Permis auto expirat? Ce trebuie să faci pentru a-l schimba

Permisele de conducere expirate în perioada stării de alertă trebuie preschimbate de urgenţă. Şoferii ale căror permise auto au expirat în perioada stării de alertă mai pot circula în baza lor până la sfârșitul săptămânii viitoare. După 6 iunie 2022, dacă vor fi opriţi de agenţi de la Poliţia Rutieră şi sunt prinşi fără permis auto valabil riscă amenzi usturătoare.

26 mai 2022, 10:28
Permis auto expirat? Ce trebuie să faci pentru a-l schimba

Permis auto expirat? Preschimbarea unui permis auto expirat implică mai multe costuri, precum plata unei taxe şi a unor consultaţii la mai mulţi medici pentru obținerea unei fișe medicale, document ce are scopul de a arăta că şoferul este apt să conducă un vehicul pe drumurile publice.

Citeşte şi: ULUITOR! Cum vor deputaţii să schimbe Codul Rutier. Şoferii agresivi rămân cu permisul în buzunar, vitezomanii primesc dovadă de circulaţie

De ce documente ai nevoie pentru eliberarea unui permis auto expirat

1) Cererea solicitantului care se obține și se completează în format electronic la ghișeu (împreună cu declarația de furt/pierdere, după caz);

2) Actul de identitate al solicitantului, original;

3) Dovada de plată a contravalorii permisului de conducere – 89 lei (pentru modalitățile de plată consultați secțiunea taxe și tarife).

Contravaloarea permisului de conducere – 89 lei se încasează în contul BCR , CEC BANK și rețeaua de Statii de Plata SelfPay.

Terminalele de plată sunt amplasate în unitățile BCR, CEC Bank și în rețeaua de Statii de Plata SelfPay situate în supermarket-uri, mall-uri, magazine de proximitate, universități (https://selfpay.ro/localizare).

Pentru plata tarifelor se utilizează următoarele mijloacele de plată: virament, mijloace de plată online, Sistemul național electronic de plată online (S.N.E.P) – ghișeul.ro, .

Taxa nu mai poate fi achitată în numerar la ghiseele serviciilor publice comunitare regim permise de conducere și înmatriculare a vehiculelor, odată cu depunerea documentelor !

4) Permisul de conducere în original;

5) Documentul emis de o unitate medicală autorizată din care rezultă că titularul este apt din punct de vedere medial să conducă autovehicule din categoria pentru care solicită eliberarea permisului de conducere (fișa medicală).

Peste 600 de spital şi clinici de stat sau private din întreaga țară sunt autorizate în specialităţile medicale necesare obţinerii permisului de conducere, respectiv medicină internă, oftalmologie, ORL, neurologie, psihiatrie şi ortopedie-traumatologie. Lista unitaților autorizate este disponibilă pe site-ul Ministerului Sănătății (www.ms.ro).

Indiferent că alegeţi o clinică de stat sau privată, pentru obținerea fișei medicale se plătește o taxă. De asemenea, trebuie să luaţi în calcul că la majoritatea clinicilor se face programare (telefonic sau online).
Abia după ce obţin fișa medicală, şoferii cu permis auto expirat pot depune cerere la DRPCIV-ului din județul de domiciliu pentru a obţine un nou document. Și aici, ca și în cazul clinicilor, se poate face o programare online.