Pestă porcină în România. Peste 300 de focare sunt active în România

Peste 300 de focare sunt active, în prezent, în România, numărul animalelor afectate fiind 139.964. Doar în ultima săptămână au fost înregistrate 12 noi focare.

21 mai 2021, 17:50
Pestă porcină în România. Peste 300 de focare sunt active în România

Pestă porcină în România. Cele mai multe focare de pestă porcină sunt în judeţele Gorj (79), Sibiu (34), Sălaj (25), Bihor (23) şi Alba (21), iar cele mai puţine (câte unul) în Tulcea, Dâmboviţa, Braşov, Bacău, respectiv niciun caz în Olt, informează Mediafax.

Cele mai recente 12 focare au fost înregistrate în judeţele Bihor, Buzău, Iaşi, Maramureş, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Timiş, Vâlcea şi Vaslui. De asemenea, au fost stinse 22 focare de pestă porcină.

Citeste si România a vândut evrei în schimbul porcilor. Mărturii cutremurătoare despre comerţul cu oameni făcut de autorităţi în perioada comunistă

Pestă porcină în România. De ce nu s-a reuşit stingerea focarelor

Analiza celor 300 de focare active au dus la concluzia că, în unele judeţe precum Gorj, Sibiu, Alba, Ilfov, Mehedinţi, Bihor sau Giurgiu, există 91 focare confirmate anul trecut care nu s-au stins până acum. Principalul motiv pentru care nu s-a reuşit stingerea focarelor din aceste localităţi este apariţia de focare noi în aceleaşi zone. Acest lucru s-a întâmplat, potrivit reprezentanţilor ANSVSA, din pricina faptului că măsurile nu au fost respectate în totalitate.

Citeste si Gospodăriile cu mai mult de cinci porci devin exploataţii comerciale. Noi reguli pentru ţăranii români

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor a dispus luarea unor măsuri de urgenţă astfel încât să fie prevenită apariţia de noi focare de pestă porcină în jurul celor deja existente. De la prima semnalare a prezenţei virusului pestei porcine în România, pe data de 31 iulie 2017, şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.679 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe. Potrivit specialiştilor, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.


loading...
Partenerii noștri