Percheziţii în Bucureşti şi alte trei judeţe într-un dosar de fraudare cu fonduri europene

Procurorii DNA au efectuat luni percheziţii în Bucureşti şi judeţele Prahova, Cluj şi Braşov, într-un caz de fraude cu fonduri europene şi fapte de corupţie. Potrivit Buna Ziua Cluj, procurorii anticorupţie au descins şi la locuinţa preşedintelui Camerei de Comerţ Cluj, Ştefan Dimitriu, precum şi la o firmă pe care acesta a condus-o.

02 mart. 2015, 08:10

Procurorii anticorupţie au efectuat percheziții domiciliare în 11 locații situate în municipiul București și în județele Prahova, Cluj și Brașov, la sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice.

Percheziţiile vizează „suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni îndreptate împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene și a unor infracțiuni de corupție, comise în perioada 2011-2014”, se arată într-un comunicat al DNA. 

UPDATE: Procurorii DNA au descins luni şi la locuinţa preşedintelui Camerei de Comerţ şi Industrie Cluj, Florin Ştefan Dimitriu, şi la sediul Napoca Construcţii, firmă din conducerea căreia a făcut parte.

Dimitriu a spus că procurorii au ridicat documente legate de o lucrare derulată cu fonduri europene la Luncani, judeţul Cluj, fiind vorba despre o lucrare de canalizare, reabilitarea unei grădiniţe şi o lucrare de tratare a apei, executate de Napoca Construcţii.

Potrivit preşedintelui CCI Cluj, valoarea de licitaţie a lucrărilor a fost de nouă milioane de lei, fără TVA.

Întrebat ce acuzaţii sunt aduse de către procurorii DNA, Dimitriu a răspuns că ar fi vorba despre o firmă din Braşov care a furnizat companiei Napoca Construcţii – din conducerea căreia făcea parte la momentul derulării lucrărilor – un utilaj pentru staţia de tratare şi epurare a apei.

Potrivit unor surse judiciare citate de România TV, DNA anchetează şi un contract pe fonduri europene semnat de ministrul Mediului de la acea vreme, Laszlo Borbely, dar şi de Klaus Iohannis ca reprezentat al unei asociaţii de apă/canal. Potrivit surselor citate, ar fi vorba despre proiectul „Extinderea şi Reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele Sibiu şi Braşov”. 

Contractul de finanţare pentru proietul „Extinderea şi reabilitarea infrastructurii de apă şi apă uzată în judeţele Sibiu şi Braşov” a fost semnat în data de 6 aprilie 2011, la Bucureşti, la sediul Ministerului Mediului şi Pădurilor, de către ministrul Laszlo Borbely, de către Directorul General S.C. Apă Canal S:A Sibiu, Mircea Niculescu, de către preşedintele Asociaţiei de dezvoltare Intercomunicată „Asociaţia de Apă Sibiu”, Klaus Werner Iohannis şi de către Directorul Organismului Intermediar POS Mediu Regiunea 7 Centru, Georgeta Găină.
Valoarea totală a proiectului, fără TVA, este de 421.453.177 lei, din care 371.804.302 lei finanţare nerambursabilă din Fonduri de Coeziune şi buget de stat, 7.587.846 lei, contribuţia financiară a membrilor ADI, de la bugetele locale şi 42.061.029 lei, contribuţia SC Apă Canal S.A. Sibiu.

Procurorii suspectează că banii au fost redirectionaţi către alte scopuri decât cel prevăzut în contract, fraudându-se astfel fonduri europene. Potrivit unor surse judiciare, prejudiciu estimat este de 1,5 milioane de euro. 

Citeşte şi: Percheziţii de amploare în Bucureşti şi 3 judeţe într-un dosar de fraudare a fondurilor europene