Persoanele amabile sunt cele mai predispuse la acţiuni imorale

Oamenii de ştiinţă au dorit să ştie ce trăsături de personalitate influenţează aplecarea de a da ascultare unei autorităţi, chiar dacă aceasta lansează îndemnuri imorale.
Iulian Tudor
19 mai 2014, 10:19
Persoanele amabile sunt cele mai predispuse la acţiuni imorale

A fi dezagreabil şi nepăsător permite o cultivare mai bună a sentimentului moral? Pentru un studiu ce urmează să fie publicat în revista ştiinţifică „Journal of Personality”, cercetătorii francezi şi americani au vrut să ştie dacă anumite trăsături de personalitate predispun la supunere în faţa autorităţii, chiar dacă în detrimentul valorilor morale, potrivit Agerpres. Verdictul a fost acela că oamenii care se arată amabili şi conştiincioşi sunt, de asemenea, şi cei care dau dovadă de cea mai mare aplecare pentru obedienţă, în pofida a orice.

Cercetătorii din domeniul psihologiei sociale, conduşi de Laurent Begue, de la Universitatea din Genoble, Pierre Mendes-France, au intervievat persoane care au participat la emisiunea „Jocul de-a moartea”. Acest documentar contestat, difuzat pe France 2 în martie 2010, era menit să demonstreze că majoritatea indivizilor au tendinţa de a da ascultare autorităţii, chiar dacă aceasta implică o transgresare a valorilor lor morale. Sub pretextul unui sondaj de opinie, participanţii au fost, opt luni mai târziu, supuşi unui chestionar de personalitate. Orientarea lor politică şi implicarea lor socială au fost de asemenea măsurate.

Emisiunea de pe France 2 reproducea un experiment desfăşurat în 1963, la Universitatea din Yale, de Stanley Milgram. Participanţii, care credeau că iau parte la înregistrarea unui nou joc televizat, trebuiau să pună întrebări de cultură generală unor participanţi şi să „pedepsească” răspunsurile incorecte prin electroşocuri din ce în ce mai puternice, de până la 460 de volţi. Participanţii ignorau faptul că ‘jucătorii’ erau în realitate actori, iar electroşocurile pur şi simplu simulate.

Pentru acest nou studiu, cercetătorii au supus 35 de bărbaţi şi 31 de femei, cu vârste între 26 şi 54 de ani, unui test de personalitate în conformitate cu grila Saucier. Rezultatele au dezvăluit că vârsta, sexul, religia sau clasa socială nu permit prezicerea predispoziţiei spre ascultare, în timp ce trăsăturile de personalitate ar juca un rol important.

„Paradoxul este că, în circumstanţele experimentului, tocmai trăsături de personalitate considerate din punct de vedere social drept dezirabile sunt cele care conduc la comportamente sociale indezirabile”, a comentat Laurent Begue, unul dintre autorii studiului.

Atunci când Milgram şi-a realizat experimentul, el a descoperit cu uimire că, sub autoritatea ştiinţifică, 65% dintre participanţi mergeau până la a le aplica falşilor jucători chiar şi cel mai puternic electroşoc. Pe France 2, „obedienţii” au reprezentat chiar 80% dintre intervievatori, subliniază Le Figaro.

Aceste rezultate sunt la unison cu opera psihologului american Lawrence Kohlberg. Autor al unei teorii privind dezvoltarea morală, acesta a conchis că majoritatea adulţilor înregistrau stadiul denumit „convenţional”, care permite respectarea legii chiar dacă aceasta este în opoziţie cu principiile proprii, pentru a satisface aşteptările grupului social. Dincolo de aceasta se situează stadiul „postconvenţional”, când valorile sunt plasate deasupra legii, iar ordinele considerate imorale nu mai sunt respectate. Psihologul american estima că doar un sfert dintre adulţi erau capabili să atingă acest al doilea stadiu.

DailyBusiness
Românii, „salahorii” Europei: Muncim cel mai mult, dar trăim cel mai puțin!
Spynews
O insulă din Asia a fost numită cea mai pitorească din lume. Este o destinație de vacanță fabuloasă
Bzi.ro
Fiica Loredanei Groza arată senzațional la 27 de ani! Elena Boncea a făcut furori pe podium, pentru o cauză nobilă!
Fanatik.ro
Scenariu exploziv: Călin Georgescu, la șefia AUR dacă George Simion pierde alegerile. Cristian Pîrvulescu: ”Se pare că protejatul nu a fost ascultător”
Capital.ro
Tragedie în lumea filmului. A murit subit cel mai mare actor al țării: „Lumea nu va mai fi la fel fără tine!”
Playtech.ro
Ce reprezintă cifra de afaceri. Veniturile luate în calcul
DailyBusiness
Sprijin pentru familiile din România: 15.000 de lei. În ce condiții se oferă
Adevarul
Cum au compromis autoritățile șansa de a călători fără vize în SUA: „Ruinele minciunii și duplicității hrănesc populismul”
wowbiz.ro
Soția lui Bursucu’, implicată într-un accident grav în Constanța! Informații de ultim moment
Spynews
Cine este Johannes Pietsch, câștigătorul Eurovision 2025. Austriacul este cunoscut după numele de J.J și are 24 de ani
Spynews
Soția lui Bursucu a făcut accident cu mașina în Constanța! Au fost găsite trei victime, dintre care două încarcerate | FOTO
Evz.ro
Prezența la urne. Alegeri prezidențiale, turul 2. George Simion sau Nicușor Dan. Live Text
Ego.ro
Oana Roman, momente dramatice, EXCLUSIV: ”O relație abuzivă și toxică...”
Prosport.ro
FOTO. Gimnasta, în bikini, după ce s-a retras la 22 de ani
kanald.ro
Soția lui Bursucu' a fost implicată într-un grav accident, în Constanța
Cancan.ro
Horoscopista Cristina Demetrescu a aflat cine câștigă alegerile: 'săgetătorul' Nicușor Dan sau 'fecioara' George Simion?
Playsport.ro
Incredibil! Cum poate să arate Sandra Izbașa la 11 ani după ce s-a retras din gimnastică. Imaginile au scăpat pe net
Capital.ro
Ești taxat pentru mașină, deși NU mai ești proprietar. Termen legal 30 de zile. Legea pe care o uită românii
StirileBZI
Câți bani pot să scoată românii de la bancomat în 2025. Băncile au impus noi limite!
Prosport.ro
FOTO. Dată afară că e prea indecentă, a făcut avere cu pozele ei și acum a revenit
stirilekanald.ro
Ce pățești dacă faci live pe TikTok sau Facebook din cabina de vot?
Cum să-ți ”păcălești” stomacul. Alimentele care îți taie pofta de mâncare și nu îngrașă
MediaFlux
A murit în cabina de vot! Resuscitare în secția de votare
Shtiu.ro
CE ASCUNDE ultima CIFRA a CNP-ului? Dacă ai 3 sau 8 însemană că...
Puterea.ro
Cea mai puternică furtună solară a anului se îndreaptă spre Pământ