Pericolul ascuns din roşii. Descoperirea îngrijorătoare a specialiştilor după ce alimentul a ajuns la analize. Românii trebuie să fie foarte atenţi!

În cele mai multe din casele românilor se găseşte rosia. În salată sau doar cu puţină sare, acest aliment se află printre preferatele oamenilor, însă puţini ştiu la ce riscuri se supun dacă nu aleg roşiile potrivite.

13 iul. 2021, 12:24
Pericolul ascuns din roşii. Descoperirea îngrijorătoare a specialiştilor după ce alimentul a ajuns la analize. Românii trebuie să fie foarte atenţi!

Pericolul ascuns din roşii. Un experiment a scos la iveală substanţele nocive pe care tomatele le au în compoziţia lor. Roşii folosite în experiment sunt româneşti, de import, dar şi bio, cumpărate atât dintr-o piaţă din Capitală, cât şi dintr-un lanţ de magazine.

Pericolul ascuns din roşii. Descoperirea îngrijorătoare a specialiştilor după ce alimentul a ajuns la analize

Potrivit antena3.ro, pe o singură roşie, din Turcia, specialiştii au găsit şi câte trei insecticide diferite. Autorităţile admit că astfel de legume sunt periculoase pentru consum, dar aşteaptă ca alţii să vină cu soluţii şi legi mai bune în Parlament.

„Este foarte greu de spus cine verifică legumele din România. În mod normal, ar trebui să le verifice atât Protecția Consumatorului cât și ANSVS, dar și alte instituții care au această calitate. Din nefericire, România nu este încă pregătită și aceste instituții ale statului nu au laboratoare suficiente care să verifice aceste lucruri.

Motiv pentru care se întămplă ceea ce se întâmplă pe piață. Plecând de la calitatea produselor și de la originea lor, Ministerul Agriculturii are un corp de control care are în sarcinile de serviciu chiar această sarcină”, a explicat Dragoș Frumosu.

De altfel, în urmă cu doar o zi, fermierii au găsit „Roşii de România“ vândute în lăzi de Turcia.

Într-o localitate din Iaşi, legumicultorul respectiv a descoperit în magazinele unui mare lanţ de magazine (pe care nu l-a nominalizat) roşii turceşti vândute sub eticheta de „roşii România“. Reprezentanţii magazinului nu s-au mai sinchisit nici măcar să schimbe lăzile, astfel că se poate stabili şi regiunea din care sunt aduse tomatele.

Mai mult, fermierul din Iaşi a găsit şi tomate care aveau aplicată o etichetă mică, direct pe produs, iar acest lucru s-ar întâmpla doar la roşiile din import, după cum spun fermierii.

Astfel că fermierul Mihai Chesnoiu a pornit să verifice într-un magazin din Slatina, care face parte din acelaşi lanţ, dacă istoria se repetă şi aici. Surpriza a fost enormă, confirmând, practic, suspiciunea fermierului din Iaşi.

“Suntem minţiţi, suntem manipulaţi, suntem înşelaţi. Primesc o sesizare de la un coleg din Iaşi, aşa că pornesc să verific dacă şi în Olt, în Slatina, se întâmplă la fel. De data aceasta am întăriri, îl am alături şi pe domnul Păunel (n. red. – reprezentantul Uniunii Salvăm Ţăranul Român, o asociaţie a producătorilor). Vrem să verificăm ce se întâmplă, dacă acelaşi caz apare şi aici“, spune fermierul, în timp ce filmează cum intră alături de colegul său Ion Păunel în magazin.

Citeşte şi: Roşii din piaţă vs roşii din supermarket. Surpriză uriaşă, de ce sunt mai bune ultimele