asigurarea sustenabilităţii pensiilor din cadrul Pilonului 2.

De asemenea, au fost subliniate importanţa digitalizării funcţionării sistemului de pensii private, dar şi flexibilizarea regimului de reglementare aplicabil investiţiilor din fondurile de pensii private”, se arată într-un comunicat al Guvernului.

Citeşte şi: Pensii 2022. Află ce vechime ai în muncă și cât ți-a plătit angajatorul contribuțiile pentru pensie. Totul se face cu un singur click!

La începutul anului, autoritățile anunţau că pregătesc modificări importante referitoare la plata pensiilor private în Pilonul II. Una dintre aceste schimbări vizează plătirea pensiilor în tranșe lunare timp de 12 ani, plata integrală urmând a se face doar în situații întemeiate.

Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene, a explicat că în PNRR nu este prevăzută o prevedere conform căreia plata pensiilor din Pilonul II se va face eşalonat, pe mai mulţi ani, precizând că există o propunere în acest sens.

”Nu este această prevedere în PNRR, au fost discuţii să fie. Am făcut multe consultări cu instituţii şi mediul privat, a venit un pachet pe Pilonul II şi asta a picat. Oricine poate să verifice, să caute jaloanele care ţin de pensii”, a spus fostul ministru la Profit TV, potrivit ziare.com.

În prezent, plata pensiilor private din Pilonul II se face integral sau defalcat pe cinci ani.

„Pilonul II nu este sustenabil, trebuia să fie soluţia pentru cei care ies la pensie peste 10, 15 ani, dar statul fură din aceşti bani. Se înceracă plasarea şi altor chichiţe din sistem în PNRR.

Noi avem obligaţia ca în acest trimestru să avem un proiect pe Pilonul II, cu cele patru puncte, care sunt decente”, a mai afirmat fostul ministru USR.

Citeşte şi: EXCLUSIV Marius Budăi: „În PNRR nu se precizează la ce se face referire prin pensii speciale. Nu se pot rezolva inechităţile neprofesionist, punând toate în aceeaşi căciulă” VIDEO