O nouă molimă ameninţă România chiar înainte de Sărbători. Deja focarele au împânzit judeţele

Pesta porcină se întinde judeţ cu judeţ chiar înainte de Ignat, când românii obişnuiesc să sacrifice porcii pentru bunătăţile tradiţionale de Crăciun.

17 nov. 2021, 16:40
O nouă molimă ameninţă România chiar înainte de Sărbători. Deja focarele au împânzit judeţele

În judeţul Sibiu au mai fost identificate şase focare de pestă porcină africană, după ce boala a fost confirmată în patru gospodării din localităţile Veştem şi Şelimbăr şi alte două din comuna Brateiu, informează miercuri un comunicat de presă al Prefecturii.

În total, în judeţul Sibiu sunt nouă focare de pestă porcină africană, potrivit sursei citate. „Centrul Local de Combatere a Bolilor Sibiu (C.L.C.B.) – Unitatea Locală de Decizie (U.L.B.), condus de prefectul judeţului Sibiu, domnul Mircea Creţu, în calitatea sa de preşedinte, a aprobat azi în unanimitate trei Decizii privind aprobarea Planului de măsuri pentru controlul bolii Pestă porcină africană (PPA), ca urmare a confirmării acesteia în patru gospodării din localitatea Veştem, comuna Şelimbăr şi două gospodării din localitatea Brateiu, comuna Brateiu, însumând 37 capete suine în viaţă, precum şi 22 animale moarte”, se arată în comunicat.

Noi reguli pentru creşterea porcilor din cauza focarelor de pestă porcină. Nu mai pot fi hrăniți cu resturi alimentare, iar la ei se intră doar cu încălțăminte dezinfectată
În aceste sens, a fost stabilită o zonă de protecţie în jurul focarului din localitatea Veştem, cu o rază de 3 km, ce include localităţile Veştem şi Mohu, o zonă de supraveghere în jurul focarului, care se întinde pe o rază de 10 km, care cuprinde şi zona de protecţie şi include localităţile Bungard, Şelimbăr, Sibiu, Daia, Caşolţ, Bradu, Avrig, Racoviţa, Mârşa, Tălmaciu, Tălmăcel, Colonia Tălmaciu, Sadu, Cisnădie şi Turnu Roşu.

A doua zonă de protecţie este stabilită în jurul focarului din localitatea Brateiu, cu o rază de 3 km. Ea include localităţile Brateiu şi Dârlos. Zona de supraveghere delimitată în jurul focarului se întinde pe o rază de 10 km, cuprinde şi zona de protecţie şi include localităţile Mediaş, Colonia Târnava, Blăjel, Păucea, Valea Lungă, Curciu, Giacăş, Şmig, Alma, Aţel, Dupuş, Biertan, Richiş, Buzd, Nemşa, Moşna şi Ighişu Nou.

„În zonele de restricţii este interzisă: sacrificarea porcilor fără anunţarea medicului veterinar, circulaţia animalelor deţinute din speciile listate (porcină), dinspre unităţi din zona de restricţii; circulaţia animalelor deţinute din speciile listate înspre unităţi din zona de restricţii; repopularea cu vânat din speciile listate; târguri, pieţe, expoziţii şi alte situaţii în care sunt adunate la un loc animalele deţinute din speciile listate, inclusiv colectarea şi dispersarea acestor specii; circulaţia cărnii proaspete, organelor, produselor din carne obţinute de la animale deţinute şi sălbatice din speciile listate, dinspre abatoare sau unităţi de manipulare a vânatului din zona de restricţii, precum şi alte restricţii prevăzute în Planul de măsuri”, a precizat Prefectura Sibiu.

Bihor: DSVSA a identificat 12 focare noi de pestă porcină în judeţ

Focar de pestă porcină în Olt
Focar de pestă porcină în Olt

Specialiştii veterinari au identificat, recent, 12 focare noi de pestă porcină africană (PPA) la porcii domestici în nouă localităţi, a informat, marţi, Direcţia Sanitar-Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Bihor.

Cele 12 focare noi au fost confirmate în baza buletinelor de analiză emise de laboratoare naţionale acreditate pentru diagnosticul PPA, în perioada 22 septembrie 2021- 12 noiembrie 2021, în judeţul Bihor. În acest timp, ca urmare a activităţilor specifice de control şi asanare a bolii, desfăşurate de către specialiştii din cadrul DSVSA Bihor, au fost stinse 10 focare de PPA.

