Perioada de autorecenzare se prelungește. Până când vor mai putea românii să completeze formularele

Perioada de autorecenzare, care trebuia să se încheie pe data de 15 mai, va fi prelungită, a anunțat președintele Institutului Național de Statistică, Tudorel Andrei.

12 mai 2022, 23:21
Perioada de autorecenzare se prelungește. Până când vor mai putea românii să completeze formularele

Procedura de autorecenzare ar fi trebuit să se încheie duminică, 15 mai, urmând ca apoi să înceapă recensământul clasic, din casă în casă. Președintele INS spune că în ultima săptămână interesul pentru autorecenzare a crescut foarte mult, iar numărul formularelor completate zilnic a crescut de patru ori.

„Am avut peste 450.000 de chestionare finalizate în fiecare zi, în condițiile în care media în perioada trecută era cuprinsă între 110.000-125.000 de chestionare pe zi. Practic, de peste 4 ori a fost traficul mai mare decât în condiții obișnuite”, a spus acesta.

Tudorel Andrei, președintele Institutului Național de Statistică, a precizat că vineri va fi făcut anunțul oficial referitor la perioada de autorecenzare care se prelungește. Până acum, 8 milioane de români au completat online formularele pentru recensământ, potrivit acestuia.

Autorecenzarea a început pe data de 14 martie și e prima dată când se poate face online, pe site-ul https://autorecenzare.insse.ro/. România se află la al treisprezecelea recensământ din istorie şi al patrulea după Revoluţia din 1989.

Toate persoanele care se autorecenzează trebuie să completeze chestionarul în funcţie de situaţia avută la momentul de referinţă al recensământului care este ora „00:00” din ziua de 1 decembrie 2021. Salariaţii care vor alege să se autorecenzeze online vor primi o zi liberă suplimentară de la angajator. Dovada autorecenzării online se va realiza prin prezentarea codului de confirmare a încheierii cu succes a autorecenzării. Codul va fi generat automat de aplicaţia informatică pentru fiecare formular individual transmis către baza de recensământ.

În ultimele zile au existat probleme tehnice. Marți, spre exemplu, platforma pe care oamenii se pot înregistra pentru a se autorecenza s-a blocat. Site-ul pus la dispoziţia populaţiei pentru a se autorecenza a fost nefuncţional câteva ore. Persoanele care au accesat platforma de autorecenzare a INS au fost întâmpinate cu mesajul „Site temporar închis”.

Citește și Cât de mult ar putea fi prelungită perioada de autorecenzare online. Anunț de la Parlament