Pericolul ascuns în înghețată. Unul dintre ingrediente poate duce la apariţia unor probleme grave de sănătate

A venit vremea caldă, iar îngheţata va fi din nou la mare căutare în această perioadă. Specialiştii recomandă să consumăm îngheţată cu cât mai puţin ingrediente şi cât mai naturale pentru a evita apariţia unor boli metabolice şi a unor boli inflamatorii intestinale.

25 mai 2022, 11:36
Pericolul ascuns în înghețată. Unul dintre ingrediente poate duce la apariţia unor probleme grave de sănătate

Un ingredient folosit adesea de producătorii de dulciuri şi îngheţată se face responsabil de inflamarea intestinelor și de dezvoltarea unor probleme grave de sănătate, avertizează specialiştii. Descoperirea a fost făcută de un grup de cercetători care au făcut o serie de experimente pe şoareci. Animalele au primit hrană cu emulsificatori folosiţi în industria alimentară. Rezultatele experimentelor au arătat că riscul apariţiei unor boli metabolice şi a unor boli inflamatorii intestinale era crescut în cazul șoarecilor supuși experimentului, scrie Science Mag.

Citeşte şi: Îngheţata care calmează tusea a fost inventată de studenţii de la Facultatea de Ingineria Alimentelor. Când va apărea pe piaţă şi cât ar putea costa

Studiul a arătat că șoarecii hrăniţi cu emulsificatori folosiţi în hrana procesată au dezvoltat inflamații ale intestinelor la 12 săptămâni de când au fost hrăniți cu emulsifianți. Potrivit autorilor studiului, o mare parte din animalele incluse în studiu au dezvoltat colită.

O altă parte din șoareci aveau inflamații ușoare ale intestinelor, însă simptome evidente caracteristice sindromului metabolic – o ușoară creștere în greutate, un nivel mai ridicat de glucoză în sânge, ceea ce este un factor de risc pentru diabetul zaharat.

Citeşte şi: Ce diferențe există între gelato și înghețată. Care desert este mai prietenos cu silueta

Autorii studiului susţin că aceste ingrediente perturbează bariera dintre sistemul imunitar şi flora intestinală. „Studiul trasmite un mesaj foarte clar că schimbările apărute în sursele noastre de hrană alterează flora intestinală şi ne afectează sănătatea”, a declarat Laren Madsen, microbiolog la Universitatea din Alberta, Canada.