Persoanele care se concentrează pe telefonul mobil în timp ce traversează strada vor fi amendate

Orașul Honolulu din statul american Hawaii nu mai glumește cu pietonii obsedați de smartphone-ul lor: de miercuri, 25 octombrie, consultarea telefonului mobil în timpul traversării străzii va fi amendată cu până la 35 de dolari. În caz de recidivă amenda crește până la 75 - 99 de dolari, sumă mai mică totuși decât amenda de 130 de dolari aplicată pentru traversarea prin locuri nepermise, informează France Presse și Xinhua.

25 oct. 2017, 13:45
Persoanele care se concentrează pe telefonul mobil în timp ce traversează strada vor fi amendate

Este primul oraș american mare care ia măsuri împotriva „zombilor telefonului”, cum sunt supranumiți acești pietoni care nu-și dezlipesc ochii de pe ecran și devin o problemă reală de sănătate publică.

Dorind să crească responsabilitatea pietonilor atunci când se află pe stradă, primarul din Honolulu, Kirk Caldwell, a semnat la sfârșitul lunii iulie această măsură conform căreia este ilegală privirea și atingerea unui dispozitiv electronic în timpul traversării străzii. Legea permite ofițerilor de poliție să amendeze pietonii care-și verifică telefoanele în timp ce traversează strada din oraș și din districtul înconjurător, relatează Xinhua.

Cu toate acestea, este permis deținătorilor de telefoane mobile să vorbească la telefon în timpul traversării, atâta timp cât privesc în față și în jurul lor.

„Este o legislație emblematică care ridică miza din punctul de vedere al securității”, a declarat Brandon Elefante, membru al consiliului municipal, citat de New York Times, la momentul semnării acestei măsuri pe care a inițiat-o.

Citeşte şi Jurnalist de radio din Braşov, mort într-un accident rutier

Anul trecut, aproape 6.000 de pietoni au fost uciși de mașini, cu aproximativ 11% mai mult decât în 2015 și cu 22% mai mult decât în 2014 și cel mai înalt nivel de accidente pietonale în două decenii, potrivit Asociației guvernatorilor de state (americane) pentru siguranța autostrăzilor (GHSA).

O creștere alarmantă ce este atribuită de GHSA „distragerii”, atât a automobiliștilor, cât și pietonilor, „datorită utilizării tot mai dese a telefoanelor inteligente”.

Mai mult de 270.000 de pietoni mor anual în accidente rutiere în toată lumea, potrivit posterelor „Mr. Pedestrian” publicate de Organizația Mondială a Sănătății (OMS).

Și alte circumstanțe provoacă uneori asemenea interdicții drastice precum cea intrată în vigoare miercuri în Honolulu. În Statele Unite, micul sat Green Banks din inima Virginiei le interzice locuitorilor să dețină un telefon sau o conexiune Wi-Fi. Orașul găzduiește cel mai mare telescop din lume, Observatorul Național de Radioastronomie, și nicio undă nu trebuie să interfereze cu recepția semnalelor, scrie L’Express.