Percheziţii la suspecţi de evaziune fiscală. Prejudiciu de 16 milioane de lei

Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism, împreună cu polițişti de frontiera din cadrul Inspectoratului General al Poliției de Frontieră, au efectuat, marţi, opt percheziţii domiciliare pe raza municipiului Bucureşti şi a judeţelor limitrofe, în cadrul unei acţiuni vizând destructurarea unui grup infracţional organizat specializat în infracţiuni de evaziune fiscală, folosire de acte nereale la autoritatea vamală, fals intelectual, uz de fals şi abuz în serviciu.

RomaniaTV.net
25 mart. 2015, 06:34
Percheziţii la suspecţi de evaziune fiscală. Prejudiciu de 16 milioane de lei

În cauză, există suspiciunea rezonabilă că în perioada septembrie 2012 – februarie 2013, a acţionat o grupare de criminalitate organizată, formată din administratori ai unor societăți comerciale, funcționari vamali și comisionari vamali, care a avut ca principală preocupare infracţională eludarea plății taxelor vamale și accize datorate bugetului de stat pentru importul unor bunuri, se arată într-un comunicat al DIICOT.

Astfel, ca mod de operare, membrii grupării au derulat operaţiuni de import din Dubai, Emiratele Arabe Unite, în România, de înlocuitor tutun pentru narghilea, declarate vamal de către importator ca fiind „săruri parfumate şi alte preparate pentru baie” (nesupuse accizării şi pentru care taxa vamală este de 6,5%), în scopul sustragerii de la plata accizelor şi taxelor vamale datorate statului.

Totodată, în cauză există suspiciunea rezonabilă că în perioada mai-iunie 2013 membrii grupării au achiziţionat, 5040 kg „arome de fructe” (în fapt tutun pentru narghilea) prezentând acte nereale cu scopul de a eluda plata accizelor şi taxelor vamale datorate statului. S-a reţinut că în scopul eludării obligaţiilor fiscale, membrii grupării au disimulat restituirea marfii către furnizorul extern (Dubai, Emiratele Arabe Unite, via Turcia).

Din probele administrate in cauză rezultă că mărfurile care au făcut obiectul acestei expediții declarate pentru retur nu au fost scoase de pe teritoriul comunitar fiind rerutate de la tranzitul inițial şi comercializate către o societate comercială din Bulgaria. Ulterior, după efectuarea formalitaţilor vamale, marfa a fost reintrodusă pe teritoriul României , prin livrare intracomunitară, catre o societate controlată de către membrii grupării.

Prejudiciul cauzat bugetului general consolidat este de peste 16 milioane lei.

La sediul DIICOT- Structura centrală vor fi aduse, în vederea audierii, un număr de 10 persoane.

Suportul de specialitate a fost asigurat de către Serviciul Român de Informaţii. Acţiunea a fost efectuată cu sprijinul Jandarmeriei Române.