Persoanele duse la secția de poliție pentru verificări vor trebui eliberate în cel mult 12 ore. Noi reguli pentru poliţişti

Se modifică durată maximă pentru care pot fi ţinute la secţia de Poliţie persoanele duse pentru verificări. Autorităţile au modificat Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române.

05 mai 2022, 18:06
Persoanele duse la secția de poliție pentru verificări vor trebui eliberate în cel mult 12 ore. Noi reguli pentru poliţişti

Persoanele duse la secția de poliție pentru verificări vor trebui eliberate în cel mult opt ore, cu posibilitate de prelungire până la 12 ore în cazuri excepţionale. Noile reguli sunt cuprinse în Legea nr. 218/2002 privind organizarea și funcționarea Poliției Române modificată şi vor intra în vigoare de vineri, scrie avocatnet.ro.

Legislaţia actuală prevede că în cazul unei persoane la secția de poliție, de exemplu, pentru verificari suplimentare, polițiștii trebuie să înceapă verificările și să ia măsurile legale, dacă acestea se impun, “de îndată”, fără a specifica durata pe care această persoană o poate petrece la Poliţie.

Astfel, începând de vineri, polițiștii vor trebui să înceapă verificările asupra celui dus la secție imediat și să le încheie, de principiu, în cel mult opt ore.

Citeşte şi: Mai mulţi bani pentru militarii și polițiștii care prestează muncă suplimentară în acest an. Pentru ce activităţi se acordă

Totuși, potrivit legii 122 din 2 mai 2022, în situația în care identitatea unei persoane nu va putea fi stabilită în termenul de opt ore, acesta se va prelungi “cu perioada necesară stabilirii identității, verificării situației de fapt și, după caz, luării măsurilor legale, fără a depăși un termen de 12 ore de la momentul inițierii deplasării”.

Citeşte şi: Bărbat amendat după ce a jignit poliţiştii pe Facebook: „Au descins efectiv două maşini de poliţie. M-au cam luat pe sus!”