PERCHEZIŢII într-un dosar de INFRACŢIUNI INFORMATICE. Printre suspecţi: Un LUPTĂTOR K1 şi un FOTBALIST

Acţiune de amploare în Bucureşti şi în alte oraşe din ţară pentru prinderea unor români care clonau cardurile şi furau banii unor mari corporaţii din America. Este vorba despre un prejudiciu de 15 milioane de dolari. Anchetatorii au găsit la suspecţi zeci de mii de euro, lingouri de aur şi tablouri, informează România TV. Printre infractori se află un fotbalist, un luptător K1 şi un arbitru de fotbal.

26 apr. 2015, 11:03
PERCHEZIŢII într-un dosar de INFRACŢIUNI INFORMATICE. Printre suspecţi: Un LUPTĂTOR K1 şi un FOTBALIST

Procurori DIICOT și ofițeri de poliție judiciară, cu sprijinul jandarmilor, au efectuat, duminică, 42 de percheziții domiciliare în București, Bârlad, Bacău, Pitești, Galați și Constanța, în cadrul unei acțiuni vizând destructurarea unui grup infracțional organizat specializat în săvârșirea de infracțiuni informatice și spălare de bani. Prejudiciul total este de aproape 15 milioane de dolari.

Citeşte şi 22 de PERCHEZIŢII în mai multe judeţe: Suspecţii furau date de pe cardurile românilor

La sediul DIICOT București au fost duse, în vederea audierii, 25 de persoane. Fotbalistul Bogdan Ghiceanu de la FC Otopeni, arbitrul de fotbal Ionuţ Chiriac şi luptătorul K1, Marius Ioan Curtas, se numără printre cei implicaţi în acest dosar. Surse din Poliţia Română au afirmat că luptătorul K1 are calitatea de martor în acest caz, în timp ce fotbalistul şi arbitrul de fotbal sunt suspecţi, potrivit Mediafax.

În cauză, exista suspiciunea rezonabilă că în perioada februarie 2013 — decembrie 2013, grupul infracțional organizat, format din peste 52 de persoane, cetățeni romani și străini, în baza aceleiași rezoluții infracționale, a efectuat retrageri frauduloase de numerar (peste 34.000 de operațiuni), în 24 de state, respectiv SUA, Belgia, Canada, Columbia, Republica Dominicană, Egipt, Estonia, Germania, Indonezia, Italia, Japonia, Letonia, Malaezia, Mexic, Pakistan, România, Rusia, Spania, Sri Lanka, Thailanda, Ucraina, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, în valoare de peste 15.000.000 de dolari„, potrivit unui comunicat emis de DIICOT.

În activitatea infracțională au fost vizate bănci din SUA (Puerto Rico) și Oman (Muscat). Liderii grupării au accesat în mod neautorizat sistemele informatice ale unor instituții bancare, obținând astfel datele unor carduri aferente conturilor unor mari corporații iar, ulterior, respectivele date erau inscripționate pe carduri clonate și distribuite către alți membri ai grupării.

Operațiunea de retragere de numerar de la bancomate se efectua în mod organizat, într-un interval de timp stabilit, în zilele nelucrătoare ale băncilor. Membrii grupării efectuau retrageri frauduloase de numerar, concomitent, de la bancomatele unor instituții bancare din Japonia, Anglia, Germania, Italia, Spania, Belgia și România.

Grupul infracțional a acționat în același mod la data de 2 decembrie 2013, în România, reușind să efectueze 4.200 de retrageri frauduloase, în valoare de 5.000.000 de dolari, de la ATM-uri ale unor instituții bancare din 15 orașe. Totodată, la data de 20 februarie 2013, a fost retrasă din Japonia de aceiași membri ai grupării suma de 9.000.000 de dolari.

Cu ocazia perchezițiilor domiciliare au fost găsite și ridicate 16 laptopuri și telefoane mobile folosite în activitatea infracțională, 2 kg de aur în lingouri, tablouri și suma de 150.000 euro. De asemenea, liderii grupării au investit sumele de bani provenite din săvârșirea infracțiunilor în bunuri mobile și imobile asupra cărora se vor institui măsuri asigurătorii.

Citeşte şi PERCHEZIŢII la suspecţi de infracţiuni informatice şi spălare de bani