Miting PSD în Piaţa Victoriei. Manifestanţii au purtat pancarte cu mesaje: Jos statul PARALEL, STOP abuzurilor din justiţie

În jur de 200.000 de oameni au participat sâmbătă la mitingul PSD din Piaţa Victoriei, care s-a desfăşurat sub sloganul ”Vrem prosperitate, NU Securitate!”. Filialele partidului au urmat instrucţiuni precise: participanţii, care sunt aduşi din toată ţara, au venit îmbrăcaţi în bluze albe sau în costume populare, cu steguleţe tricolore. Manifestaţia a fost una de protest faţă de "abuzurile din justiţie", iar pe scenă au urcat lideri precum Liviu Dragnea, premierul Viorica Dăncilă, primarul Capitalei Gabriela Firea, dar şi preşedintele ALDE Călin Popescu Tăriceanu. 

RomaniaTV.net
09 iun. 2018, 05:07

UPDATE 22.30 Mitingul organizat de PSD în Piaţa Victoriei s-a încheiat după discursul susţinut de liderul social-democrat, Liviu Dragnea, coloanele de oameni părăsind zona, îndreptându-se spre mijloacele de transport cu care au venit în capitală.

După discursul susţinut de Liviu Dragnea, oamenii prezenţi în piaţă au aprins simultan lanternele telefoanelor mobile, după modelul manifestaţiilor care au avut loc în Piaţa Victoriei împotriva modificării legilor justiţiei.

La momentul de vârf al manifestaţiei, în zona Piaţa Victoriei s-au aflat peste 200.000 de oameni veniţi la acest miting, îmbrăcaţi în bluze albe şi purtând steaguri tricolore, pancarte cu mesaje.

Pe de altă parte, mulţi dintre manifestanţi nu au aşteptat încheierea discursurilor susţinute pe scenă de liderii politice, începând să părăsească zona Pieţei Victoriei cu o oră înainte de încheierea mitingului.

Pe lângă Liviu Dragnea, de pe scena pe care a fost afişat mesajul „Jos statul paralel” pe un ecran uriaş au mai susţinut discursuri premierul Viorica Dăncilă, preşedintele Senatului şi al ALDE, Călin Popescu Tăriceanu, primarul general al capitalei, Gabriela Firea, ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, deputatul Liviu Pleşoianu, liderul sindical Matei Brătianu şi Mariana Rarinca. Aceştia au criticat abuzurile unor procurori şi le-au transmis participanţilor la miting că statul paralel chiar există şi oricine poate fi victimă a abuzurilor acestuia.

 

UPDATE 22.20 Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a întrebat retoric sâmbătă seara, făcând referire la preşedintele Klaus Iohannis, că, atunci când nu vede protocoalele dintre instituţii, „are o problemă la ochi sau la dosar”. VEZI: MITING PSD, Piaţa Victoriei. Liviu Dragnea: E o frăţie josnică, o cârdăşie periculoasă

UPDATE 21.40 Premierul Virorica Dăncilă le-a spus celor peste 130.000 de oameni adunaţi sâmbătă seară în Piaţa Victoriei că votul românilor trebuie respectat, iar abuzurile din justiţie trebuie stopate, ea afirmând că lui Liviu Dragnea şi lui Călin Popescu Tăriceanu li s-au deschis dosare penale chiar înaintea campaniei electorale din 2016 pentru ca PSD să piardă alegerile. Vezi MITING PSD, Piaţa Victoriei. Premierul Virorica Dăncilă: Am fost acuzată de trădarea ţării

UPDATE 21.30 Ministrul Muncii, Lia Olguţa Vasilescu, a afirmat sâmbătă că prezenţa oamenilor la mitingul PSD-ALDE din Piaţa Victoriei „demască un sistem obişnuit să lucreze cu manipulare, cu cătuşe şi cu violenţă”. Vezi MITING PSD, Piaţa Victoriei. Lia Olguţa Vasilescu: Am fost luaţi în râs, cotestaţi, puşi la zid

UPDATE 21.20 Preşedintele Senatului Călin Popescu Tăriceanu a vorbit la mitingul organizat de PSD sâmbătă seară despre”forţe oculte care au pus mâna pe această ţară”, el spunându-le oamenilor adunaţi în Piaţa Victoriei că nu pot coexista un stat paralel cu unul democratic. „Dacă vom accepta in continuare sa finanţăm acest mecanism bolnav, să nu ne mire că nu sunt bani pentru educaţie şi sănătate”, a afirmat liderul ALDE. Vezi: Miting PSD, Piaţa Victorie. Tăriceanu a vorbit despre „forţele oculte care au pus mâna pe această ţară”

