Peste 1.000 de contestaţii depuse după bacalaureat în Alba, aproape 2.000, în Bihor

Peste 1.000 de candidaţi din Alba, nemulţumiţi de rezultatele examenului de bacalaureat, au depus contestaţii, cele mai multe solicitări de recorectare a lucrărilor fiind înregistrate la limba şi literatura română şi matematică, în timp ce în Bihor aproape 2000 de absolvenţi au contestat rezultatele.

RomaniaTV.net
09 iul. 2012, 17:09
Peste 1.000 de contestaţii depuse după bacalaureat în Alba, aproape 2.000, în Bihor

Preşedintele Comisiei Judeţene de Bacalaureat Alba, Rodica Groza, a declarat, luni, că la nivelul judeţului au fost depuse 1.053 de contestaţii în urma rezultatelor de la bacalaureat. Acesta a spus 389 de elevi au cerut recorectarea lucrărilor de la proba scrisă la limba şi literatură română, iar alţi 258 la matematică.

În acest an, potrivit Inspectoratului Şcolar Alba, din cei 3.415 elevi care au susţinut examenul de bacalaureat în centrele din judeţ, doar 1.620 au promovat, reprezentând 47,44%. O singură elevă din judeţul Alba, de la Colegiul Naţional „I.M. Clain” din municipiul Blaj, a reuşit să obţină media 10.

La Grupul Şcolar Agromontan Albac niciun elev nu a promovat bacalaureatul, iar la Grupul Şcolar Agricol Ciumbrud şi la Colegiul „Timotei Cipariu” Blaj a promovat examenul doar câte un singur elev.

În judeţul Alba există şi o unitate de învăţământ cu promovabilitate maximă, respectiv Liceul „Sfântul Iosif” din Alba Iulia, liceu privat cu predare în limba germană, unde toţi cei nouă candidaţi au reuşit să promoveze.

Anul trecut, procentul de promovabilitate la bacalaureat în judeţul Alba, înainte de contestaţii, a fost de 38,45%.

În Bihor, din cei 6.418 de elevi care au susţinut bacalaureatul, 1.914 au contestat notele primite, cele mai multe contestaţii, 753, fiind depuse la limba şi literatura română. Potrivit datelor postate pe site-ul Inspectoratului Şcolar Judeţean Bihor, în judeţ 1.914 elevi care au susţinut bacalaureatul au depus contestaţii.

Cei mai mulţi, 753 la număr, au contestat nota la limba şi literatura română. La matematică s-au depus 683 de contestaţii, la proba la alegere 437, iar la limba şi literatura maternă 41. Elevii îşi vor afla notele finale pe 13 iulie.

Înainte de soluţionarea contestaţiilor, rata de promovabilitate a bacalaureatului în Bihor este de 53%.

Inspectorul şcolar general Daniel Negrean se declară mulţumit de acest procent, pentru că situează judeţul în partea superioară a clasamentului naţional. „Suntem undeva pe locul 4, ca judeţ, din punct de vedere al promovabilităţii, alături de judeţe recunoscute pentru rezultatele bune la învăţătură, precum Iaşi ori Cluj”, a declarat Daniel Negrean.