Pesta porcină africană a trecut de la animale sălbatice la cele domestice, în Germania. Primele cazuri au fost descoperite la două ferme
Numărul total al focarelor active de PPA la porcii domestici în judeţul Bihor este, în prezent, de 10, fiind afectate 9 localităţi: Cociuba Mare (comuna Cociuba Mare), Telechiu (comuna Ţeţchea), Salonta (municipiul Salonta), Urvind (comuna Lugaşu de jos), Leş (comuna Nojorid), Marghita (municipiu Marghita), Şerghiş (comuna Vârciorog) şi Călacea (comuna Olcea).

În ceea ce priveşte evoluţia PPA la porcii mistreţi, în această perioadă a fost diagnosticat un caz nou, în fondul de vânătoare FV59 Finiş – fond anterior afectat, astfel încât numărul total al fondurilor de vânătoare în care s-a depistat PPA, fiind neschimbat de 19 fonduri.

Toate animalele afectate sau suspecte, precum şi cele care au venit în contact cu acestea, trebuie sacrificate şi neutralizate, iar proprietarii vor fi despăgubiţi de către stat, în condiţiile prevăzute de legislaţie.

Conducerea DSVSA informează că angajaţii instituţiei au procesat şi finalizat prin despăgubire toate dosarele depuse în cursul anului 2021.

Pesta porcină africană nu afectează oamenii, neexistând nici cel mai mic risc de îmbolnăvire pentru oameni, acest virus având, însă, impact la nivel social din punct de vedere economic.

„DSVSA Bihor solicită în continuare sprijinul şi înţelegerea cetăţenilor pentru respectarea măsurilor întreprinse de autorităţi, având în vedere gravitatea bolii şi consecinţele economice grave generate de apariţia ei”, se mai arată în comunicat.

România avea 585 de focare active de pestă porcină africană

România înregistrează 585 de focare active de pestă porcină africană (PPA) în 35 de judeţe şi Bucureşti, cu şase mai puţine faţă de săptămână precedentă, conform datelor publicate de Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA).

Din totalul focarelor care erau active joi, 21 octombrie, 20 erau în exploataţii comerciale şi trei în exploataţii comerciale de tip A. Un număr total de 368.779 de porcine erau afectate în focarele active.

În ultima săptămână au fost stinse un număr de 32 de focare de pestă porcină africană (PPA) din gospodăriile populaţiei, însă au fost înregistrate alte 26 de focare noi de PPA.

Din 2019 şi până în prezent au fost stinse 3.640 focare de pestă porcină africană, dintr-un total de 4.225 înregistrate în perioada menţionată la nivel naţional.

De la prima semnalare a prezenţei virusului PPA în România, pe data de 31 iulie 2017 şi până în prezent, au fost diagnosticate 5.885 de cazuri la mistreţi în 41 de judeţe.

În conformitate cu prevederile europene, cazurile la mistreţi se sting după cel puţin 2 ani de la apariţia lor.

Principalele cauze care duc la apariţia de noi focare de PPA sunt: intrarea/ieşirea porcinelor în/din exploataţii fără a se solicita medicului veterinar documente care să ateste starea de sănătate a acestora; scoaterea animalelor din zonele de restricţie (protecţie, supraveghere, infectată), deci nerespectarea restricţiilor prevăzute în prevederile Regulamentului delegat (UE) 2020/687, care trebuie să se stabilească şi să se aplice în aceste zone; sacrificarea animalelor bolnave fără notificarea medicului veterinar, carnea provenită de la acesta constituind în permanenţă o sursă de difuzare a virusului PPA (virusul rezistă în carne congelată peste doi ani); nerespectarea obligaţiei de către deţinători de a anunţa medicul veterinar atunci când la porcii pe care-i deţin apar îmbolnăviri şi/sau mortalităţi; de multe ori, aruncarea/abandonarea cadavrelor provenite de la porcii morţi de PPA în pădure, păşune, marginea apelor etc; nerespectarea măsurilor minime de biosecuritate, în multe exploataţii nonprofesionale aflate în zonele de protecţie şi supraveghere, stabilite şi aprobate în cadrul Centrului Local pentru Combaterea Bolilor (CLCB).