Percheziţii în Suceava: Cinci persoane reţinute, mai multe arme de foc confiscate

Cinci persoane reţinute, două arme şi 24 elemente de muniţie confiscate, mai multe arme albe ridicate, alcool şi ţigări de contrabandă confiscate, precum şi bunuri furate recuperate (motociclete, scule, bunuri electronice), reprezintă bilanţul a 12 percheziţii domiciliare şi descinderi poliţieneşti în municipiul Suceava, oraşul Frasin, dar şi comunele Şcheia, Drăguşeni, Arbore şi Vama.

14 aug. 2014, 16:29
Percheziţii în Suceava: Cinci persoane reţinute, mai multe arme de foc confiscate

Purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, Ionuţ Epureanu, a declarat, joi, că în cursul nopţii trecute şi în dimineaţa zilei de joi peste o sută de poliţişti sprijiniţi de luptători din cadrul Serviciului de Acţiuni Speciale – IPJ Suceava au desfăşurat controale şi percheziţii.

Astfel, poliţiştii Serviciului Arme, Explozivi şi Substanţe Periculoase au prins în flagrant, în grădina din curtea locuinţei sale, pe I. Vasile, de 63 de ani, din localitatea Drăguşeni, în timp ce proba o armă letală deţinută ilegal. În baza mandatului de percheziţie domiciliară emis de Judecătoria Fălticeni, poliţiştii au descins în curtea locuinţei acestuia, care deţinea o armă de calibru 5,6 mm., fără serie şi marcă, cu lunetă fixată pe ţeavă, iar în buzunarul de la cămaşă avea un portmoneu în care se aflau 24 cartuşe cu glonţ de calibru 5,6 mm. Arma şi muniţia au fost ridicate în vederea continuării cercetărilor, în conformitate cu dispoziţiile legale în vigoare. În cauză s-a întocmit dosar penal pentru săvârşirea infracţiunii de nerespectare a regimului armelor şi muniţiilor, ce va fi soluţionat procedural.

Totodată, urmare a măsurilor investigative şi de cercetare penală întreprinse în două cauze privind infracţiunile de furt din societăţi comerciale din comuna Arbore, au fost identificate în urma descinderii poliţiştilor persoanele bănuite de comiterea faptelor, respectiv P. Vasile, de 21 ani, din comuna Gurghiu, judeţul Mureş şi P. V., de 15 ani, din localitate. Cei doi au fost reţinuţi pentru 24 ore în baza ordonanţei de reţinere şi introduşi în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al IPJ Suceava, urmând să fie prezentaţi Judecătoriei Rădăuţi cu propunere de arestare preventivă.

Citeşte şi Percheziţii în Timiş, la hoţii din fermele agricole. Suspecţii furau drujbe şi bormaşini

De asemenea, poliţiştii din cadrul Poliţiei Comunale Şcheia au luat măsura reţinerii pentru 24 ore a suspectului R. C. de 14 ani, din localitate, acesta fiind introdus în Centrul de Reţinere şi Arest Preventiv al IPJ Suceava. În cauză s-a reţinut că în cursul anului 2014, după împlinirea vârste de 14 ani, suspectul a comis două acte materiale de tâlhărie, trei acte materiale de furt calificat şi un act material de distrugere. Totodată, minorul este bănuit că, împreună cu alte trei persoane, a săvârşit 40 de furturi pe raza comunei Şcheia şi municipiului Suceava. Serviciul de Medicină Legală Suceava, prin rapoartele de expertiză, întocmite în cauză a stabilit că suspectul a avut discernământul prezent la comiterea faptelor. În cauză se va dispune punerea în mişcare a acţiunii penale faţă de R. C., urmând să fie prezentat Parchetului de pe lângă Judecătoria Suceava cu propunere de arestare preventivă.

Alte cinci percheziţii domiciliare au fost desfăşurate de poliţiştii judiciarişti din cadrul Serviciului de Investigaţii Criminale – IPJ Suceava pe raza comunei Vama, în baza autorizaţiilor emise de Judecătoria Vatra Dornei, în mai multe dosare privind furturi din locuinţe. Vizate au fost mai multe persoane din comuna Vama bănuite de furt, respectiv P. Marinel, de 24 de ani, S. Valentin, de 29 de ani şi C. Teodor, de 25 de ani. În urma percheziţiilor au fost identificate şi ridicate în vederea cercetărilor mai multe bunuri, obiecte ale infracţiunilor, printre care o motocicletă, două aparate de sudură (din care unul cu argon), o motopompă, mai multe aparate electrice utilizate în domeniul construcţiilor, o armă cu glonţ letală, tip pistol, şase obiecte contondent/tăietoare tip sabie.

Tot joi, poliţiştii Serviciului de Investigare a Fraudelor au efectuat alte două percheziţii pe raza municipiului Suceava şi a oraşului Frasin. A fost vizat un bărbat în vârstă de 61 de ani bănuit de contrabandă cu ţigarete şi alcool. La domiciliul acestuia, dar şi la un magazin pe care îl deţine în oraşul Frasin au fost descoperite şi ridicate 92.260 ţigarete de contrabandă şi 16 litri de alcool de contrabandă. Persoana în cauză a fost reţinută de poliţişti pentru 24 de ore.

Acţiunile desfăşurate sunt circumscrise Acţiunii Blocada – 2014 şi au ca scop impunerea unui climat de siguranţă civică şi asigurarea respectării legii, precum şi prevenirea faptelor antisociale şi tragerea la răspundere penală a celor care comit infracţiuni.

Citeşte şi Patru tineri, printre care şi un cetăţean albanez, reţinuţi pentru o spargere de 100.000 lei