Persoanele fizice ar putea fi impozitate cu 3% pentru veniturile de peste 100.000 euro din prima tranzacţionare a acţiunilor FP

Veniturile în lei mai mari de 100.000 euro obținute de persoanele fizice din prima tranzacționare a acțiunilor emise de Fondul Proprietatea ar putea fi impozitate cu o cotă de 3%, potrivi unui proiect de Cod Economic, aflat în curs de elaborare.

RomaniaTV.net
19 apr. 2017, 19:17
Persoanele fizice ar putea fi impozitate cu 3% pentru veniturile de peste 100.000 euro din prima tranzacţionare a acţiunilor FP

„Următoarele venituri mai mari decât echivalentul în lei al sumei de 100.000 de euro se impozitează cu o cotă de 3%: veniturile realizate la prima tranzacționare a acțiunilor emise de Fondul Proprietatea de către persoanele fizice cărora le-au fost emise aceste acțiuni, în condițiile titlurilor I și VII din Legea nr. 247/2005 privind reforma în domeniile proprietății și justiției, precum și unele măsuri adiacente, cu modificările și completările ulterioare; veniturile realizate la prima tranzacționare a acțiunilor emise de Fondul Proprietatea, de către moștenitorii titlurilor de conversie sau acțiunilor dobândite înainte de prima tranzacționare”, se precizează în documentul citat.

Potrivit Ministerului Finanțelor Publice, un nou concept de administrare a impozitului pe venit, prin globalizare, este în analiza unui grup de experți.

„Încă de la începutul anului, Guvernul lucrează la realizarea Codului Economic, care include Codul Fiscal, așa cum este prevăzut în Programul de Guvernare, iar impozitul pe venit este un capitol din Codul Fiscal. În acest scop, unul dintre grupurile de lucru organizate de Ministerul Finanțelor Publice analizează conceptul referitor la administrarea impozitului pe venit, prin globalizare anuală pentru fiecare gospodărie din România. Conceptul este evaluat de către o paletă largă de specialiști, atât din partea MFP, cât și din partea Uniunii Naționale a Notarilor Publici, a Camerei Consultanților Fiscali, a Corpul Experților Contabili și Contabililor Autorizați și a Coaliției pentru Dezvoltarea României”, se arată într-un comunicat de presă al Ministerului Finanțelor Publice.

Potrivit MFP, după finalizarea analizelor și a simulărilor necesare, proiectul Codului Economic, în care vor fi integrate toate propunerile avizate, va fi supus dezbaterii publice și înaintat Parlamentului României.