Roşii din piaţă vs roşii din supermarket. Surpriză uriaşă, de ce sunt mai bune ultimele

Roşiile sunt alimentul preferat al sezonului pentru români, dar nu toate aduc beneficii pentru sănătate, ci dimpotrivă.

11 iul. 2021, 12:07
Roşii din piaţă vs roşii din supermarket. Surpriză uriaşă, de ce sunt mai bune ultimele

Roşii din piaţă vs roşii din supermarket.

Ne încântă ochiul pentru că sunt mari şi frumoase. Vânzătorii ne spun chiar că sunt dulci şi zemoase ca roşiile de odinioară din grădina bunicii. Când ajungem acasă însă constatăm fie că sunt tari, fie că nu au gust, fie că au un interior cel puţin dubios.

Din păcate, cumpărătorii sunt din ce în ce mai interesați de aspectul produselor. Rezultatul? Cultivatorii și comercianții fac tot posibilul să-i mulțumească pe cumpărători. Vrei produse frumoase? Le „fabrică”, tehnologia a ajuns şi la ţară, dar nu mai sunt sănătoase. Cercetătorii în legumicultură avertizează că folosirea în exces a erbicidelor sau a substanţelor de coacere forţată poate cauza cancer. Romaniatv.net vă spune cum să nu vă lăsaţi păcăliţi de aspect.

Roşii din piaţă vs roşii din supermarket. În aceste condiţii, o roşie, de exemplu, se transformă în otravă. Sfatul specialiştilor este să ne ferim să cumpărăm de pe piaţă tomate cu ţugui, deoarece acestea ar putea fi crescute artificial cu pesticide. De asemenea, legumele care pot avea aspect de gogoşar, iar atunci când se taie se observă că pericardul este desprins de partea interioară nu sunt sănătoase.
Roşii din piaţă vs roşii din supermarket. „Ziarul de Iaşi” a consultat specialişti în legumicultură pentru a combate un mit urban: roşiile din piaţă sunt cele mai bune, că-s culese cu mâna lor de fermieri din grădină, fără multe chimicale, în timp ce roşiile din supermarket sunt tratate – deci toxice – ca să reziste cât mai mult pe rafturi. Concluzia specialiştilor este că lucrurile ar putea sta chiar pe dos decât ne-am aştepta.

Deşi roşiile din pieţe pot fi mai proaspete şi par a fi mai sănătoase, mai ales dacă ascultăm promovarea vânzătorilor, cele din supermarket trec prin zeci de filtre de calitate şi există şanse mult mai mici să fi fost tratate cu diferite substanţe care să le grăbească creşterea sau coacerea.

Roşii din piaţă vs roşii din supermarket. Roşiile din piaţă nu sunt la fel de verificate!

Prof.dr. Vasile Stoleru, specialist în legumicultură şi prorector al Universităţii de Ştiinţele Vieţii din Iaşi, a explicat că problema se pune din punct de vedere tehnologic. După 1990, explică profesorul, tot ce înseamnă producerea legumelor a trecut în sferă privată.  „Foarte rar avem ferme legumicole mai mari de 50 – 100 de hectare. Oamenii au spaţii protejate, chiar sere, de maximum 1,5 – 2 hectare, şi devin producător mici care desfac marfa direct. Există riscul ca în aceste ferme mici să nu existe trasabilitate, de la tot ce înseamnă fertilizarea în momentul legării florilor sau a tratamentelor fitosanitare”, a declarat prof.dr. Vasile Stoleru. Practic, toţi fermierii, indiferent dacă sunt mari sau mici, sunt obligaţi să îşi înregistrare lucrările din fermă într-un jurnal, însă cercetătorul spune că nu ştie dacă aceste jurnale sunt completate corect, dacă sunt verificate de cineva înainte să pătrundă cu legumele pe piaţa agroalimentară şi că aici este, adesea, o nebuloasă. „De multe ori aceste legume se valorifică şi în anumite magazine pentru că le cumpără de la piaţă en-gros, se vând în aşa-zisele aprozare. Aici, să fim serioşi, nu sunt controlate corespunzător, nu există o procedură de verificare a lor. Din când în când, Direcţia Sanitară Veterinară ia mostre din pieţe şi face analize de nitriţi, nitraţie sau metale grele, dar pentru depistarea utilizării pesticidelor nu ştiu câte se pot face atunci”, a declarat prof.dr. Vasile Stoleru.

