Persoanele care dezvoltă reacţii adverse severe după administrarea primei doze de vaccin vor putea face un vaccin diferit la rapel

Comitetul Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea împotriva COVID-19 a autorizat folosirea unui vaccin diferit la rapel. Concret, atunci când o persoană prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze, schema de vaccinare va fi continuată, la distanţă de 4-8 săptămâni, cu un vaccin fabricat pe baza unei tehnologii diferite.

13 aug. 2021, 18:09
Persoanele care dezvoltă reacţii adverse severe după administrarea primei doze de vaccin vor putea face un vaccin diferit la rapel

Schema completă de vaccinare împotriva COVID-19 se realizează cu același tip de vaccin, însă în situații speciale, apărute după prima doză, se recomandă administrarea unui alt tip de vaccin împotriva COVID-19 fabricat după o tehnologie diferită, se arată în comunicatul CNCAV

Pentru vaccinul Pfizer BioNTech şi pentru vaccinul Moderna:

  • Șoc anafilactic;
  • Miocardită/pericardită

Citeste si SUA autorizează a treia doză de vaccin împotriva COVID-19 doar pentru o anumită parte a populaţiei

Pentru vaccinul Vaxzevria (AstraZeneca) :

  • Șoc anafilactic;
  • Sindrom de tromboză cu trombocitopenie (SST);
  • Sindrom de extravazare capliară

Situațiile sus-menționate trebuie dovedite cu documente medicale cum ar fi: bilete de externare, scrisori medicale etc. de către persoana care se prezintă la vaccinare și solicită schimbarea tipului de vaccin pentru doza de rapel.

Atât în cazul persoanelor care prezintă reacție anafilactică după administrarea primei doze, cât și în cazurile menționate anterior, vaccinarea se face fără programare, prin prezentarea directă a beneficiarului într-un centru de vaccinare. Acesta trebuie să dețină asupra sa copii ale documentelor medicale care să ateste reacțiile survenite după prima doză.

Citeste si OMS nu vrea vaccinare obligatorie împotriva COVID-19. „Este împotriva oricărui tip de vaccinare obligatorie”

După predarea acestor documente justificative către centrul de vaccinare și analizarea acestora de către coordonatorul centrului respectiv, medicul coordonator va decide administrarea dozei, menționând acest lucru și pe formularul de consimțământ al persoanei, cu semnătură și parafă.

Situațiile menționate anterior sunt extrem de rare, iar EMA confirmă că beneficiile tuturor vaccinurilor autorizate COVID-19 continuă să depășească riscurile lor, având în vedere potențialul crescut de boală COVID-19 și complicațiile asociate acesteia, precum și dovezile științifice care arată că vaccinarea reduce semnificativ decesele și spitalizările cauzate de infecția cu SARS-CoV-2.