Peste 200 de militari din state membre NATO au participat la un exerciţiu de apărare, în poligonul de la Capul Midia

Circa 260 de militari din state membre NATO au participat miercuri la o secvență a exercițiului Tobruq Legacy 2017 (TL17) cu trageri antiaeriene reale, în poligonul de la Capu Midia.

19 iul. 2017, 16:24
Peste 200 de militari din state membre NATO au participat la un exerciţiu de apărare, în poligonul de la Capul Midia

”Ne aflăm în etapa finală a exercițiului Tobruq Legacy 2017, când executăm exercițiul cu trageri de luptă, rachete reale, având ca obiectiv verificarea personalului prin executarea acestor trageri de luptă. Tragerea reală este încununarea succesului pregătirii personalului și a tehnicii, este un moment deosebit de important pentru cariera oricărui militar aparținând brigăzii unor rachete sol-aer. Exercițiul Tobruq Legacy a fost de o complexitate deosebită, am avut de rezolvat probleme de interconectare, interoperabilitate. Oamenii noștri l-au clarificat și rezolvat cu succes, a fost o provocare pentru noi și a constituit un bun prilej de a experimenta noi posibilități de lucru cu partenerii străini. A fost realizat un sistem de comandă-control pentru toate entitățile implicate în exercițiu, acesta a funcționat la parametri deosebit de buni și suntem încrezători că în viitor ne vom perfecționa pregătirea și capacitatea de a face față unei situații complexe”, a declarat comandantul Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer ”General Nicolae Dăscălescu”, col. Claudiu Hermeniuc.

El a menționat că sistemele de tragere folosite în timpul exercițiului au performanțe deosebite, dar și anumite limitări.

”Sistemele pe care le vedeți în poligon acum au performanțe deosebite, dar și anumite limitări. Fiecare sistem are posibilități maxime pentru anumite ținte. După cum cunoașteți, în lume acum sunt amenințări aeriene de tipuri foarte diferite, este o gamă foarte largă, de la rachete balistice, rachete de croazieră, aeronave cu destinații și posibilități diferite, discutăm de drone foarte mici și foarte ieftine care pot pune probleme unui apărător antiaerian. Priceperea și inteligența noastră ne fac să căutăm și să găsim soluții pentru a combate orice tip de amenințare, pentru că la un moment dat poate fi vorba și de un cost economic, nu să lansezi o rachetă scumpă pe o dronă de câteva sute de euro”, a spus colonelul Hermeniuc.

Comandantul Brigăzii 1 Rachete Sol-Aer a afirmat că la exercițiul efectuat miercuri la Capu Midia militarii și-au îndeplinit ”perfect” toate obiectivele, informând totodată că nu au fost folosite rachete tip Patriot, pentru că ”o procedură de trageri într-un poligon implică anumite omologări anterioare, studii, nu se trage așa, pur și simplu”.

Col. Claudiu Hermeniuc a mai spus că sistemul Patriot are posibilități foarte bune împotriva sistemelor balistice și, referitor la achiziționarea de către țara noastră a unor astfel de rachete, a afirmat că este vorba de o decizie politică.

”Este o decizie politică, nu este la nivelul unei unități luptătoare, vom vedea în viitor ce sistem se va achiziționa”, a susținut Hermeniuc.

Comandantul trupelor armate ale SUA în Europa, general locotenent Ben Hodges, a declarat că exercițiul efectuat la Capu Midia a fost unul dificil.

”Este despre apărarea antiaeriană pe rază scurtă, ca să protejezi populația, obiective importante, împotriva rachetelor și dronelor. Ceea ce am văzut la Federația Rusă, atât în Ucraina, cât și în Siria, este că au dezvoltat o capacitate foarte bună de a folosi drone. Și ca să te protejezi e nevoie de rachete, armament cu gloanțe și alte mijloace. Asta facem azi, e dificil, nu e ca un joc pe calculator, este foarte dificil să fixezi ținta (…), trebuie să exersezi. Vreau să concluzionez prin a spune cât de recunoscător sunt României, un bun aliat, suntem într-o locație geografică foarte bună, aici, la Marea Neagră. Și au fost o gazdă foarte bună că ne-au lăsat să ne antrenăm aici. Suportul țării gazdă este foarte important pentru defensiva colectivă”, a afirmat Hodges.

Potrivit acestuia, rachetele Patriot sunt eficiente pentru a proteja obiective importante.

„Sistemul Patriot este foarte important, pentru că te protejează împotriva armelor mari, de lungă distanță, care pot distruge obiective precum orașe. Pot distruge porturi, baze aeriene sau chiar orașe. Sistemul Patriot este foarte mare și foarte scump. Păstrezi o armă precum Patriot ca să protejezi obiective importante (…). Este un sistem care este în folosință de ceva timp și care și-a arătat eficiența și este o competiție constantă, pentru că inamicii vor să dezvolte arme care să contracareze acest sistem Patriot”, a explicat comandantul trupelor armate ale SUA în Europa.

Ministerul Apărării Naționale a informat, printr-un comunicat de presă, că aproximativ 1.000 de militari din 16 țări membre NATO, din care circa 250 români, participă la exercițiul de apărare aeriană cu baza la sol TL17, exercițiu de sprijin pentru Saber Guardian 2017 (SG17), care se desfășoară, în perioada 12-22 iulie, în baza aeriană din Mihail Kogălniceanu și în Tabăra de Instrucție și Poligonul de Trageri Sol-Aer din Capu Midia.

În cadrul acestei secvențe, Forțele Aeriene Române participă cu sisteme de rachete sol-aer cu bătaie medie Hawk, Statele Unite ale Americii — cu sisteme de rachete Patriot și Avenger, Slovenia — cu sisteme de rachete SA-24, iar Forțele Terestre Române — cu sisteme de apărare antiaeriană SA-6 și Gepard, conform comunicatului.

TL17 se desfășoară simultan în trei țări, Republica Cehă, Lituania și România, la exercițiu participând aproximativ 1.600 de militari.

”TL17 demonstrează interoperabilitatea între multiple structuri de forțe de apărare aeriană din Europa și contribuie la consolidarea eforturile de descurajare în cadrul NATO”, au menționat reprezentanții MApN.

Potrivit acestora, SG17 este cel mai mare exercițiu desfășurat în regiunea noastră, în perioada 11-20 iulie, unde participă 25.000 de militari, din 22 de țări aliate și partenere. Exercițiul este condus de USAREUR și se desfășoară pe teritoriile naționale ale Bulgariei, României și Ungariei.

Citeşte şi Camion NATO, implicat într-un accident în centrul Sibiului