UPDATE 21.00 Deputatul PSD Liviu Pleşoianu a spus în discursul ţinut pe scena amplasată în Piaţa Victoriei, unde are loc mitingul PSD, că preşedintele Klaus Iohannis, procurorul şef al DNA, Laura Coduţa Kovesi, fostul director al SRI George Maior şi fostul său adjunct Florian Coldea se află acum într-o sufragerie şi le este frică de ce văd în stradă. De asemenea, el a susţinut un discurs şi în limba engleză pentru presa internaţională, în care a vorbit despre abuzuri şi despre protocoalele secrete dintre SRI şi instituţiile de forţă din România. Vezi şi: MITING PSD, Piaţa Victoriei. Pleşoianu: Kovesi, Iohannis, Coldea, Maior şi toţi securişii lor s-au închis într-o sufragerie

UPDATE 20.50 Primarul Capitalei, Gabriela Firea, a fost prima care s-a adresat mulţimii din Piaţa Victoriei, unde la această oră are loc mitingul PSD, el spunându-le oamenilor că au venit să apere libertatea, demnitatea şi dreptul de a fi liberi în această ţară. La finalul discursului, încheiat cu mesajul „Trăiască România Liberă”, ea a recitat câteva versuri din poezia lui Eminescu „Ce-ţi doresc eu ţie, dulce Românie” Vezi: MITING PSD. Gabriela Firea, în Piaţa Victoriei: Am ajuns să luptăm pentru libertate

UPDATE 20.18 Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a ajuns în jurul orei 20,15 în Piaţa Victoriei, unde va începe mitingul „împotriva abuzurilor”. El este însoţit de secretarul general al PSD, Marian Neacşu.

Timp de mai multe minute, preşedintele PSD a dat mâna cu sute de oameni care l-au întâmpinat în drum spre scena din Piaţa Victoriei, participanţii la miting adresându-i lui Dragnea mesaje de susţinere.

UPDATE ORA 19.51 Premierul Viorica Dăncilă, lideri ai Partidului Social Democrat, membri ai Guvernului şi mai mulţi parlamentari au ajuns, sâmbătă seară, cu puţin înainte de ora 20,00, în Piaţa Victoriei, unde va începe mitingul „împotriva abuzurilor”.

Alături de premierul Viorica Dăncilă se află primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, preşedintele Senatului, Călin-Popescu Tăriceanu, lider al ALDE, miniştrii Eugen Teodorovici, Mihai Fifor, Lia Olguţa Vasilescu, Rovana Plumb, Carmen Dan, Teodor Meleşcanu, primari de sectoare.

Se mai află în primele rânduri secretarul general al PSD, Codrin Ştefănescu, între parlamentari se află Şerban Nicolae, Liviu Pleşoianu, Andreea Cosma, Cătălin Rădulescu, europarlamentarul PSD Claudia Ţapardel. Se mai află alături de liderii PSD europarlamentarul Norica Nicolai.

UPDATE 19.10  Incidente înaintea mitingului PSD din Piaţa Victoriei

Pe trotuar, spre Calea Victoriei, s-a adunat un grup de aproximativ 50 de persoane care strigă „Justiţie, nu corupţie”, „Hoţii”, „Ce vrem noi, e şi pentru voi”. La un moment dat, ei au intrat într-un conflict cu jandamii, pentru că aceştia încercau să le explice că este o contramanifestaţie şi ar trebui să plece din zonă, scrie news.ro. Jandarmii au strâns rândurile până i-au determinat pe protestari să plece, însă pe Calea Victoriei s-au asezat pe jos, pe trotuar şi pe borduri, refuzând să iasă din piaţă şi continuând să scandeze împotriva PSD.

Manifestanţii au intrat în conflict inclusiv cu simpatizanţii PSD prezenţi la mitingul din Piaţa Victoriei, strigând unii la alţii şi determinându-i pe jandarmi să pună garduri între Piaţa Victoriei şi Calea Victoriei.

UPDATE ORA 18.57 Aproximativ 150.000 de persoane participă sâmbătă, în Piaţa Victoriei, sâmbătă la mitingul „împotriva abuzurilor”, organizat de PSD – ALDE.

Manifestanţii, veniţi din toate colţurile ţării, au umplut şi bulevardele Kiseleff şi Aviatorilor.

Liderii Partidului Social Democrat, premierul Viorica Dăncilă, membri ai Guvernului, primarul general al Capitalei, Gabriela Firea, şi mai mulţi parlamentari au ajuns, cu puţin înainte de ora 20,00, în Piaţa Victoriei.

