Rușii fug de înrolarea lui Putin cu iahturile. Aceștia au avut o surpriză neplăcută în Coreea de Sud

Din dorința de a evita apelul de a lupta împotriva Ucrainei, peste 20 de ruși au navigat în porturile Pacificului de Nord către Coreea de Sud.

12 oct. 2022, 13:16
Rușii fug de înrolarea lui Putin cu iahturile. Aceștia au avut o surpriză neplăcută în Coreea de Sud

Un grup de ruși care voiau să scape de mobilizarea parțială a lui Putin au navigat cu un iaht spre Coreea de Sud. Un exod de militari din Rusia a fost remarcat de la anunțarea mobilizării din 21 septembrie. Cei mai mulți au fugit pe căi feroviare, rutiere și pe calea aerului, în Europa și în alte țări învecinate cu fosta Uniune Sovietică, precum Georgia, Azerbaidjan și Kazahstan.

Postul de radiodifuzor sud-coreean a anunjțat marți că cel puțin 21 de ruși au ajuns la bordul iahturilor în porturile sudice ale țării. Doar doi dintre aceștia au primit acordul de a intra, iar ceilalți au fost respinși deoarece autoritățile au identificat un scop „ambiguu”.

O îmbarcațiune cu cinci bărbați din Rusia a părăsit marți insula sud-coreeană Ulleung, unde se afla din 30 septembrie, după ce a navigat din orașul Gladivostok, din estul rusiei, conform unui oficial al Pazei de Coastă.

Citește și: Alertă nucleară, ruşii bombardează masiv de lângă centrala de la Zaporojie VIDEO

Rusia alungă tinerii cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani

Oficialul a declarat că iahtul se „adăpostește de vreme rea” și că oamenii de la bord au primit ajutoare, dar nu a precizat care este motivul pentru care nu li s-a permis intrarea.

Alte trei iahturi la bordul căruia se aflau bărbați cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, a acostat în urmă cu câteva zile în orașul-port Pohang, conform KBS.

Un oficial al Ministerului Justiție a declarat că nu deține informații cu privire la cazurile de iahturi, dar, în general, rușii pot intra fără viză în țară, atâta timp cât au autorizație obținută în prealabil  prin sistemul electronic de autorizare de călătorie al Coreei de Sud.

Citește și: Nissan şi-a vândut fabrica din Rusia pentru un euro. „Am pierdut 687 milioane dolari”