În acte preoţi, în realitate infractori cibernetici. Cum se pot fura 4 milioane de dolari

Un grup infracţional specializat în fraude informatice a fost destructurat în urma a 27 de percheziţii organizate marţi dimineaţă în Bucureşti şi şapte judeţe. Prejudiciul creat de infractori se ridică la 4 milioane de dolari. Potrivit România TV, printre infractori se numără şi persoane care au terminat facultatea de teologie.

RomaniaTV.net
11 dec. 2012, 06:46
În acte preoţi, în realitate infractori cibernetici. Cum se pot fura 4 milioane de dolari

Poliţişti de la BCCO şi DCCO şi procurori DIICOT au descins, marţi dimineaţă la 27 de locuinţe din Bucureşti şi judeţele Gorj, Olt, Ilfov, Vâlcea, Bacău, Timiş şi Caraş-Severin, în căutarea membrilor unui grup infracţional care a cauzat un prejudiciu estimat la 4.000.000 de dolari, prin organizarea de licitaţii frauduloase pe site-uri internaţionale de profil. Pentru obţinerea materialului probator, autorităţile române au colaborat cu United States Secret Service şi cu FBI. În urma percheziţiilor vor fi puse în executare 20 de mandate de aducere.

Membrii grupului infracţional sunt suspectaţi că, în perioada 2009-2012, au creat o schemă complexă de fraudare a cetăţenilor americani, prin recrutarea de persoane cu abilităţi în utilizarea calculatoarelor şi cunoştinţe de limba engleză, pentru postarea de licitaţii frauduloase pe site-urile de profil.

Licitaţiile frauduloase au presupus convingerea cumpărătorilor că bunurile (autoturisme, autovehicule, electronice) sunt reale, urmând ca banii trimişi de aceştia pentru garantarea tranzacţiilor să fie păstraţi de un terţ (societate de garantare de tip Escrow), se arată într-un comunicat IGPR.

De asemenea, pentru realizarea activităţilor infracţionale, membrii grupării au falsificat diplome de licenţă ce atestau absolvirea unor instituţii de învăţământ superior în domeniul medicinei şi teologiei, diplome care ulterior erau utilizate pentru obţinerea facilă a vizei de intrare pe teritoriul SUA.

Odată ajunşi aici, aceştia primeau din România colete poştale, în interiorul cărora se aflau acte de identitate, permise de conducere, documente de călătorie, toate contrafăcute, cu ajutorul cărora membrii grupării căpătau alte identităţi şi prin intermediul cărora ridicau bani şi îi trimiteu în ţară.

Prin acest mod de operare, membrii grupului infracţional organizat au înşelat aproximativ 100 de victime, prejudiciul total estimat fiind de 4.000.000 dolari.

Membrii grupului infracţional organizat sunt cercetaţi sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de constituire a unui grup infracţional organizat, acces fără drept la un sistem informatic, prin încălcarea măsurilor de securitate, cauzarea unui prejudiciu patrimonial unei persoane prin introducerea şi modificarea datelor informatice, efectuarea de operaţiuni financiare în mod fraudulos, înşelăciune, fals privind identitatea şi spălare de bani.