Sute de angajaţi ai CFR Marfă au protestat în faţa Ministerului Transporturilor, apoi au ajuns în marş la Guvern UPDATE

Sute de angajaţi ai CFR Marfă au protestat vineri dimineaţă în Capitală, după scandări în faţa Ministerului Transporturilor, ei ajungând în marş la sediul Guvernului. Sindicaliştii din cadrul Federaţiei Naţionale Feroviare Mişcare Comercial Vagoane şi cei din Federaţia Sindicatelor Transportatorilor Feroviari din România cer aprobarea Statutului personalului feroviar, investiţii pentru reabilitarea infrastructuri feroviare şi achiziţia de material rulant nou, dar şi adoptarea unor soluţii pentru evitarea falimentului CFR Marfă.

RomaniaTV.net
20 apr. 2018, 07:48
Sute de angajaţi ai CFR Marfă au protestat în faţa Ministerului Transporturilor, apoi au ajuns în marş la Guvern UPDATE

UPDATE: Ministrul Transporturilor, Lucian Şova, susţine că sprijină promovarea statutului personalului feroviar, iar prioritatea este creşterea volumului de investiţii, se arată într-un comunicat de presă al instituţiei.

‘La întâlnirile cu reprezentanţii federaţiilor sindicale, Lucian Şova le-a spus că face demersuri concrete pentru îmbunătăţirea legislaţiei din domeniul feroviar. În acest context, ministrul Transporturilor a precizat că sprijină promovarea statutului personalului feroviar, în conformitate cu prevederile legale din domeniul dreptului muncii şi a legislaţiei în domeniul pensiilor şi protecţiei sociale, într-o formă care să nu producă dezechilibre sociale. Ministrul Transporturilor consideră că prioritatea în domeniul feroviar este creşterea volumului de investiţii, astfel încât companiile feroviare de stat să facă faţă concurenţei pieţei comunitare’, se arată în document.

În acest sens, spune comunicatul, ministrul Lucian Şova a atras atenţia că CFR are nevoie să îmbunătăţească infrastructura feroviară şi din fonduri proprii, ceea ce înseamnă că trebuie să îşi recupereze datoriile, inclusiv cea de peste 800 de milioane de lei de la CFR Marfă.

‘Managementul CFR Marfă trebuie să acţioneze responsabil, să pună capăt pierderilor şi să găsească soluţii pentru creşterea veniturilor şi a competitivităţii pe piaţă. Orice companie care desfăşoară o activitate comercială are obligaţia să-şi plătească angajaţii, să-şi onoreze contractele şi să-şi achite datoriile. La întâlnirile cu ministrul Transporturilor, conducerea CFR Marfă a dat asigurări că are în atenţie modul de prioritizare a cheltuielilor, iar plata salariilor s-a făcut şi se va face în concordanţă cu prevederile legale’, informează Ministerul.

UPDATE: Protestul sindicaliştilor din sectorul feroviar s-a încheiat vineri fără incidente, cu 20 de minute înainte de ora aprobată, însă aceştia ameninţă că vor declanşa greva generală.

O delegaţie a sindicaliştilor feroviari a depus un document la sediul Guvernului în care au explicat motivele protestului.

„Am depus un document în care am explicat motivele noastre şi în care am solicitat o întâlnire la nivel de premier, ministru de finanţe, al transporturilor şi al fondurilor europene, pentru că sunt mulţi bani la dispoziţia României care nu sunt utilizaţi. Calea ferată a fost devalizată mai bine de 25 de ani, sistemic. Au zburat bani, corupţie cât casa a fost aici”, a declarat Dumitru Costin, liderul Blocului Naţional Sindical.

Potrivit acestuia, oprirea lucrului pe calea ferată, respectiv greva generală, este singura soluţie.

„Asta se pare că este singura soluţie, oprirea lucrului pe calea ferată în toată România”, a spus Costin.

UPDATE: O delegaţie a sindicaliştilor din transporturi care protestează în Piaţa Victoriei a fost chemată la discuţii cu reprezentanţii Guvernului.

Angajaţii CFR au protestat în faţa ministerului încă de la ora 10.00, suflând în vuvuzele şi strigând „Hoţii”. Ei au pancarte cu mesaje precum „Nu distrugeţi calea ferată”, „Românii vor vagoane moderne”, „Dacă nu acum, atunci când?”, „Investiţi în infrastructura feroviară”, „Fără investiţii, calea ferată dispare” şi „Vrem Statutul personalului feroviar”.

În principal, sindicaliştii cer aprobarea Legii privind statutul personalului feroviar, susţinerea investiţiilor multianuale în calea ferată, pentru reabilitarea infrastructuri feroviare şi achiziţia de material rulant nou, adoptarea unor soluţii pentru evitarea falimentului CFR Marfă.

Ulterior, lucrătorii feroviari s-au deplasat în marş către Piaţa Victoriei unde vor protesta până la prânz.

„Mitingul doreşte să atragă atenţia public, tuturor celor implicaţi în zona de decizie a industriei feroviare, mass-media şi beneficiarilor serviciilor prestate de lucrătorii feroviari că situaţia căii ferate din România reclamă decizii imediate de evaluare a situaţiei şi implementarea soluţiilor de redresare. Eforturile noastre, ale sindicaliştilor, de a identifica soluţii care să permită optimizarea dialogului social au fost evidente, în toţi aceşti ani, motiv pentru care, încă o dată, cerem Guvernului şi Ministeului Transporturilor să acorde atenţia cuvenită căii ferate şi revedicărilor noastre, ale ceferiştilor. Se întârzie, din raţiuni pe care nu le putem înţelege, adoptarea Statutului personalului feroviar, deşi această categorie socio-profesională impune, fără putinţă de tăgadă, un astfel de statut, care are rolul principal de a reglementa relaţiile de muncă dintre lucrătorul feroviar şi angajator, în speţă Statul Român”, au transmis organizatorii.

Potrivit acestora, calea ferată „are nevoie urgentă de investiţii deoarece degradarea constantă a infrastructurii şi a materialului rulant va genera, cât de curând, falimentul istoric al unui sector economic strategic, extrem de important pentru economia românească”.