Pepenele galben, ruda vitregită a pepenelui roşu. Mihaela Bilic spune de ce este mai bun. Când şi cum trebuie consumat

Exista putine alimente care au un continut caloric scazut si, pe deasupra, sa aiba si o concentratie de 90% de apa. Unul dintre fructele care detin aceste proprietati este pepenele galben, numit si cantalup.

28 iul. 2021, 11:32
Pepenele galben, ruda vitregită a pepenelui roşu. Mihaela Bilic spune de ce este mai bun. Când şi cum trebuie consumat

Pepenele galben este uitat, din cauza popularului sau „frate” mai mare, pepenele rosu. Insa trebuie sa fim constienti ca fiecare fruct, chiar daca face parte din aceeasi familie, este diferit si ofera atat nutrienti, cat si beneficii diferite. Asa ca ideal ar fi sa diversificam consumul de fructe. Mai mult, specialistii sustin ca ruda vitregita a pepenelui rosu ar fi mult mai bun. Romaniatv.net vă prezintă sfaturile nutrioniştilor.

Pepenele roşu, greşelile mari pe care le fac românii vara. Avertismentul specialiştilor, ce NU e bine să faci VIDEO

Există însă şi unele recomandări. „Consumul de pepene nu este recomandat noaptea. Iar asta din varii motive: – Digestia noastră este mai lentă seara și dimineața. Pepenele, cu conținutul său ridicat de apă și acid, poate perturba digestia și duce la probleme stomacale. În unele cazuri, poate duce și la iritarea intestinului. – Este un fruct foarte bugat în zahăr (chiar dacă este natural). Zahărul trebuie evitat noaptea. Nu este bun pentru sănătate și duce la creșterea în greutate, lucru pe care nimeni nu și-l dorește. În plus, multe fructe de pe piață pot fi stropite sau injectate cu substanțe chimice pentru a le crește dulceața. – Pepenele conține 90% apă. Te ajută să te hidratezi dar, consumat seara târziu, te va face să mergi la baie pe tot parcursul nopții. Iar asta îți va tulbura somnul. În unele cazuri, dacă exagerăm cu consumul de pepene, putem avea probleme cu retenția de apă”, este recomandarea specialistului Gianluca Mech.

Pepenele galben are o mare capacitate de a ne racori si, de aceea, este ideal in anotimpul cald, pentru bauturi racoritoare. Pentru ca este compus din 90% apa si nu are foarte multe calorii, pepenele galben este aliatul siluetei.

Printre nutrientii pe care-i contine, putem evidentia vitaminele A si E, care ajuta persoanele care se confrunta cu pielea uscata. Tot pepenele galben actioneaza ca un laxativ, diuretic (ideal pentru a elimina toxinele din organism) si ajuta la neutralizarea aciditatii din organism.

Pepenii injectaţi, otravă pentru organismul nostru. Iată cum să deosebeşti lubeniţele sănătoase!

Desigur, nu trebuie sa uitam nici de continutul sau ridicat de betacaroten, atat timp cat vom alege pepeni cu pulpa de culoare portocalie.

Consumul de pepene galben previne aparitia petelor de pe piele, datorita stimularii procesului de eliminare a toxinelor din organism. Multe dintre petele care apar pe piele sunt consecinta toxinelor care se gasesc in corpul nostru. In pepenele galben gasim fibre si minerale precum potasiu, calciu si zinc.

Consumul de pepene galben previne guta, artrita si nivelurile ridicate de colesterol. Daca v-am convins de beneficiile pepenelui galben si credeti ca nu consumati suficient de mult in stare cruda, il puteti consuma in smoothie. Asa va asigurati ca beneficiati de toate vitaminele si mineralele pe care acesta il contine. Reteta de astazi este una simpla, dar de efect!

Pepenele galben este un membru al familiei botanice Cucurbitaceae, alaturi de dovleac, dovlecel sau castravete. Acest fruct savuros si satios prezinta numeroase beneficii pentru sanatate, care izvorasc din proprietatile substantelor nutritive pe care le contine.

Informatiile nutritionale ale pepenelui galben indica un continut mic de calorii (doar 34 pentru 100 de grame) si de grasimi, dar o concentratie generoasa de vitamine, minerale si fibre.

Pepenele galben. Beneficii pentru sanatate

– Prevenirea malformatiilor congenitale si a anemiei. Pepenele galben este o sursa excelenta de acid folic, unul dintre micronutrientii de baza ai complexului de vitamine B, necesar pentru dezvoltarea celulara si mentinerea sanatatii celulelor corpului. Tot acidul folic impiedica instalarea anemiei si previne malformatiile congenitale. Femeile insarcinate, cele care doresc sa conceapa un copil, alcoolicii, pacientii care iau medicamente anticonvulsive si cei diagnosticati cu anemie nutritionala trebuie sa aiba un aport zilnic suficient de acid folic, pentru prevenirea complicatiilor asociate cu carentele in aceasta vitamina esentiala.