Roşii din piaţă vs roşii din supermarket. În supermarket sunt mult mai multe filtre

Nici roşiile din supermarketuri nu sunt lipsite de orice riscuri. Însă, explică profesorul, pentru a putea să ducă o roşie într-un magazin din România, acele firme blamate din Turcia sau Grecia trec sau ar trebui să treacă prin zeci de filtre în care se asigură dacă s-a intervenit în vreun fel în procesul de creştere. „Cele din supermarket care trec printr-un lanţ de certificare, fie că sunt ecologice sau convenţionale, dar garantat nu ajung la raft fără să respecte acest lanţ al trasabilităţii. De aceea de foarte multe ori nu e foarte corect pusă problemă că produsele din piaţă sunt cele mai sănătoase şi cele din supermarketuri sunt tratate”, a explicat prof.dr. Vasile Stoleru. Din punctul acestuia de vedere, până să aibă un sistem de achiziţie a roşiilor, un cetăţean trebuie să ştie foarte bine producătorul de la care cumpără. Iar această relaţie cu fermierul trebuie să fie bazată pe experienţă şi pe încredere, spune cercetătorul.

Cum vezi că e sănătoasă? Roşii trebuie să fie rotunde şi seminţele să nu fie verzi

Roşiile sunt un ingredient de bază în bucătărie, potrivindu-se de minune cu o sumedenie de preparate. Pentru a le alege însă pe cele mai gustoase şi mai sănătoase, trebuie să acorzi atenţie câtorva detalii, precum forma, culoarea, mirosul şi textura.

Sunt însă câteva repere pe care putem să le avem, până la experienţa în fermier. Profesorul Vasile Stoleru spune că ar trebui să alegem de principiu fructele după forma pe care ştim dintotdeauna că o au: dacă roşiile sunt rotunde, să căutăm să cumpărăm roşii rotunde. Sunt doar câteva soiuri care sunt alungite sau au forme aparte, în rest, o roşie care are o formă anormală este posibil să fie forţată să crească. „Roşia să nu poată fi modificată: dacă fructul trebuie să fie rotund, nu îl alegem noi că are formă de inimă de bou şi este tratată cu diferiţi simulatori. Fructele crescute cu simulator de creştere şi de forţare, care teoretic este interzis la noi în ţară, să fie clar, pentru a grăbi maturarea fructelor, duce la apariţia unor fructe deformate, chiar uşor alungite în unele cazuri. Roşia de la piaţă trebuie să aibă o oarecare uniformitate”, a explicat prof.dr. Vasile Stoleru. Un alt test, mai aplicat, este cel al seminţelor fructelor roşiei: ele nu trebuie să fie verzi pe interior. Dacă tăiem longitudinal (nu transversal) roşia şi vedem că seminţele sunt verzi, înseamnă că a fost tratată, grăbită spre coacere, şi trebuie evitată achiziţia unui număr mare.

Cum alegi o roşie sănătoasă. Avertismentul cercetătorilor. Bonus: Cum alegi castraveţii pentru salate
„În interior, se vede unde sunt prinse seminţele, trebuie să fie o zonă maturată – alb-gălbuie, sămânţa nu trebuie să fie verde. Degeaba e roşie în exterior, dacă e verde în interior la nivelul seminţelor”, a mai spus profesorul. El a explicat că a întâlnit încredere în fermier este foarte importantă dacă vrem să ne luăm legumele din piaţă, fiindcă a întâlnit şi fermieri de bună credinţă, care făceau lucrurile de mântuială. Unul dintre ei, spre exemplu, folosea pe post de îngrăşământ în seră aşa numitul „nămol de oraş“. „Ei aveau fructe foarte frumoase, dar fertilizau cu nămol de la oraş fără niciun control şi spuneau că nu e nicio problemă. Dar e o problemă că introduci în seră canalizarea oraşului: planta iniţial reacţionează bine, îşi ia fosfor, calciu şi toate celea, dar are şi mulţi contaminanţi”, a spus prof.dr. Vasile Stoleru.

Roşii din piaţă vs roşii din supermarket. Căutaţi producătorii cu 5-6 sortimente de legume, nu producătorii cu 20

În piaţă, ne explică specialistul, trebuie să căutăm producători, nu comercianţi. Producătorul direct va avea 5-6 legume maximum, la nivel de sortimente, pentru că le culege pe rând şi nu face risipă, în timp ce comerciantul are zeci de sortimente alese, caută să vândă de toate. Iar foarte atenţi trebuie să fim la începutul de sezon, când profesorul ne recomandă mai degrabă să ne orientăm către supermarketuri.

„Fără doar şi poate, mai ales la început de sezon, foarte multe fructe ajung să fie forţate. Există riscul acesta şi la supermarket, dar mult mai mic, fiindcă fermele mari nu fac asta când sunt obligate să facă analize la export. Au mai fost situaţii şi la cest nivel, când s-au introdus în ţară şi legume contaminate, există astfel de riscuri fiindcă nu se fac analize la toate loturile care intră în ţară. Dar sunt mult mai multe filtre la intrarea în supermarket, cu siguranţă”, a conchis prof.dr. Vasile Stoleru.

Substanța din alimentele românilor care păcălește creierul să mănânce mai mult. „Drogul” cel mai puternic al secolului XXI!