Înghețata se numără printre cele mai achiziționate produse în sezonul estival, dar ar putea costa mai mult din cauza prețului ridicat al uleiului de cocos, un ingredient utilizat în rețeta acestui desert populat pe timpul verii.
Varietățile sunt nenumărate, de la cele mai simple până la cele mai sofisticate sau inovative, de la arome de ciocolată sau vanilie până la înghețata japoneză cu trufe rare, cea mai scumpă din lume. Cu toate că rețetele sunt deosebit de diverse, pentru multe dintre aceste produse există un set comun de ingrediente de bază, printre acestea numărându-se laptele, zahărul, untul de cacao și uleiul de cocos.
Uleiul de cocos nu doar că îmbunătățește textura și aduce un gust mai delicat, tropical, ci are și un punct de topire mai ridicat, contribuind în acest mod la menținerea formei solide a înghețatei pe timpul verii.
Filipine, Indonezia și India se numără printre cei mai mari producători mondiali de materie primă din care se obține uleiul de cocos. Dintre acestea, primel două state dețin împreună peste 70% din piața globală. Însă, în ultimii ani, vremea din ce în ce mai caldă a afectat producția, conform unei analize XTB.
Producția nucilor de cocos durează un an, iar efectele se resimt din plin în actualul sezon. Producția a coborât cu peste 6% în 2024-2025, dar în urma unor ploi recente în regiune, 2026 ar putea aduce condiții mai relaxate. Creșterea exporturilor de nuci de cocos proaspete din Indonezia către China cu 146% în primul trimestru a reduc disponibilitatea materiei prime.
Lipsa coordonării între fermieri și procesatori, cererea puternică dinspre Asia și Europa și dolarul american mai slab, care a sporit competitivitatea la export, au contribuit, în același timp, la creșterea prețurilor. Totodată, unii distribuitori au semnalat deja că preferă să păstreze produse în stoc în așteptarea unor condiții de piață și mai profitabile.
Costul uleiului de nucă de cocos trimis din Filipine în portul Rotterdam aproape s-a dublat în ultimul an, ajungând la 2.800 de dolari pe tonă. Prețurile au avut o traiectorie identică în Sri Lanka, iar în India, costurile s-au triplat în ultimul an, ajungând la peste 400 de rupii pe kilogram.
Mai mult, și scumpirea boabelor de cacao i-a încurajat pe producătorii de ciocolată și deserturi să reducă ponderea acestora și să foosească, în schimb, mai mult ulei de cocos. Procesul este mai avantajos din punct de vedere economic, chiar și în condițiile prețurilor actuale mai mari pentru uleiul de cocos. Asta, luând în calcul multiplicarea de 3-4 ori a costului pentru cacao, față de reperele din urmă cu 2-3 ani.