Percheziţii după incendiu la Piatra Neamţ. Anchetatorii ridică documente care au legătură cu secţia ATI

Procurorii au mers duminică seara la Spitalul Județean Piatra Neamț de unde urmează să ridice mai multe acte care ar avea legătură cu funcționarea și avizarea secției ATI, în care zece pacienţi COVID-19 intubați și-au pierdut viața ca urmare a unui incendiu produs în data de 14 noiembrie.

15 nov. 2020, 21:17
Percheziţii după incendiu la Piatra Neamţ. Anchetatorii ridică documente care au legătură cu secţia ATI

Percheziţii după incendiu la Piatra Neamţ.

Procurorii Parchetului General şi poliţiştii au mers duminică Spitalul Județean Piatra Neamț. Potrivit surselor Digi24, anchetatorii caută documente în mai multe birouri din spital în legătură cu funcționarea și avizarea secției ATI care a ars sâmbătă.

Percheziţii după incendiu la Piatra Neamţ. Procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casație și Justiție au anunţat că a fost stabilit locul din care s-a declanşat incendiul şi urmează să fie ridicate dispozitive şi echipamente medicale, în vederea expertizării.

„Cercetarea locului faptei va continua în cursul zilei de 16 noiembrie”, se arată într-un comunicat al Parchetului General.

O posibilă cauza a incendiului de la secția ATI a Spitalului Județean din Piatra Neamț ar fi un scurt circuit la un injectomat, o seringă automată care livrează medicamente continuu, susțin surse judiciare citate de Mediafax.  Este o variantă care încă nu este confirmată oficial de anchetatori.

Procurorii au anunţat că „au fost stabilite persoanele care vor fi audiate şi au început audierile”.

De asemenea, procurorii ICCJ au anunţat că „au fost predate înscrisuri de către reprezentanţii Spitalului, urmând să se analizeze dacă acestea răspund problemelor din anchetă şi în ce măsură este necesar să fie ridicate și alte înscrisuri”.

Prefectul județului Neamț, George Lazăr, declarase duminică dimineața la Digi24 că spitalul a greșit pentru că efectuat mutarea secției ATI de la etajul 3 la etajul 2 fără vreo aprobare din partea DSP.

 

Incendiu la spital în Piatra Neamţ. Ludovic Orban, despre lucrările de la spital: „Este clar că nu avut niciun fel de aviz din partea DSP, de aviz ISCIR”

Premierul Ludovic Orban a declarat că au fost făcute lucrări de construcţii la Spitalul Judeţean Neamţ, fără avizul Direcţiei de Sănătate Publică şi al Inspecţiei de Stat pentru Controlul Cazanelor, Recipientelor sub Presiune şi Instalaţiilor de Ridicat (ISCIR), pacienţii fiind mutaţi de la secţia ATI a etajului 3 la cea a etajului 2 chiar sâmbătă.

„La ora 3 dimineaţa v-am spus că avem informaţii clare, informaţii care au fost lansate public chiar de managerul spitalului, s-au efectuat lucrări de construcţii, acolo au fost mutaţi pacienţii de la secţia ATI care era funcţională la etajul trei la etajul doi, după informaţiile pe care le avem chiar în dimineaţa zilei respective. S-au efectuat lucrări, este clar că nu avut niciun fel de aviz din partea DSP, nu au avut niciun fel de aviz ISCIR, lucrurile astea sunt cunoscute. Dar repet, există o anchetă în curs care este preluată de Parchetul General, am solicitat tuturor specialiştilor care se implică în astfel de anchete să colaboreze şi să-şi pună la dispoziţie întreaga expertiză şi de asemenea, să susţină această anchetă să se deruleze cât mai rapid posibil”, a explicat Ludovic Orban, conform News.ro.

Citeşte şi: Incendiu ATI Piatra Neamţ. Medicul erou este INTUBAT, cu arsuri pe 70% din corp. Orban: „Cei din mass-media să nu mai sune în Belgia, nu fac decât să deranjeze”

Zece pacienţi au murit, sâmbătă seara, într-un incendiu care a izbucnit în secţia de Terapie Intensivă a Spitalului Judeţean Piatra Neamţ. Este vorba de pacienți intubați, bolnavi de Covid-19. Alte şapte persoane au fost rănite.

Între răniţi se află şi medicul Ioan Cătălin Denciu, care a încercat să salveze bolnavii în momentul izbucnirii incendiului.