PENTAGONUL a anunţat oficial: SUA bombardează obiective din Irak

Pentagonul a anunţat că au avut loc mai multe bombardamente în Irak pentru a proteja baza de la Erbil.

RomaniaTV.net
08 aug. 2014, 13:17

Statele Unite ale Americii au bombardat poziţii de artilerie ale Statului Islamic (SI) din Irak care ameninţau personalul american cu baza la Erbil, în Kurdistanul irakian, a anunţat vineri Pentagonul, informează AFP.

‘Avioane militare americane au lansat lovituri împotriva artileriei Statului Islamic. Artileria a fost folosită împotriva forţelor kurde care apără Erbil, în apropierea personalului american’, a declarat amiralul John Kirby, purtător de cuvânt al Pentagonului pe Twitter.

Loviturile aerieneau marcat revenirea la angajamentele militare americane în Irak, după trei ani de când preşedintele Barack Obama a ordonat retragerea trupelor americane.

În discursul său de joi noaptea, de la  Casa Albă, Obama a explicat că a autorizat actualele lovituri aeriene pentru a proteja interesele americane în Irak şi pentru a paraşuta provizii de hrană şi apă pentru zeci de mii de refugiaţi prinşi în capcană de miliţiile islamiste ISIS pe un munte din Irak.

Un purtător de cuvânt al Pent7agonului, Amiralul Kirby, a declarat vineri că preşedintele Obama „a precizat că armata americană va continua acţiunile împotriva ISIL (islamiştii radicali)atât timp cât aceştia ameninţă personalul şi facilităţile americane”, potrivit nbcnews.com.

Alimente paraşutate pentru populaţia ameninţată de jihadişti

Marea Britanie va paraşuta ‘în următoarele 48 de ore’ alimente populaţiei ameninţate de avansarea jihadiştilor din Statul Islamic (SI) în nordul Irakului, a anunţat vineri ministrul britanic al apărării, Michael Fallon, relatează AFP, citată de Agerpres.

Ministrul a adăugat că Londra este de asemenea pregătită să ofere ‘asistenţă tehnică’ în materie de supraveghere şi logistică SUA, care au bombardat pentru prima dată vineri poziţii ale jihadiştilor care ameninţă Kurdistanul irakian şi mii de creştini şi yazidiţi.

‘Noi am decis astăzi să asistăm SUA în operaţiunile de ajutor umanitar care au început ieri. Am paraşutat alimente, ceea ce sperăm să facem în următoarele 48 de ore, pentru a uşura în special persoanele prinse în situaţii critice în munţi’, a subliniat Michael Fallon, la ieşirea dintr-o reuniune de criză a guvernului.