Persoanele agitate au viaţă mai lungă decât cele care stau ore-n şir la birou sau pe canapea, la TV

Stilul de viaţă sedentar este incriminat de tot mai mulţi specialişti care susţin că un astfel de stil de viaţă duce de la îngrăşare până la obezitate, precum şi la boli cardiovasculare. În schimb, persoanele care nu au astâmpăr şi sunt rapide în tot ceea ce fac au şanse sporite să trăiască mai mult decât cele sedentare.

RomaniaTV.net
01 iul. 2012, 14:07
Persoanele agitate au viaţă mai lungă decât cele care stau ore-n şir la birou sau pe canapea, la TV

În timp ce specialiştii care se concentrează tot mai mult pe combaterea sedentarismului recomandă peste 150 de minute de exerciţii fizice pe săptămână,  de la „moderate”, la „intense” (asemănătoare exerciţiilor de forţă, dar pe intervale de timp mai scurte, de până la 30 de minute), ei au constatat că şi mişcările fizice mai puţin intense, cum sunt agitaţia şi rapiditatea persoanelor cu un temperament mai iute, sunt la fel de binefăcătoare pentru organism şi în special pentru sistemul cardiovascular.

Într-un studiu realizat recent şi publicat în British Journal of Sports Medicine, specialiştii au constatat că şi „agitaţii” pot contracara la fel de bine efectele statului pe scaun la birou, la computer sau pe canapea, în faţa televizorului,  ca şi cele care fac gimnastica recomandată de specialişti.

Astfel, după modelul „neastâmpăraţilor”, experţii britanici în combaterea sedentarismului recomandă o mică pauză  de „ridicat fundul de pe scaun” la fiecare 20-30 de minute de activitate statică. Dacă pe lângă toate acestea se respectă şi un regim alimentar sănătos, cu mai puţine dulciuri şi grăsimi, efectele asupra organismului sunt uimitoare.