Protestatarii din judeţele Moldovei care au plecat cu maşinile în coloană de la Iaşi au manifestat în Piaţa Victoriei

Publicat: Sâmbătă, 19 Mai 2018 16:03 // Actualizat: Sâmbătă, 19 Mai 2018 22:54 // Sursa: romaniatv.net

Protestatarii din judeţele Moldovei care au plecat cu maşinile în coloană de la Iaşi, solicitând construcţia de autostrăzi, au manifestat zeci de minute în Piaţa Victoriei, fără maşini, şi au scandat "Vrem autostradă", ei acuzând autorităţile că nu le-au permis să staţioneze cu maşinile în faţa Guvernului.

UPDATE.  După zeci de minute de negocieri cu forţele de ordine, protestatarii veniţi din Moldova să ceară începerea construcţiei autostrăzilor Ungheni-Iaşi-Târgu Mureş şi Ploieşti-Suceava au primit acceptul să intre cu maşinile în Piaţa Victoriei, dar fără să staţioneze.

Iniţiatorii protestului afirmă că înţelegerea nu a fost respectată de către poliţişti şi jandarmi şi că întreaga coloană de maşini a fost redirecţionată pe străzile din jur, fără a se face măcar un tur complet prin piaţă.

”Eram cam o sută de maşini. Ne-au păcălit, am vrut să facem de trei ori ocolul prin Piaţa Victoriei, apoi să părăsim zona. Dar după jumătate de tură ne-au scos pe o stradă lăturalnică. N-am avut ce face, eram în coloană, am ieşit din Piaţa Victoriei”, a spus un participant la protest.

Ulterior, manifestanţii au parcat maşinile în zona Kiseleff, apoi au pornit pe jos către Piaţa Victoria.

În faţa Guvernului, cei veniţi la protest au scandat ”Vrem autostradă” şi au afişat bannere pe care scria ”Suntem sătui de minciuni” şi ”Moldova nu doarme”.

”Semnalul a fost tras. Dacă nici de această dată nu ne vor lua în seamă, vom stabili care va fi următorul pas, dar nu vom renunţa la proteste”, a declarat un alt participant la eveniment.

Potrivit organizatorilor, la acţiunea de protest au participat în total  peste 250 de autovehicule, dar unele maşini au însoţit coloana doar pe anumite porţiuni.


Poliția nu le permite protestatarilor să intre cu mașinile în Piața Victoriei.

Dintre scandările manifestanților:

    "Lasați-ne să trecem, lăsați-ne să trecem"
    "Noi vrem respect"
    "Vrem autostradă, nu penali pe stradă"

Evenimentul este organizat de două asociaţii civice - ”Împreună pentru A8” şi ”Moldova vrea autostradă”. Sâmbătă după-amiază, coloana de maşini se afla în judeţul Vrancea.

”Din Iaşi s-a plecat cu câteva zeci de maşini. Pe traseu ni s-au alăturat maşini de la Suceava, Botoşani, Roman şi Bacău. Sunt autoturisme, motociclete, camioane, dubiţe. E greu de estimat câţi suntem, probabil peste 250 de autovehicule. Nu toţi vor ajunge la Bucureşti, unii s-au alăturat doar pe un segment de drum, pentru a-şi arăta solidaritatea. Prin oraşele prin care am trecut, oamenii ne-au salutat, şoferii au claxonat, locuitorii din Moldova vor această autostradă”, a declarat pentru News.ro Dan Radu, unul dintre participanţi.

Iniţiatorii acţiunii afirmă că în cursul zilei de vineri au aflat că Primăria Bucureşti nu şi-a dat acordul ca maşinile să staţioneze în Piaţa Victoriei, în faţa Guvernului, întrucât în zonă s-ar desfăşura un alt eveniment. Coloana de maşini ar urma să ajungă în Capitală după ora 17.00.

Organizatorii protestului afirmă că vor termene clare din partea Guvernului privind începerea lucrărilor la autostrada A8 (Ungheni-IaşI-Târgu Mureş) şi la autostrada A7 (Ploieşti-Suceava).

”Din anul 2007, de când s-a dat startul construirii infrastructurii mari, nu numai că nu s-a construit nici un metru de autostradă în Moldova, dar nu există în acest moment nici măcar contracte încheiate pentru refacerea studiilor de fezabilitate. Mai grav: nu sunt nici măcar fixate date clare pentru licitarea acestor contracte! Pentru Autostrada A8 (Iaşi – Târgu Mureş, care ar lega Moldova de rutele europene), au fost anulate până acum două studii de fezabilitate, situaţia fiind la momentul de faţă tot la punctul zero, după 11 ani, exact ca în 2007. Pentru Autostrada A7 (sau drum expres, Guvernul încă nu s-a decis asupra categoriei), au fost amânate licitaţiile pentru studiile de fezabilitate de 16 ori în cinci ani”, precizează reprezentanţii celor două asociaţii, într-un comunicat de presă.

Totodată, organizatorii acestui eveniment solicită o întâlnire cu premierul Viorica Dăncilă şi cu ministrul Transporturilor, Lucian Şova, pentru ”a primi garanţii oficiale ferme şi o foaie de parcurs cu termene şi acţiuni clare pentru deblocarea construirii Autostrăzilor A8 şi A7, esenţiale pentru egalizarea dezvoltării interregionale în România”.

”Evenimentul este unul exclusiv civic şi transmite revolta cetăţenilor faţă de minciunile şi incompetenţa din ultimii 11 ani ale guvernanţilor. Vrem urgent autostrăzi şi dezvoltare în Moldova, vrem un termen clar. Impactul lipsei acestei infrastructuri este plătită sever de milioane de români cărora li se refuză accesul la dezvoltare. Mediul de afaceri este profund afectat de lipsa autostrăzilor în Moldova, ceea ce are impact inclusiv asupra bugetului naţional”, mai precizează reprezentanţii celor două asociaţii civice.
 

loading...
Comenteaza // Vezi comentarii
        Citeste mai mult despre:   
autostrăzi Guvern Moldova
Loading...
Daca ti-a placut articolul, urmareste RomaniaTV.NET pe   facebook facebook sau  twitter twitter.
1
EUR
4.8068
RON
27 Feb
noapte 1 °
zi 10 °
Ultimele joburi adaugate
24 H