Percheziţii DNA la Primăria Piteşti. Vizat este primarul Tudor Pendiuc şi un viceprimar

Publicat: Joi, 06 Noiembrie 2014 08:42 // Actualizat: Joi, 06 Noiembrie 2014 11:02 // Sursa: romaniatv.net

Procurorii DNA efectuează, joi dimineaţă, percheziţii la Primăria Piteşti, într-o cauză penală ce vizează suspiciuni de săvârșire, în perioada 2007 - 2014, a unor infracțiuni de corupţie și asimilate celor de corupție. Printre persoanele vizate de anchetă se numără şi primarul Tudor Pendiuc, membru PSD, şi un viceprimar, dar şi importanţi oameni de afaceri din Piteşti, informează România TV.

Foto: ziarulviitorul.ro

În cursul zilei de 06 noiembrie 2014, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate 18 percheziții domiciliare în locații situate în municipiile București, Pitești și localități învecinate acestora, dintre care una este sediul unei instituții publice, iar restul sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice, informează DNA, într-un comunicat.

Potrivit România TV, vizaţi de anchetă sunt primarul Tudor Pendiuc, suspectat de abuz în serviciu şi luare de mită, şi un viceprimar, dar şi mai mulţi oameni de afaceri, care după încheierea percheziţiilor ar urma să fie aduşi la DNA Bucureşti, pentru audieri.

Procurorii fac cercetări în cazul unor contracte de achiziţii publice acordate preferenţial către anumite companii.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații și Brigada Specială de Intervenție a Jandarmeriei.

Tudor Pendiuc ar fi primit mită de la omul de afaceri Valentin Vişoiu, cel mai bogat om din Piteşti şi partener de afaceri al ginerelui preşedintelui Traian Băsescu, Radu Pricop, pentru un contract public privind achiziţionarea a 80 de autobuze pentru transportul public din Piteşti.

Valentin Vişoiu, anchetat şi în dosarul retrocedărilor, este vizat şi el de anchetă. El ar fi dat un milion de euro mită către reprezentanţii Primăriei Piteşti, între care şi primarul Tudor Pendiuc, pentru a i se atribui un contract pentru achiziţionarea a 80 de autobuze. Firma sa nu avea, însă, acele autobuze, ci a fost doar intermediar în afacere, ceea ce i-a adus un profit de milioane de lei. O parte din mita oferită de Vişoiu a fost un aprtament de lux în Capitală într-un complex rezidenţial.

Din documentele procurorilor reiese că, la data de 22 februarie 2007, Tudor Pendiuc, în calitate de primar al municipiului Piteşti, a întocmit 'Expunerea de motive' pentru iniţierea unui proiect de hotărâre privind avizarea asocierii în participaţiune a SC Publitrans 2000 SA cu o altă firmă, în vederea modernizării serviciului public de transport local de călători în municipiul Piteşti.

Publitrans 2000 SA este o companie publică care asigură transportul de călători în Piteşti.

Concret, în această asociere, Publitrans 2000 SA venea cu mijloace fixe, iar o altă firmă trebuia să aducă, ca aport, mai multe autobuze.

O comisie de evaluare a constatat că oferta asocierii dintre SC CNCD SA şi SC Girexim Universal SA a fost singura care îndeplinea condiţiile de calificare şi criteriile de desemnare în vederea încheierii contractului, deşi nu era proprietara autobuzelor.

În scopul participării la procedura de atribuire a contractului cu SC Publitrans 2000 SA, între SC Girexim Universal SA, societate administrată de Gheorghe Văsîi, şi SC CNCD SA, unde Valentin Vişoiu a avut calitatea de asociat, în data de 28 august 2007, a fost încheiat un acord de asociere în scopul participării la procedura de atribuire a contractului de asociere în participaţiune cu SC Publitrans 2000 SA.

Obiectul acordului de asociere a fost modernizarea transportului public local de călători în municipiul Piteşti, prin realizarea în comun a următoarelor activităţi: achiziţia de autobuze şi efectuarea transportului public local de călători.

Conform acestui acord, contribuţia financiară a fiecărei părţi la realizarea contractului de asociere în participaţiune cu SC Publitrans 2000 SA este de 50%, iar liderul asocierii este SC CNCD SA.

Dar pentru că SC CNCD SA nu avea autobuze, această societate a încheiat un contract de vânzare-cumpărare cu SC BMC Truck&Bus SA.

Potrivit obiectului contractului, SC BMC Truck&Bus SA se obliga să vândă către SC CNCD SA un număr de 80 autobuze urbane marca BMC tip 250 SLF.

Prin urmare, CNCD SA nu era proprietara autobuzelor, aşa cum era cerinţa prevăzută la pct.1 din caietul de sarcini.

Potrivit procurorilor, a fost înregistrat contractul de asociere în participaţiune încheiat între SC Publitrans 2000 SA şi asocierea CNCD SA - Girexim Universal SA, unde Gheorghe Văsîi deţine calitatea de administrator şi asociat.

Conform contractului, Publitrans 2000 SA a pus la dispoziţia asocierii mijloace fixe, terenuri, personal calificat, iar asociatul a contribuit cu un aport social constând în 80 de autobuze transport persoane.

Anchetatorii susţin că Gheorghe Văsîi, în calitatea sa de administrator, a pus la dispoziţia comisiei de evaluare a ofertelor date nereale cu privire la proprietatea celor 80 de autobuze.

Cu toate acestea, din fondul Consiliului local a fost alocată suma cu titlu de subvenţie, virându-se până la data 31 decembrie 2012 suma de 56.930.743 lei.

Procurorii au mai constatat faptul că procentul privind repartizarea beneficiilor şi a pierderilor sunt calculate eronat.

Astfel, comisia de negociere a condiţiilor de asociere înscrise în contractul cadru a hotărât repartizarea beneficiilor sau a pierderilor realizate din activitatea comună realizată de co-asociaţi în funcţie de aportul fiecăruia în asociaţiune, respectiv 24,92% pentru Publitrans 2000 SA şi 75,8% pentru asociaţia CNCD SA - Girexim Universal SA.

Din actele aflate la dosarul instrumentat de DNA rezultă că reprezentanţii Girexim Universal SA şi CNCD SA au oferit, cu titlu de mită, suma de 1.000.000 de euro, din care jumătate sub forma unor imobile situate în municipiul Bucureşti, respectiv complexul rezidenţial 'Quadra Place', situat pe str. Fabricii nr.47.

În incinta acestui complex rezidenţial, deţine un apartament fiica primarului Pendiuc, respectiv Emanuela Elena Pendiuc.

loading...
2 Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
achiziţii publice corupţie dna Piteşti Primăria Piteşti Tudor Pendiuc
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
07 nov 04:05
...Scarlat, director general SC CNCD, şi Valentin Vişoiu, asociat la SC CNCD SA. Citeşte şi Percheziţii DNA la Primăria Piteşti. Vizat este primarul Tudor Pendiuc şi un viceprimar Ema Pendiuc este acuzată de complicitate la luare de...
06 nov 14:41
...de săvârșire, în perioada 2007 – 2014, a unor infracțiuni de corupţie și asimilate celor de corupție. Citește mai departe…

...
1
EUR
4.8422
RON
25 May
noapte 9 °
zi 21 °
Ultimele joburi adaugate
24 H