Vești proaste pentru milioane de români. Impozitul pe câștigurile din pensiile private se dublează de la 1 august. Decizia Guvernului Bolojan a fost luată deși în 2022 Curtea Constituțională a decis că aplicarea CASS la pensii este neconstituțională.
În cazul pensiilor private, nu se mai impozitează contribuțiile plătite în timpul acumulării (sumele depuse lunar), ci se vor impozita câștigurile din investiții realizate de fond (profitul generat din plasamente în titluri de stat, acțiuni sau obligațiuni). Din acest câștig, se scade plafonul neimpozabil, care este de 3.000 de lei. La câștigul rămas se aplică impozitul pe venit de 10%.
Până la decizia Curții Constituționale se aplica și CASS. După decizia Curții, impozitul a fost considerat neconstituțional și scos din uz. De la 1 august, CASS revine într-o cotă de 10%. Deci practic, impozitele pe veniturile din pensii private se dublează. Impozitul devine 20%, aplicat la partea din câștigul net ce depășește plafonul de 3.000 de lei.
Dan Armeanu, vicepreședintele Autorității de Supraveghere Financiară (ASF), a explicat pentru ECONOMICA.NET că la o valoare a activului net total (banii existenți în fondul de pensii) de 11.000 de lei, la care au existat contribuții totale de 5.000 de lei, câștigul participantului este de 6.000 de lei. Din acești 6000 de lei se scade plafonul neimpozabil la care se aplică impozit pe venit de 10%, adică 300 de lei.
Citește și Plata pensiilor din iulie, în pericol! Angajaţii Caselor de pensii au început protestele
”Pentru noi, nu va fi greu să trecem și la impozitarea CASS-ului pentru că vom reveni la schema de impozitare de acum trei ani, dinainte de decizia Curții Constituționale”, a spus Dan Armeanu pentru sursa citată.
Schema de impozitare rămâne aceeași cu cea descrisă mai sus, numai că la impozitul pe venit de 10% se mai adaugă 10% CASS. Deci la aceeași bază impozabilă , impozitul nu va mai fi de 300 de lei, ci de 600 de lei, iar retragerea netă din fondul de pensii de 5.400 de lei.
Situația este valabilă și pentru Pilonul 3, pensiile facultative și pentru retragerile sub formă de plată unică și pentru retragerile în rate egale de minimum cinci ani.
”Pentru sumele primite ca plată unică de către participanţii la fondurile de pensii administrate privat şi moştenitorii acestora, în conformitate cu prevederile Legii nr. 411/2004, republicată, cu modificările şi completările ulterioare, venitul impozabil este constituit din sumele care depăşesc contribuţiile nete ale participanţilor, la care fiecare fond de pensii acordă un singur plafon de venit neimpozabil stabilit conform prevederilor alin. (1) şi, după caz, deducerea contribuţiei de asigurări sociale de sănătate datorată potrivit prevederilor titlului V – Contribuţii sociale obligatorii, în limita venitului impozabil”, prevede legea.
Toți angajații din România sunt obligați să contribuie la Pilonul II cu 4,75% din salariul brut. Sistemul a fost lansat în 2008 și a inclus din start toți salariații cu vârsta mai mică de 35 de ani.
Banii strânși la Pilonul II vor fi încasați atunci când se ajunge la vârsta legală de pensionare sau dacă participantul devine invalid sau moare. În ultima situație banii vor fi încasați de către moștenitori. Pensia privată poate fi virată integral sau se pot încasa în tranșe timp de cel mult 5 ani.
La Pilonul III contribuie aproximativ 900.000 de români.