UPDATE 18.40 Zeci de mii de persoane s-au adunat în Piaţa Victoriei pentru mitingul organizat de PSD – ALDE. Participanţii la miting flutură steaguri tricolore şi ale Uniunii Europene, dar au desfăşurat şi un drapel al României lung, care este purtat pe o mare parte din suprafaţa Pieţei Victoriei.

Manifestanţii poartă pancarte pe care se poate citi: „Abuzurile voastre au îngrădit libertatea noastră”, „Jos statul paralel”, „Vrem libertate”, „Ultima soluţie e în Constituţie”, „Am crescut veniturile românilor. Scuză-ne Klaus”, „Vrem Guvernul României, nu Guvernul meu”, „Prosperitate, nu securitate!”.

La miting sunt prezenţi şi reprezentanţi ai ALDE şi ai PNTCD.

UPDATE 18.00 În aşteptarea mitingului, susţinătorii PSD se uită la meciul Simonei Halep în Piaţa Victoriei

UPDATE 17.00. Manifestanţii PSD se strâng în Piaţa Victoriei. 

 

Primarul General al Capitalei, Gabriela Firea, a declarat, sâmbătă, că aproximativ 500.000 de persoane vor fi prezente la evenimentele organizate în Bucureşti, precizând că în jur de 400.000 de manifestanţi vor fi prezenţi, în Piaţa Victoriei, la mitingul PSD.

„Astazi la cele 15 evenimente vor fi jumătate de milion de cetăţeni, în jur de 500.000 de persoane care vor participa la evenimente. Avem un protocol semnat pentru 250.000 de persoane care vin din afara Bucureştiului la mitingul PSD – ALDE, plus 100.000 – 150.000 care vin din Bucureşti şi Ilfov. Doar la mitingul PSD-ALDE vor participa în jur de 400.000 de mii de oameni. În plus încă în jur de 100.000 de pers sunt angrenate în celelalte 14 actiuni aprobate”, a declarat primarul Gabriela Firea la România TV.

Citeşte şi: Ludovic Orban, despre mitingul PSD: O acţiune profund nedemocratică de intimidare

În acest moment în Piaţa Victoriei se fac ultimele pregătiri pentru manifestaţia care va avea loc începând cu ora 20. Se montează gardurile şi se fac probe pe scenă. 

Primii manifestanţi au ajuns cu autocarele la Palatul Parlamentului, alţii la sediul PSD.

În acest moment în Piaţa Victoriei se fac ultimele pregătiri pentru manifestaţia care va avea loc în doar câteva ore. Se montează gardurile şi se fac probe pe scenă. Dea semenea, forţele de ordine se pregătesc

PSD a anunţat şi printr-un eveniment organizat pe Facebook mitingul de la ora 20.00 din Piaţa Victoriei, sub sloganul „Vrem prosperitate, NU Securitate!”. Fotografia folosită pentru ilustrarea evenimentului este de la protestele de anul trecut de la Palatul Cotroceni. În anunţ, PSD vorbeşte despre „un stat capturat”.

„Într-un stat capturat, votul tău este egal cu zero, pentru că – indiferent de alegerea ta – ei rămân mereu la putere. Ei spun că tu nu ştii să alegi şi, de aceea, ei trebuie să conducă în locul tău. Între timp, au grijă să-ţi închidă gura şi te pun să munceşti «pe doi lei». Folosesc statul împotriva ta. Pentru ei, România e o adunătură de proşti, care trebuie să tacă şi să rabde. Nu este nevoie de protocoale secrete pentru o democraţie funcţională. Vrem libertate pentru România!”, scrie PSD pe pagina evenimentului.

Mitingul va avea ca temă apărarea democraţiei şi a statului de drept, spunea liderul PSD, Liviu Dragnea.

„Este un miting împotriva faptului că democraţia şi statul de drept sunt puse sub semnul întrebării. Vrem să arătăm că suntem decişi să mergem până la capăt. Îi asteptm pe toti ce care doresc să trăiască într-o ţară liberă, unde instituţiile nu mai sunt sub teroare. O ţară care, din cauza unei propagande, se pune problema ca o structură neligitimă, obscură, subterană să paraziteze instituţiile statului, să influenţeze în mod ocult decizii importante, să permită abuzuri, intruziuni ilegale, să permită ca cetăţeni români, firme româneşti sa fie inchişi, zeci, sute, mii de destine să fie distruse, având în vedere niste interese care nu tot timpul sunt doar din interior”, declara Liviu Dragnea după şedinţa de luni a Comitetului Executiv Naţional, în care au fost stabilite detaliile organizatorice.

