Percheziţii după POLUAREA record din Capitală. Sunt vizate mai multe persoane care ar fi deversat şi îngropat deşeuri

Mai multe percheziţii se fac, marţi dimineaţă, în Bucureşti, Ilfov şi Giurgiu. Vizate sunt două firme şi mai multe persoane fizice care ar fi colectat, transportat, deversat şi îngropat deşeuri în locuri neautorizate, provocând prejudicii semnificative mediului.

03 mart. 2020, 06:13
Percheziţii după POLUAREA record din Capitală. Sunt vizate mai multe persoane care ar fi deversat şi îngropat deşeuri

„Poliţişti din cadrul Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti – Serviciul Investigarea Criminalităţii Economice, sprijiniţi de comisari ai Gărzii de Mediu, sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Sectorului 1, pun în aplicare nouă mandate de percheziţie, în Bucureşti şi judeţele Ilfov şi Giurgiu, într-un dosar penal privind săvârşirea unor infracţiuni ce aduc atingere mediului”, informează un comunicat al Direcţiei Generale de Poliţie a Municipiului Bucureşti (DGPMB).

Potrivit sursei citate, sunt efectuate cercetări cu privire la activitatea desfăşurată de două firme şi mai multe persoane fizice care ar fi colectat, transportat, deversat şi îngropat deşeuri în locuri neautorizate.

Reamitim că rețeaua națională și rețelele independente de monitorizare a calității aerului au înregistrat depășiri record ale poluării cu PM 2,5 și PM10 duminică noapte și luni dimineață. Din luna noiembrie, Bucureștiul se confruntă în mod frecvent cu astfel de depășiri noaptea și în weekend, însă ministrul Mediului și Garda de Mediu nu au venit cu o explicație despre ce se întâmplă.

Citeşte şi Două noi containere cu deşeuri din Marea Britanie, descoperite în Portul Constanţa

Ministrul Mediului a precizat la digi24 că sarcina de monitorizare a calităţii aerului revine administrației publice locale. Costel Alexe recomandă bucureştenilor ca, în fiecare dimineaţă, să verifice datele din Reţeaua Naţională de Monitorizare a Calităţii Aerului și să-și ia măsurile de precauție necesare pentru protejarea sănătății.

„Atunci când este vorba despre grija față de aerul din Bucureşti pe care îl respiră oamenii, sarcina Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor este să-l monitorizeze, a arătat Costel Alexe. „Ca el să fie mai curat este grija exclusivă a administraţiilor publice locale, care sunt cele dau autorizaţii de construcţie, controlează traficul din București, fac investiţii, pot accesa fonduri europene. (…) Nu Ministerul Mediului este de vină că aseară pe cerul Bucureştiului am avut valori de peste opt ori. Noi, Ministerul Mediului, suntem cei care controlează și evident, toți acești operatori care nu respectă reglementările de mediu trebuie sancționați sau închiși pentru a nu mai polua în București sau în orice alt oraș din țară”, a afirmat Costel Alexe la Digi24.

Citeşte şi Ministrul Mediului a aflat de poluarea din Capitală de pe Facebook: „Am cerut demiterea conducerii APM Bucureşti”