Percheziţii la Primăria Craiova. DNA anchetează o posibilă fraudă cu fonduri europene la proiectul Waterpark

Procurori din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Craiova efectuează cercetări într-o cauză penală ce vizează suspiciuni privind săvârșirea unor infracțiuni de corupție și infracțiuni cu fonduri europene, ce ar fi fost comise în perioada 2013 – 2014.

RomaniaTV.net
27 nov. 2014, 09:55
Percheziţii la Primăria Craiova. DNA anchetează o posibilă fraudă cu fonduri europene la proiectul Waterpark

„În cursul zilei de 27 noiembrie 2014, ca urmare a obținerii autorizărilor legale de la instanța competentă, sunt efectuate percheziții domiciliare în 6 locații situate în municipiul Craiova, din care una este o instituție publică, iar restul sediile unor societăți comerciale și domiciliile unor persoane fizice”, se arată într-un comunicat al DNA.

În cauză, procurorii beneficiază de sprijin de specialitate din partea Serviciului Român de Informații şi din partea Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei.

Surse judiciare citate de Agerpres susţin că percheziţiile au legătură cu proiectul „Water Park – Complex de agrement acvatic în Parcul Tineretului din municipiul Craiova” şi că printre persoanele vizate ar fi şi funcţionari din primărie.

Percheziţii au fost făcute la Primăria Craiova, la Direcţia de implementare proiecte finanţate din fonduri externe nerambursabile, precum şi la Serviciul financiar-contabil, pentru suspiciuni de fraudare a fondurilor europene.

Potrivit unor surse judiciare, cercetările vizează persoane din conducerea firmei Polystart Impex SRL, respectiv Luis Guilherme Gomes de Almeida, în calitate de director executiv, dirigintele de şantier, precum şi funcţionari din cadrul Primăriei Craiova, care, în perioada iulie-decembrie 2013, cu ocazia întocmirii situaţiilor de plată pentru lucrările realizate ar fi înscris în situaţiile de plată cantităţi de materiale, care nu au fost utilizate la lucrările executate în fapt în valoare de aproximativ de 2.350.000 lei.

Astfel, în schimbul acceptului de avizare la plată a cheltuielilor fictive, solicitate la decontare, precum şi în baza înţelegerilor anterioare, dirigintele de şantier ar fi impus directorului executiv al Polystart Impex SRL acordarea unui comision în cuantum de 1% din valoarea fiecărei situaţii lunare de plată.

Primarul Municipiului Craiova, Lia Olguţa Vasilescu, şi reprezentanţii liderului de asociere S.C. Delta ACM 93 SRL au semnat, pe 6 februarie, contractul de execuţie a parcului acvatic denumit ‘Craiova Water Park – Complex de agrement acvatic în Parcul Tineretului din municipiul Craiova’.

Proiectul este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2007-2013 – Axa prioritară 5 – Dezvoltarea durabilă şi promovarea turismului, iar investiţia este în valoare totală de 86.066.199,35 lei, din care 41.192.584,21 lei co-finanţare de la bugetul local şi 30.320.010,23 lei contribuţia Uniunii Europene, suma de 14.553.604,91 lei reprezentând valoarea eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional. Lucrările sunt efectuate de asocierea de firme S.C. Delta ACM 93 SRL – S.C. Polystart – SC Uti Grup SA, liderul de asociere fiind Delta ACM 93 SRL.

Complexul de agrement acvatic din Parcul Tineretului cuprinde o clădire pentru bazine acoperite şi jocuri de apă în suprafaţă desfăşurată de 6019,40 mp, din care bazin înot adulţi – 202,5 mp, bazine pentru tobogane – 156 mp + 51,5 mp, lazy river – 102,3 mp, bazin cu elemente de joacă – 41,10 mp şi bazine cu apă în suprafaţă totală de 5.131,30 mp din care 1.250 mp piscină bazin, 241,20 mp suprafaţă relax pool cu entertaining pool, 1.256 mp suprafaţă bazin cu valuri, 201 mp suprafaţă bazin pentru copii – piscina tematică, 460 mp bazin cu apă pentru copii şi mobilier pentru joacă (water playground), bazin de 415,30 mp – 1 turn cu 2 tobogane, bazin de 460 mp 1 turn cu 5 tobogane. Terenurile de sport vor avea o suprafaţă totală amenajată de 2306 mp.