Pensionară din Brașov, amendată pentru florile plantate în curtea blocului. Cați bani trebuie să dea bătrâna: „Nu-mi mai iau pâine și o plătesc”

Poliția Locală din Brașov a amendat o femeie în vârstă de 76 de ani care a plantat flori în fața blocului în care locuiește. Pensionara nu vede unde a greșit, dar se va supune legii.

27 apr. 2024, 11:46
Pensionară din Brașov, amendată pentru florile plantate în curtea blocului. Cați bani trebuie să dea bătrâna: „Nu-mi mai iau pâine și o plătesc”
Pensionară din Brașov, amendată pentru florile plantate în curtea blocului. Cați bani trebuie să dea bătrâna: „Nu-mi mai iau pâine și o plătesc”

Poliţiştii locali din Brașov au amendat-o pe femeie cu 100 de lei pentru că a plantat flori în zona verde din faţa blocului în care locuia. Situaţia a fost semnalată de un consilier local din partea PNL şi a fost transformată într-un scandal politic de proporții.

Citește și: Amenda usturătoare pe care o riscă toți românii care stau la bloc. Plăcerea de sezon care te poate costa 3.000 de lei

Pensionară din Brașov, amendată pentru florile plantate în curtea blocului

O pensionară în vârstă de 76 de ani s-a trezit cu o amendă după ce a plantat flori în grădina din faţa blocului. Cazul ei a atras atenţia asupra întregului oraş, acolo unde poliţiştii au început să îi „vâneze” pe cei care s-ar presupune că încalcă legea.

Cazul a fost scos în evidență de consilierul local Constantin Vieriu (PNL), în şedinţa de plen a deliberativului local din 25 aprilie. Acesta a reclamat faptul că poliţiştii au făcut exces de zel în cazul pensionarei, atunci când au amendat-o cu 100 de lei pentru că a plantat flori în curtea blocului în care locuia.

„Un cetăţean mi-a reclamat faptul că a fost amendat de Poliţia Locală pentru faptul că a plantat flori sub geamul lui. A fost amendat pentru faptul că a amenajat o zonă verde prin plantare de flori, fără a avea acordul Primăriei. Este anormal ce se întâmplă”, a declarat Constantin Vieriu, care a făcut public procesul verbal de sancţionare a femeii, potrivit bzb.ro.

În replică, primarul Braşovului, Allen Coliban, a menţionat că sancțiunea a fost aplicată în baza unei hotărâri a Consiliului Local Braşov.

„Este un regulament aprobat de fosta administraţie locală. Voi cere un raport detaliat Poliţiei Locale Braşov referitor la această situaţie”, a spus primarul Brașovului.

În acest context, toţi localnicii care au luat exemplu pensionarei şi au înfrumusețat, fără acordul primăriei, spațiile din faţa blocurilor riscă să fie amendați. Și asta pentru că, potrivit legii, spațiul verde din jurul blocurilor nu se află în proprietatea asociațiilor de proprietari, așa cum cred majoritatea românilor, ci în a primăriilor.

Asociația de proprietari nu are nici o obligație cu privire la întreținerea și administrarea spațiului verde, a grădinii respective. Astfel, dacă primăria nu își respectă atribuțiile pentru care este plătită de locuitori ar trebui să fie amendată de asociațiile de proprietari. Românii trebuie să știe că sunt pasibili de amenzi mari dacă intervin pe astfel de domenii, sarcina cu privire la întreținere și administrarea spațiului verde revenind primăriei, care are un buget alcătuit din taxele și impozitele locuitorilor. Pentru a nu fi amendați, românii care locuiesc la bloc și intenționează să își planteze diverse flori lângă bloc sau să își pună gazon au nevoie de o autorizație de la primărie”, potrivit playtech.ro.

Situații similare, în care polițiștii locali au făcut exces de zel, au fost sesizate și în alte localități. De exemplu, o femeie din Baia Mare a primit o amendă de la Poliţia Locală, după ce a băgat ghivecele cu flori din faţa blocului pe hol, pentru a le salva de frig. Totul a pornit de la reclamația unui vecin al femeii, supărat pe faptul că holul blocului şi accesul în clădire este acum ocupat parţial de ghivecele cu flori.

„În perioadele calde ale anului florile erau afară, pe marginea trotuarului. Iarna le-am pus pe hol, dar nu cred că încurcă accesul nimănui în clădire. Nimeni nu a avut nimic cu el. O singură persoană. Un vecin care a și făcut reclamație. Polițiștii locali au venit, mi-au lăsat somație, iar apoi au revenit și pentru că nu m-am conformat m-au sancționat. Eu nu o să contest această amendă. Îmi este greu cu doi oameni cu probleme. Fiul meu a scăpat dintr-un accident rutier grav în 2017, iar soțul meu a rămas fără picior anul trecut. Amândoi cu probleme. O să mă descurc eu cumva. Nu o să îmi cumpăr pâine și o să plătesc amenda. Cumva o să fac. Nu cerșesc mila nimănui. Dar le voi trimite un memoriu să vadă cine este vecinul reclamagiu. Măcar atât, să știe și ei. Acum florile le-am donat la colegii de la serviciu, cele mai multe. Să aibă noroc la ele. Eu le-am crescut cu dragoste. Aveam și mandarin, lămâi, avocado, tot felul de flori”, a declarat femeia.