– Mentinerea sanatatii cardiovasculare. Pepenele galben este bogat in carotenoizi, pigmentii galbeni, portocalii sau rosii sintetizati de multe plante. Potrivit Institutului Linus Plauling, aportul crescut de carotenoizi din fructele precum pepenele galben diminueaza riscul de aparitie a afectiunilor cardiovasculare si a unor tipuri de cancer.

– Protejarea functiei vizuale. Doua tipuri de carotenoizi din pepenele galben, luteina si zeaxantina, sunt necesare pentru functionarea corecta a vederii. Deficientele in aceste doua substante naturale pot creste riscul dezvoltarii degenerarii maculare (cea mai frecventa cauza a orbirii la varste inaintate) si a cataractei (incetosarea cristalinului globului ocular).

Nutriţioniştii trag semnalul de alarmă: Fructele ar putea să ne facă rău! Cum trebuie consumate şi care e cel mai sănătos fruct

– Intarirea sistemului imunitar si prevenirea imbatranirii premature. Pepenele galben furnizeaza totodata si o cantitate importanta de vitamina C, cu rol in cresterea si regenerarea tesuturilor corpului. Aceeasi vitamina mentine sistemul imunitar puternic si ajuta la formarea colagenului – proteina folosita de organism pentru formarea tesutului cutanat, a tendoanelor, ligamentelor si a vaselor de sange. Tot vitamina C este si un antioxidant performant, care blocheaza procesele oxidative create de radicalii liber la nivel celular.

– Mentinerea sanatatii musculare si gastrointestinale. Potasiul care se regaseste in concentratii mari in pepenele galben este un mineral esential pentru organism, necesar pentru aproape toate procesele fiziologice. Potasiul este un electrolit (conduce curentii electrici in corp cu ajutorul sodiului, calciului si magneziului). Acest mineral important contribuie la mentinerea sanatatii musculare, la reglarea contractiilor cardiace si la controlul tensiunii arteriale. De asemenea, potasiul este esential pentru functionarea normala a tractului intestinal.

– Reducerea riscului de dezvoltare a cancerului. Flavonoizii continuti de pepenele galben (beta-caroten, luteina, zea-xanthina si criptoxantina) au capacitatea de a proteja celulele si alte structuri fiziologice de radicalii liberi. Acest proces benefic reduce considerabil riscul de dezvoltare a cancerului de colon, cancerului de prostata, cancerului mamar, cancerului endometrial, cancerului pulmonar si cancerului pancreatic.

Pepenele galben, recomandat de nutriţionistul Cristian Mărgărit

– Scaderea mai usoara in greutate. Pepenele galben poate fi oricand consumat in cadrul unei diete de slabit, datorita continutului foarte redus de calorii, dar si a senzatiei de satietate pe care o provoaca rapid.

– Completarea aportului de vitamina A. Doar 100 de grame de pepene galben asigura 112% din doza zilnica recomandata de vitamina A, una dintre cele mai mari valori inregistrate de fructe. Aceasta este un antioxidant puternic, esential pentru o vedere excelenta si necesar pentru mentinerea sanatatii membranelor corpului si a pielii. Consumul fructelor bogate in vitamina A s-a dovedit a fi eficient si in protectia organismului impotriva cancerului pulmonar si oral.

Cum să alegi un pepenele galben copt. Trucuri pe care trebuie să le știi

Cantalupul, așa cum mai este numit pepenele galben, are o mulțime de beneficii pentru organismul tău, de aceea îți vom prezenta în continuare o listă cu câteva trucuri care să te ajute să ai în frigider de fiecare dată un pepene galben copt și cu o aromă delicioasă.

Atingerea și mirosul sunt cele mai importante elemente, spun specialiștii.

  • Pepenele galben, ca să fie și bun la gust, trebuie să aibă o aromă care să te înece, nu altceva. Specialiștii în domeniul culinar spun că atunci când alegi un pepene galben, pentru a avea parte de un produs copt și bun, trebuie să îl miroși în zona opusă codiței și dacă nu miroase plăcut, atunci nu este cazul să îl iei acasă.
    Nici pepenii galbeni care au pete mari pe suprafața cojii nu au ce să caute în coșul tău de cumpărături. Acelea în mod clar sunt semne de putrefacție, deci nu au cum să îți ofere un produs care să îți bucure papilele gustative. Un pepene galben bun trebuie să fie ferm la atingere și să fie greu în ciuda dimensiunii mici pe care o are.
    Culoarea contează și ea foarte mult în alegerea unui pepene galben gustos. Aceasta trebuie să fie galbenă, nisipie sau aurie.
    Sunetul trebuie să fie la fel ca în cazul pepenelui roșu, gol și grav, iar textura de pe coajă să fie precum cea a unei pânze de păianjen.

Lunile de vara sunt perioada in care pepenele galben se poate consuma din abundenta. Daca nu aveti de unde sa il procurati in afara de magazine, orientati-va catre pepenii crescuti in mod organic, mult mai gustosi si mai bogati in nutrienti.

