Pensiile speciale ale magistraţilor şi salariile cresc în 2022. Reacţia ministrului Justiţiei: „Am fost obligat să iau o astfel de măsură”

Pensiile speciale ale magistraţilor şi salariile acestora vor fi majorate din nou, aşa cum prevede un ordin al ministrului Justiţiei.

07 ian. 2022, 19:06
Pensiile speciale ale magistraţilor şi salariile cresc în 2022. Reacţia ministrului Justiţiei: „Am fost obligat să iau o astfel de măsură”

Cătălin Predoiu, ministrul Justiţiei, susţine că a fost nevoit să majoreze pensiile speciale ale magistraţilor şi salariile pentru ca astfel să evite cheltuieli de zeci de milioane de lei, în cazul unor procese intentate de magistraţi pentru recuperarea drepturilor salariale.

„Am fost obligat să iau o astfel de măsură pentru a respecta decizia CCR. Se elimină astfel inechitățile din sistem”, a declarat Cătălin Predoiu, conform Hotnews.

Pensiile speciale ale magistraţilor şi salariile cresc în 2022. Cât câştigă magistraţii

Salariul mediu net pentru judecători, procurori, grefieri, personal conex, consilieri probaţiune este de 8.765,5, arată sursa citată.

Ministrul Justiţiei, Cătălin Predoiu, a vorbit despre un fenomen incontrolabil al proceselor câştigate de magistraţi. Aceştia cer în instanţă plata drepturilor salariale sau a unor sporuri.

Citeşte şi: Iohannis sesizează CCR referitor la legea care aduce modificări Codului de procedură civilă. Noi legi promulgate de şeful statului

Până la finalul anului, Cătălin Predoiu susţine că va elabora un proiect privind salarizarea unitară în sistemul judiciar, pentru a rezolva dezechilibrele din sistem legate de grade, funcții sau sporuri.

Cuantumul pensiilor magistraţilor sunt raportate la drepturile salariale aflate în plată, cf Legii speciale nr 303/2004 privind statutul judecătorilor şi procurorilor. Dacă înainte salariul magistraţilor se calcula de la o Valoare Sectorială de Referinţă (VSR) de 465 de lei, de la 1 februarie 2022, acesta se va calcula pornind de la un VRS de 605 lei.

Citeşte şi: A fost actualizată lista ţărilor din zona roşie din care dacă revii în România intri în carantină

În schimb, Florin Cîţu, preşedintele PNL, a afirmat că pensiile speciale ar urma să fie eliminate.

“Sunt multe din aceste teme care vor fi discutate în reforma pensiilor. De exemplu, problema pensiilor speciale va fi corectată automat acolo pentru că cine avea curiozitatea să citească PNRR e foarte clar că e o condiţie a reformei pensiilor care spune că toate pensiile în noul sistem vor fi bazate pe contributivitate. Deci, este natural, vom scăpa de pensiile speciale”, a declarat Florin Cîţu, conform News.ro.

Citeşte şi: Florin Cîţu, anunţ de ultimă oră despre cumulul pensiei cu salariul. „Susţinem interzicerea acestui lucru”