Percheziţie a FBI la vila lui Trump din Mar-a-Lago. Ce au căutat agenţii federali şi reacţiile din partea lui Joe Biden şi a Partidului Republican

Fostul președinte american Donald Trump a spus luni că ofițerii FBI i-au percheziționat vila din Palm Beach și i-au spart seiful în căutarea de documente clasificate.

09 aug. 2022, 22:54
Percheziţie a FBI la vila lui Trump din Mar-a-Lago. Ce au căutat agenţii federali şi reacţiile din partea lui Joe Biden şi a Partidului Republican

Potrivit mai multor surse oficiale, căutările FBI se concentrează asupra unor materiale pe care Trump le-a luat cu el de la Casa Albă, înainte ca Joe Biden să îi ia locul, și pe care le-a adus la Mar-a-Lago, vila de reședință și clubul său privat din Florida.

Printre materialele verificate ar fi și documente secrete, potrivit unei surse citate de The New York Times. Trump a amânat cât de mult a putut predarea celor 15 cutii de materiale cerute de Arhivele Naționale de mai multe luni de zile, permițând autorităților să le confiște doar atunci când pericolul luării unei măsuri în instanță a devenit real.

În cele 15 cutii predate de Trump se găseau documente, suveniruri, cadouri și scrisori. În mâinile oricărui alt președinte, documentele sustrase de Trump de la Casa Albă ar fi putut face parte din materialele utilizate în scrierea unei cărții de memorii, scrie The Guardian, citat de Digi 24, dar acest lucru este puțin probabil în cazul lui Trump.

Perchezițiile au venit într-o perioadă în care Departamentul de Justiție al SUA a accelerat procesul de anchetare a încercărilor lui Trump de a-și păstra poziția de președinte al țării după ce a pierdut alegerile din 2020 și în timp ce acesta se confruntă cu mai multe anchete și procese în statele Georgia și New York.

Republicanii din SUA au promis marţi că dacă recapătă controlul asupra Camerei Reprezentanţilor vor ancheta posibila influenţă politică din spatele percheziţiei efectuate de FBI (Biroul Federal de Investigaţii) la reşedinţa Mar-a-Lago a fostului preşedinte Donald Trump, transmite Reuters.

Citeşte şi: Au apărut primele victime după explozia de la o bază aeriană rusească din Crimeea. Autorităţile proruse asigură că „turiştii nu sunt în pericol”

Aliaţii lui Trump din Congresul Statelor Unite susţin că FBI a căutat în complexul de lux din Florida presupuse documente sustrase de Trump de la Casa Albă cu scopul de a-i scădea acestuia şansele de a candida din nou la preşedinţie în 2024.

„Dacă republicanii recuceresc Camera, vom efectua imediat o supraveghere a acestui departament, vom urmări faptele şi nu vom omite nimic”, a avertizat printr-un mesaj pe Twitter liderul congresmenilor republicani, Kevin McCarthy, adăugând, la adresa procurorului general Merrick Garland: „păstrează-ţi documentele şi fă-ţi loc în agendă”.

Preşedintele democrat american Joe Biden i-a criticat marţi pe cei care ”caută puterea”, faţă de cei ce pledează pentru unitate, reacţie venită după ce predecesorul şi adversarul său republican Donald Trump a sugerat că percheziţiile efectuate la reşedinţa sa de la Mar-a-Lago fac parte dintr-o acţiune de persecuţie politică desfăşurată împotriva sa de actuala administraţie, relatează agenţia EFE.

”Toţi auzim întregul zgomot care există, dar ştim că sunt unii care se concentrează mai mult pe căutarea puterii”, a spus Biden la o ceremonie în timpul căreia a promulgat o lege pentru relansarea producţiei de semiconductori în SUA. El a continuat criticându-i pe ”cei care caută diviziuni”, în locul unităţii, şi pe ”cei care demolează, în loc să construiască”.

Citeşte şi: Guvernul francez anunţă măsuri după ce două turiste din Rusia nu au fost lăsate să intre într-un muzeu de lângă Paris