Deseori, este dificil sa va dati seama daca pepenele galben este suficient de copt, fara sa ii observati pulpa din mijloc. Asigurati-va ca fiecare fruct este considerabil mai greu decat v-ati fi asteptat, pentru dimensiunea sa. Este la fel de important ca suprafata pepenelui sa fie lipsita de pete, zone moi, zgarieturi, lovituri si alte indicii ca ar fi fost transportat in mod necorespunzator.

Acasa, pozitionati pepenele in zone racoroase si bine ventilate, iar daca taiati fructul, pastrati feliile la frigider, in mod obligatoriu!

Coaja pepenelui galben poate fi infestata cu bacteria Salmonela, motiv pentru care este bine sa spalati fructul sub jet abundent de apa, inainte sa il taiati. Daca il consumati in stare proaspata, nu adaugati zahar sau ale ingrediente, daca doriti o gustare cu adevarat sanatoasa.

Smoothie energizant si revigorant cu pepene galben

Ingrediente:•    100 grame de pepene galben (curatat de coaja si de samburi)•    1 banana•    1 lingurita de maca•    1 varf de scortisoara•    1 pahar de apa purificata•    cuburi de gheata, pentru servireMod de preparareSe introduc toate ingredientele (mai putin gheata) intr-un blender si se mixeaza cateva secunde. Se toarna lichidul intr-un pahar in care stau deja cuibarite doua cuburi de gheata si se bea cu inghitituri mici, pe indelete.Acest smoothie este minunat inainte de a merge la piscina sau la plaja. Pentru ca este important ca, si aici, sa fim energici, dar sa avem abdomenul plat. Fetele stiu ce spun!Medicul nutriționist Mihaela Bilic atrage atenția asupra riscului de îngrășare al celor care consumă în această perioadă fructe în exces, mai ales pepeni.

”Fructele trebuie consumate ca un desert și nu în cantități excesive. Altfel, ne vom îngrășa și este o grăsime urâtă, exact ca a băutorilor de bere, care se depune pe abdomen” susține medicul Bilic.

Acesta explică de ce fructele nu sunt un aliment de bază și nu pot înlocui niciodată mâncarea clasică.

”Doar din apă cu fructoză noi nu putem funcționa. Vitaminele și mineralele pe care le conțin nu au aport caloric, acelea sunt micronutrienți, deci nu au rol de hrănire”, a declarat Mihaela Bilic.

Nutriționista este conștientă că a declanșat un adevărat val de nemulțumire pe Instagram, atunci când a spus că pepenele îngrașă și face grăsime care se depune pe burtă.

„Îmi pare rău, dragii mei, chiar dacă sunteți nemulțumiți, ăsta este adevărul, așa funcționează metabolismul”, este mesajul pe care îl transmite contestatarilor.

Pepenele galben sau pepenele roșu – care este mai sănătos? Ce spune nutriționistul Gianluca Mech

Pepenele este un fruct răcoritor, diuretic, care potolește setea, este bogat în săruri minerale și foarte sățios. Aceste fructe sunt delicioase și perfecte pentru a te răcori în zilele toride de vară. Dar sunt pepenii buni pentru sănătate și pentru siluetă sau nu? E mai bine să alegem pepenele roșu sau pe cel galben? Iată recomandările celebrului nutriționist Gianluca Mech.

Cât și când să consumăm pepene ca să nu ne îngrășăm. Recomandarea specialiștilor ne poate salva silueta

„Pepenele este compus în principal din apă (aproximativ 90%); săruri minerale și vitamine. Conține în principal potasiu, fosfor, calciu, vitamina C și vitamina B3. Prezența fosforului și a calciului face ca pepenele să fie un aliat excelent al oaselor. Totodată beta-carotenul ajută organismul să producă melanină. Pepenele are un conținut scăzut de calorii (100 g de produs furnizează aproximativ 34 de calorii), dar, în același timp, este foarte sățios, fiind bogat în fibre”, a explicat nutriționistul Gianluca Mech.

Când mâncăm pepene? „Ca în cazul oricărui alt fruct, e recomandat să consumăm pepene la finalul unei mese, pe post de desert. Asta deoarece zaharurile sunt eliberate mai lent și evităm astfel creșterea rapidă a nivelului de glucoză din sânge și insulină. Vârfurile glicemice intervin în procesul de secreție a insulinei și glucagonului, iar acest lucru întârzie revenirea senzației de foame”, declară specialistul. Pepenele, bogat în vitamine și antioxidanți „Vitaminele conținute de pepene, precum vitamina C, pot facilita absorbția fierului prezent în legume și alte alimente de origine vegetală. Mai mult, pepenele este bogat în antioxidanți care ne protejează sănătatea”, dezvăluie nutriționistul Gianluca Mech.

Pepene galben sau pepene roșu?

„Din punctul de vedere al sănătății și nutrițional, pepenele galben este mai recomandat decât cel roșu. Asta deoarece conține:

7.7% mai multe proteine/100 g

20% mai mult magneziu/100 g 28.

57% mai mult calciu/100 g

2.25X mai multe fibre/100 g

44.35% mai puțină fructoză/ 100 g” , adaugă el.