Peste 20.000 de piscine ascunse, găsite de Inteligenţa Artificială. Evazioniştii vor trebui să pălătească taxe de zece milioane de euro

Autoritățile fiscale franceze care folosesc software-ul de Inteligenţă Artificială (AI) au găsit mii de piscine private nedeclarate, "tăindu-le" proprietarilor facturi în valoare de aproximativ 10 milioane de euro.

30 aug. 2022, 20:17
Peste 20.000 de piscine ascunse, găsite de Inteligenţa Artificială. Evazioniştii vor trebui să pălătească taxe de zece milioane de euro

Sistemul de Inteligenţă Artificială, dezvoltat de Google și Capgemini, poate identifica piscine pe baza imaginilor aeriene și le verifică încrucișat cu bazele de date din cartea funciară. Lansat ca un experiment în urmă cu un an în nouă departamente franceze, sistemul a descoperit 20.356 de bazine, a declarat luni biroul fiscal, iar sistemul va fi extins în toată Franţa.

Modificările aduse proprietăților, inclusiv adăugarea de piscine, trebuie să fie declarate la biroul fiscal în termen de 90 de zile de la finalizare. Deoarece impozitele pe proprietate se bazează pe valoarea de închiriere a proprietății, îmbunătățirile înseamnă o creștere a impozitelor. O piscină tipică de 30 de metri pătrați ar fi impozitată cu aproximativ 200 euro în plus pe an, scrie The Guardian.

Citeşte şi ONU se pronunţă împotriva recunoaşterii faciale. „Deciziile bazate pe inteligenţa artificială pot distruge o viaţă de om”

Fiscul spune că acum analizează utilizarea sistemului pentru a identifica anexe, extensii și verande nedeclarate, inclusiv pergole permanente. „Verificăm în special extinderile, cum ar fi verandele, dar trebuie să fim siguri că software-ul poate găsi clădiri cu o amprentă mare și nu canisa sau căsuța de joacă pentru copii”, a declarat Antoine Magnant, directorul general adjunct al finanțelor publice, pentru Le Parisien.

În aprilie s-a susținut că software-ul Google-Capgemini avea o marjă de eroare de 30%. Nu numai că a confundat panourile solare cu piscine, dar nu a reușit să ridice extensii taxabile ascunse sub copaci sau în umbra unei proprietăți. Se fac teste pentru a perfecționa tehnologia. „Aceasta este a doua noastră etapă de cercetare și ne va permite, de asemenea, să verificăm dacă o proprietate este goală și nu mai trebuie impozitată”, a adăugat Magnant.

Citeşte şi De la robotul-chirurg care și-a ucis pacientul la robotul care rupe degetul unui băiat: Cele mai bizare accidente cu roboţi care s-au întâmplat vreodată