Pensionarii cer înapoi cotizaţiile la CAS

Pensionarii care primesc peste 740 de lei lunar au stat la rând ore în şir ca să depună plângeri la tribunal, prin care au cerut anularea ordonanţei în baza căreia li se reţine din pensie 5,5% pentru contribuţiile de sănătate.

RomaniaTV.net
18 apr. 2012, 19:22
Pensionarii cer înapoi cotizaţiile la CAS

Cozi imense la Tribunalul Argeş. Oamenii vor să li se dea înapoi banii opriţi încă de la începutul anului 2011. Numai în ultima lună, peste 10.000 de pensionari cu pensii de peste 740 de lei au făcut plângeri împotriva Ordonanţei prin care li se reţin bani din pensie pentru asigurările de sănătate – 5,5% din ceea ce depăşeşte suma de 740 de lei.

Ioan Fundătureanu, purtător de cuvânt al Tribunalul Argeş, a declarat, pentru România TV, că până acum s-au înregistrat peste 10 mii de cereri. „Termenele sunt prin septembrie-octombrie anul acesta.  Dacă se va continua aşa, cu această frecvenţă, termenele vor fi şi ele decalate până în 2013”, a mai spus Fundătureanu.

Zeci de pensionari s-au strâns astăzi şi la Casa de Pensii din Târgu Jiu, unde au depus cereri pentru a-şi recupera banii opriţi la CAS de la începutul lui 2011.

Doina Pârcălabu, preşedintele Casei Naţionale de Pensii a explicat că printr-un concurs de acte normative – legi, ordonanţe care au modificat legile şi nu în ultimul rând, Codul Fiscal care spune să fie impozitate pensiile pe întregul venit – s-a ajuns în situaţia actuală. Practic, Casa de Pensii a fost obligată să impoziteze pensiile conform ordonanţei contestate acum de către pensionari. 

După decizia Curţii Constituţionale care suspendă reţinerea acestei contribuţii la asigurările de sănătate (de 5,5% din întreaga pensie), banii reţinuţi vor trebui să fie restituiţi, iar „toată procedura de calcul al pesiilor de-abia acum începe”, după cum s-a exprimat Doina Pârcălabu, care a precizat că „hotăririle Curţii Constituţionale se aplică aşa cum sunt”. Cu unanimitate de voturi, Curtea a constatat că dispozițiile art.259 alin.(2) din Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății, sunt constituționale în măsura în care se interpretează în sensul că acea contribuţie de 5,5% se aplică numai asupra veniturilor din pensii care depăşesc 740 de lei”, şi nu pe toată pensia, după cum se arată în motivarea CCR.

Preşedintele Casei Naţionale de Pensii a mai precizat că până în data de 5 mai „trebuie să fim gata cu toate modificările”, inclusiv cu cele privind „mandatele de pensii”. Pârcălabu a mai spus că nu a fost consulattă, în calitate de preşedinte a Casei naţionale de Pensii, când a fost modificată legea prin care s-au prevăzut reţinerile din pensii.

Banii reţinuţi de la pensionari se află în  acest moment în Fondul unic pentru Sănătate, şi nu în visteria Asigurărilor Sociale, aşa că acestea trebuie să recupereze sumele de la primele. „Este o problemă cum se va face regularizarea între cele două bugete. Vrem să aplicăm legea aşa cum trebuie, e important pentru noi”, a adăugat Pârcălabu.