Întrebat ce instituţii se află sub teroare şi ce instituţii fac abuzuri, el a răspuns că le va nominaliza la miting.

În spaţiul public au apărut informaţii că în instituţiile publice controlate de PSD angajaţii ar fi constrânşi să meargă la miting, iar Liviu Dragnea a negat, susţinând că „sunt incitaţi unii indivizi să posteze în online” mesaje potrivit cărora au fost ameninţaţi să vină la miting: „Am văzut că sunt incitaţi tot felul de indivizi să posteze că au fost ameninţaţi de PSD să vină la miting. Nimeni nu este forţat de PSD să vină la miting. Toţi cei care au tăcut până acum şi care au suferit destul şi n-au avut nicio reacţie când s-au tăiat pensiile, când au fost ascultate telefoanele, când au văzut abuzuri peste abuzuri, au posibilitatea să vină sâmbătă seara la miting şi să se exprime liber”.

De asemenea, liderul PSD a susţinut că a aflat că se încearcă inflitrarea unor persoane care să fie preluate de „televiziunile clasice” şi să spună diverse lucruri: „Ce vreau să le transmit tuturor celor care se agită şi care văd că sunt foarte nervoşi: nu ne speriaţi şi nu renunţăm la miting. Ba dimpotrivă, continuaţi aşa pentru că o să vină şi mai mulţi, şi mai implicaţi, şi mai motivaţi. Deja am aflat că se încearcă să se inflitreze tot felul de indivizi în timpul mitingului care să fie luaţi de către televiziunile clasice, să spună că au fost plătiţi, ameninţaţi”.

La rândul său, secretarul general adjunct al PSD Codrin Ştefănescu susţinea că PSD s-a pregătit pentru o participare de 150.000 de oameni, dar că prezenţa va fi „mult mai mare”: „Ne-am pregătit pentru 150.000 de persoane, dar se pare ca vor veni mult mai mulţi. Vor veni foarte mulţi din judeţele de lângă Bucureşti”.

Conform unei adrese trimise către PSD Iaşi, care cuprinde, printre altele, traseul autocarelor şi indicaţii privind debarcarea participanţilor, organizatorii mitingului de sâmbătă cer ca manifestanţii să fie îmbrăcaţi în bluze albe sau în costume populare, să aibă steguleţe tricolore, să poarte în piept un autocolant cu logo-ul partidului şi să aibă la ei lanterne mici sau telefoane mobile cu blitz. De asemenea, fiecare dintre ei trebuie să aibă printat imnul.

„Fiecare autocar va avea 6 steaguri cu tricolorul României şi un steag cu Uniunea Europeană (grup 50 persoane – 6 steaguri RO şi 1 steag UE ), precum şi pancarte cu diferite mesaje (modelele de pancarte au fost transmise pe email fiecărei organizaţii judeţene)”, mai scrie în adresă.

Membrii şi simpatizanţii PSD vor veni cu autocarele şi cu maşinile personale din toată ţara, iar o parte dintre ei vor putea folosi parcarea Palatului Parlamentului, existând o decizie în acest sens a Birourilor permanente reunite.

De asemenea, Călin Popescu Tăriceanu anunţa că ALDE va aduce la mitingul PSD aproximativ 20.000 de oameni, afirmând că judeţele aflate la cel mult 250 de kilometri distanţă faţă de Bucureşti vor avea o normă mai mare de oameni, în timp ce judeţele mai îndepărtate vor avea o normă mai mică. De asemenea, Tăriceanu a spus că zona Bucureşti – Ilfov are obligaţii mult mai mari şi trebuie să aducă în jur de 4.000 de persoane la miting.

În Piaţa Victoriei a fost amplasată de câteva zile o scenă pe care liderii partidului vor susţine discursuri, iar întreaga zonă a fost împrejmuită cu garduri ale Jandarmeriei.

Preşedintele Klaus Iohannis a criticat PSD pentru organizarea acestui miting, spunând că i se pare „o abordare caraghioasă şi pur populistă”.

„Mitingurile sunt o formă de protest şi protestul se asociază în mod normal într-o democraţie cu opoziţia sau cu societatea civilă nemulţumită de guvernare. În nicio societate normală miting de protest nu se asociază cu cei de la putere. Cei de la putere au Guvernul, au Parlamentul, au toate instrumentele pentru a rezolva problemele ţării. Ultima metodă este cea a protestului. Mi se pare o abordare caraghioasă şi pur populistă”, a declarat preşedintele Iohannis.