Persoanele care au fost infectate cu COVID ar putea face o singură doză de vaccin. Ce arată datele celui mai recent studiu!

Datele celui mai recent studiu MedLife referitor la imunizarea post-vaccin demonstrează că oamenii care nu au trecut prin infecția cu SARS-CoV-2 dezvoltă în urma rapelului un titru de anticorpi mai mic față de persoanele care au trecut prin infecție și s-au vaccinat cu prima doză.

24 feb. 2021, 15:40
Persoanele care au fost infectate cu COVID ar putea face o singură doză de vaccin. Ce arată datele celui mai recent studiu!

Persoanele care au fost infectate cu COVID ar putea face o singură doză de vaccin. Astfel, specialiștii le recomandă autorităților să ia în considerare posibilitatea administrării unei singure doze de vaccin persoanelor care au trecut prin boală.

Persoanele care au fost infectate cu COVID ar putea face o singură doză de vaccin. Ce arată datele celui mai recent studiu!

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 741 de persoane, iar rezultatele acestuia arată că 85% dintre aceste persoane nu au trecut prin boală. Totodată, cercetarea mai arată că doar două persoane nu au dezvoltat anticorpi în urma vaccinării, ceea ce înseamnă un procent de 0,27%, scrie Digi 24.

„În vederea determinării titrului de anticorpi împotriva COVID-19 au fost efectuate teste serologice IgG anti-Nucleocapsida (test calitativ pe sistem Alinity-Abbott) și IgG anti-Spike (test cantitativ pe sistem Liaison Diasorin cu echivalare aproximativă în titru de neutralizare), probele fiind recoltate atât după prima doză de vaccin, cât și după administrarea rapelului. Din eșantionul analizat s-au evidențiat două categorii: 85% sunt persoane fără istoric de infecție COVID-19 în trecut, în timp ce 15% au trecut anterior prin boală, având confirmarea infecției prin test RT-PCR efectuat anterior.

Specialiștii anunță că doar 2 persoane din eșantionul studiat nu au dezvoltat anticorpi în urma vaccinării. În ceea ce privește infectarea cu SARS-CoV-2, studiul arată că 4 persoane dintre cei care nu au trecut anterior prin boală s-au pozitivat după administrarea primei doze de vaccin, în timp ce nicio persoană din lotul analizat nu a fost testată pozitiv la 10-12 zile de la administrarea rapelului”, se precizează în comunicatul MedLife.

Răspuns imun scăzut după prima doză la persoanele care nu au trecut prin boală

„Cele trei vaccinuri care se administrează în acest moment în România nu sunt identice ca structură de determinant antigenic, dar toate trei vor sensibiliza celulele imune și vor genera anticorpi anti-S (Spike). La prima doză de vaccin, la un organism care nu a mai fost în contact cu virusul SARS-CoV-2, este de așteptat ca răspunsul imun să nu fie foarte intens și prelungit. În schimb, a doua doză vine să «întărească» memoria celulelor producătoare de anticorpi, astfel încât răspunsul imun să fie de durată și suficient de puternic pentru a neutraliza o viitoare infecție virală”, a explicat dr. Bogdan Dabu, medic primar medicină de laborator în cadrul MedLife.

Citeşte şi: STUDIU Covid-19. Cercetătorii, explicaţie despre cazurile grave: De ce unii oameni mor și alții n-au nimic