Citește și: Reacția scandaloasă a unei șoferițe de BMW, după ce a fost amendată pentru că a parcat pe locurile destinate persoanelor cu dizabilități: „Nu au ce căuta în oraș”

Amenzi usturătoare la bloc. Cât te costă să pui zambile în grădină fără autorizaţie de la primărie. Alte sancţiuni aberante din lege

Toți cei care vor să își planteze diverse flori lângă bloc sau să își pună gazon au nevoie de o autorizație de la primărie. Dacă nu fac asta, pot fi pedepsiți foarte aspru. Puțini știu, dar mai multe orașe din România au adoptat un regulament pentru stabilirea unor măsuri de gospodărire a municipiului. Aici, este inclus tot ceea ce este permis sau nu să faci în spațiul public.

Greşeala banală pentru care o fac aproape toţi românii care stau la bloc. Amenzile sunt de 1.000 de lei!

Astfel, cei care nu respectă prevederile legale riscă o amendă de până la 2.500 de lei. Spre exemplu, Consiliul Local din Galați a adoptat în acest sens un regulament privind stabilirea unor măsuri pentru gospodărirea municipiului. Pe lângă faptul că nu ai voie să distrugi, să faci grătare sau să crești animale decât sunt de companie, devine restrictiv și grădinăritul.

Astfel, printre altele, „plantarea pe domeniul public şi în aliniamentele stradale, de arbori şi arbuşti fructiferi de orice fel, este strict interzisă”.

De asemenea, pe lângă autorizația obligatorie, indiferent de ce se plantează, locuitorii din Galați nu mai au voie nici să culeagă de pe domeniul public plantele medicinale, fructele și iarba de gazon, nici să practice jocuri sportive pe spațiile verzi, să agațe anunțuri sau indicatoare de arbori ori să culeagă arborii doborâţi în urma unor fenomene naturale sau arbori care au fost tăiaţi, scoşi din rădăcini în cadrul unor lucrări specifice, fără aprobarea serviciilor de specialitate din cadrul Primăriei, potrivit expressdedunare.ro.

În ce condiții te poți îngriji de spațiul verde din fața blocului

Există însă și unele excepții, când locatarii își pot îngriji fără probleme spațiul verde din fața blocului. Așadar, legea spune că pentru întreținerea spațiului verde din fața blocului, orice locatar poate să contribuie, dar numai după acordul tuturor proprietarilor, în baza unei hotărâri a Adunării Generale a Asociației de Proprietari.

Citeşte şi: Regula de la bloc pe care o ignoră aproape toate asociațiile de proprietari. Amenzile pot ajunge la 10.000 de lei!

De asemenea, primăriile din diverse localități organizează tot felul de inițiative care să ducă la amenajare spațiului verde. Spre exemplu, în 2021, Primăria din Sectorul 6 a pus în dezbatere publică un program de reamenajare a grădinilor de bloc, oferindu-se până la 2.500 de lei pentru plata apei de udat și arbori și flori pentru plantat.

Regula de la bloc pe care o ignoră aproape toate asociațiile de proprietari. Amenzile pot ajunge la 10.000 de lei!

Regula de la bloc pe care o ignoră aproape toate asociațiile de proprietari. Regulamentul de bloc stabilește regulile pe care trebuie să le respecte locatarii, indiferent dacă sunt proprietari sau chiriași, şi condițiile în care pot fi folosite spațiile comune ale imobilului, dar și normele de comportament și bună vecinătate între proprietari.

Întocmirea regulamentului trebuie inițiată de președintele asociației de proprietari sau de către comitetul executiv al asociației și se dezbate și adoptă în cadrul adunării generale. Conținutul acestuia trebuie adus la cunoștința locatarilor fie prin afișarea la avizier, fie prin înmânarea unei copii a regulamentului fiecărui proprietar, în cel mult o săptămână de la adoptarea documentului. În cazul nerespectării regulilor stabilite, cei afectați pot sesiza președintele sau comitetul executiv al asociației.

Citeşte şi: Sfatul expertului: cum poţi verifica dacă blocul în care stai sau vrei să cumperi un apartament este rezistent la cutremur

Conform legii 196/2018 privind înființarea, organizarea și funcționarea asociațiilor de proprietari și administrarea condominiilor, prevederile regulamentului de bloc trebuie respectate de absolut toate persoanele care intră în acel bloc, nu doar de proprietarii de apartamente sau chiriași. Mai precis, şi de persoanele care sunt găzduite pentru puțină vreme, dar și de cele care se află în trecere prin bloc, indiferent de motiv.

„Toți proprietarii, precum și chiriașii din condominiu, persoanele care locuiesc, persoanele care sunt găzduite pe perioadă determinată sau persoanele aflate în tranzit în condominiu sunt obligate să respecte prezentul regulament”, se precizează în Ordinul Ministerului Dezvoltării Regionale și Administrației Publice nr. 1.058/2019 privind aprobarea conținutului-cadru al statutului asociației de proprietari și al regulamentului condominiului, document care a fost publicat de curând în Monitorul Oficial.

Citeşte şi: Românii care stau la bloc riscă amenzi. Este obligatoriu din 2023, legea este promulgată de Iohannis şi publicată în Monitorul Oficial

Legea 196/2018 stabileşte şi sancţiuni în cazul nerespectării regulamentului de bloc, iar amenzile ppleacă de la 500 de lei şi pot ajunge până la 10.000 de lei în cazul în care se schimbă de către proprietar destinaţia locuinţei sau spaţiului  fără autorizaţiile şi aprobările legale, se modifică aspectului proprietăţii comune sau al neexecutarii de către proprietar a lucrărilor de întreţinere, reparaţii sau de înlocuire a elementelor de construcţii aflate în proprietatea sa individuală, dacă aceasta este de natură să aducă prejudicii celorlalţi proprietari.