Peste 1.000 de arestaţi într-o singură seară, în Rusia. Proteste masive pentru susţinerea lui Navalnîi VIDEO

Cel puţin o mie de persoane au fost arestate într-o singură seară în toată Rusia în timpul protestelor organizate în sprijinul opozantului Aleksei Navalnîi aflat în greva foamei în închisoare, potrivit ONG-ul OVD-Info.

22 apr. 2021, 09:52
Peste 1.000 de arestaţi într-o singură seară, în Rusia. Proteste masive pentru susţinerea lui Navalnîi VIDEO

Conform informaţiilor furnizate de această organizaţie specializată în monitorizarea demonstraţiilor, cel puţin o mie de oameni au fost arestaţi în Rusia, în special în Sankt Petersburg, unde au fost înregistrate 351 de arestări, în timp ce marşul de la Moscova s-a desfăşurat fără incidente majore.

Precedenta rundă de proteste, după arestarea lui Navalnîi în ianuarie, s-a soldat cu peste 11.000 de arestări şi cel puţin şapte pedepse grele pentru acţiuni de „violenţă” împotriva poliţiei.

Totodată, poliţia rusă a percheziţionat miercuri sedii ale opoziţiei cu legături cu opozantul politic rus Aleksei Navalnîi la Sankt Petersburg şi a arestat mai mulţi aliaţi ai activistului anticorupţie, inclusiv pe purtătoarea de cuvânt a acestuia, Kira Iarmîş, au anunţat colaboratori ai acestuia, înaintea protestelor masive de miercuri seara.

Citeşte şi Aleksei Navalnîi va fi mutat din puşcărie la spital. Decizie de ultimă oră luată la Kremlin

Avocatul Vladimir Voronin a anunţat pe Twitter că poliţişti au arestat-o pe Liubov Sobol, o reprezentantă a mişcării lui Navalnîi, care se află în greva foamei şi spitalizat într-o colonie penitenciară. „Poliţiştii au lansat un plan de interceptare şi au scos-o pe Liubov Sobol dintr-un taxi. Ea spune că a fost arestată de mulţi poliţişti în uniformă. Nu ştim unde o duc„, a scris el.

Potrivit ONG-ului OVD-Info, percheziţii au avut loc marţi şi miercuri în cel puţin 20 de oraşe, inclusiv la Sankt Petersburg, al doilea cel mai important oraş din ţară, unde au loc de obicei cele mai mari manifestaţii ale opoziţii, după cele de la Moscova. La manifestaţii anterioare ale contestării, după arestarea lui Navalnîi, în ianuarie, peste 11.000 de persoane au fost arestate.

Un tribunal de la Moscova urmează să înceapă săptămâna viitoare să examineze o cerere a parchetului vizând clasarea drept ”extremiste” a organizaţiilor care au legături cu Navalnîi, iar membrii acestora riscă astfel pedepse dure cu închisoarea. Aleksei Navalnîi a fost transferat luni la o unitate carcerală spitalicească în regiunea Vladimir, unde se află Colonia penitenciară numărul 2 de la pokrov, unde a fost încarcerat din martie.

Citeşte şi Conflict uriaș între marile puteri! SUA, avertisment îngrijorător pentru Rusia: „Vor exista consecințe dacă Navalnîi moare”