Pericolele hepatitei asimptomatice la copii: „Ajunge după 20 de ani de la naștere să facă ciroză”

Hepatita asimptomatică reprezintă un mare pericol pentru sănătatea copiilor, iar medicii atrag atenția asupra importanței prevenției dar și a analizelor pentru depistarea timpurie.

24 sept. 2021, 14:43
Pericolele hepatitei asimptomatice la copii: „Ajunge după 20 de ani de la naștere să facă ciroză”

Hepatita asimptomatică care are drept cauză virusurile hepatice reprezintă un real pericol pentru sănătatea celor mici, mai ales din cauza depistării târzii a acestei afecțiuni.

„Dacă vorbim de cele determinate de virusurile hepatitice, desigur că şi cei mici pot face, iar de cele mai multe ori sunt forme asimptomatice şi din păcate sunt copii care descoperă după un interval destul de mare de timp. Dacă nu-şi fac analizele ca un screening că au hepatită B sau C şi ajung la o afecţiune cronică care pune probleme.”, afirmă dr. Adrian Marinescu pentru Antena 3.

Specialistul menționează că virusul hepatic, atunci când este contactat de către femeile gravide, se transmite la copilul nou-născut și devine o problemă de sănătate gravă pentru cel mic. Nedectată la timp, copilul va dezvolta mai târziu ciroză hepatică, o afecțiune cronică extrem de gravă.
„O problemă deosebită este în cazul femeii gravide, care face hepatita E. Dacă vorbim de cele cronice, sunt cele B şi C, dar şi B+D (delta), care nu doar că se cronicizează, însă duc la ciroză hepatică. Un exemplu din păcate destul de frecvent este al copilului, care se infectează la naştere. Mama nu ştie că are hepatită. Acest copil ajunge după un interval de 15-20 de ani de la naştere într-un stadiu foarte avansat, chiar la ciroză hepatică”, a precizat dr. Marinescu.

vestea bună din partea medicilor este că hepatita este vindecabilă, în cotextul în care oamenii apelează la medic cât mai repede.
„Din fericire, hepatita C se vindecă în proporţie de 100%, cu condiţia să avem un diagnostic şi să luăm tratamentul. La hepatita B, lucrurile stau binişor, dar ne-am dori mai bine.  În cazul hepatitei A şi E, ele nu cronicizează, dar în unele situaţii putem avea forme severe. Sunt forme fulminante, care ne pot pune chiar viaţa în pericol. atenționează dr. Marinescu.

Medicul îndeamnă părinții să-și vaccineze copiii și să aplice măsurile de prevenție împotriva hepatitei.

„Dacă vorbim de hepatitele B,C B+D, ne gândim la tot ce înseamnă sânge. Chiar şi o intervenţie la medicul stomatolog poate duce la infectare. Mai sunt şi lucruri simple când ne gândim la infectare, pe care ar trebui să le evităm, cum ar fi atunci când mergem la manichiură sau pedichiură. Să avem propria noastră trusă în 2021.

Se transmite mai ales pe cale sexuală, să nu mai vorbim de consumul de droguri. Tot ce înseamnă piercing sau tatuaje, reprezintă o manevră sângerândă şi ar putea duce la infectare”, a spus dr. Adrian Marinescu, la Antena3.