Pentagonul suspendă discuţiile cu Rusia privind scutul antirachetă din Europa

Pentagonul a suspendat toate discuţiile cu Moscova privind scutul antirachetă din Europa, ca urmare a intervenţiei armatei ruse în Ucraina, relatează joi agenţia RIA Novosti citând-o pe Elaine Bunn, adjuncta asistentului secretarului american al apărării pentru politică europeană şi NATO, potrivit Agerpres.

RomaniaTV.net
03 apr. 2014, 08:43
Pentagonul suspendă discuţiile cu Rusia privind scutul antirachetă din Europa

Intervenţia Rusiei în Ucraina constituie o încălcare a dreptului internaţional ce a condus la o suspendare a dialogului nostru militar şi în consecinţă nu vom continua discuţiile cu Rusia în chestiunea apărării antirachetă’, a declarat oficialul american, potrivit agenţie ruse.

Elaine Bunn a precizat că Washingtonul a refuzat propunerea Moscovei de a introduce unele restricţii în programul de apărare antirachetă şi că Rusia nu va primi responsabilităţi de comandă şi control în acest proiect.

Rusia şi NATO au convenit, la Summitul de la Lisabona din 2010, să coopereze în programul scutului american antirachetă din Europa, dar dialogul a intrat ulterior în impas după ce Rusia a cerut garanţii că acest proiect nu îi va afecta capacitatea sa de descurajare nucleară.

Kremlinul a propus crearea unui sistem comun de apărare european bazat pe principiul sectorial, astfel încât fiecare partener să fie responsabil pentru o anumită zonă. În baza acestui principiu, Rusia a cerut controlul asupra spaţiului baltic, solicitare neagreată de NATO întrucât implementarea ei ar fi fost contrară prevederilor Tratatului Nord-Atlantic.