Peste 4.000 de persoane au fost confirmate cu COVID după vaccin

Coordonatorul campaniei de vaccinare susține că un număr de 3.969 de persoane au fost confirmate cu coronavirus după ce le-a fost administrată prima doză a vaccinului COVID. După cea de-a doua doză au fost confirmate 446 de persoane.

23 feb. 2021, 14:24
Peste 4.000 de persoane au fost confirmate cu COVID după vaccin

Peste 4.000 de persoane au fost confirmate cu COVID după vaccin. Valeriu Gheorghiță a vorbit în cadrul conferinței de presă despre vaccinarea personalului din învățământ, despre evaluarea impactului vaccinării pentru persoanele care efectuează dializă cronică, cazurile confirmate după vaccin și despre bilanțul vaccinării.

Acesta a anunțat că peste 4.000 de români au fost confirmați cu coronavirus după administrarea atât a primei doze de vaccin, cât și după a doua. Mai exact, 3.969 de persoane au fost confirmate după prima doză, iar 446 după cea de-a doua.

Peste 4.000 de persoane au fost confirmate cu COVID după vaccin. De asemenea, peste 810.000 români au fost vaccinați împotriva COVID.

„După prima doză, în perioada 27 decembrie 2020 – 21 februarie 2021, aproximativ 3.969 de persoane, reprezentând 0,49% din numărul persoanelor vaccinate cu prima doză, au fost testate pozitiv cu virusul SARS-CoV-2. (…) Mediana timpului scurs de la momentul vaccinării până la momentul la care a fost depistată această infecţie a fost de şapte zile, ceea ce înseamnă că persoanele respective au fost diagnosticate în intervalul de timp în care nu a apărut nivelul de anticorpi la un titru protector şi, de asemenea, foarte probabil, vorbim de situaţii în care acele persoane erau fie în perioada de incubaţie la momentul vaccinării, fie au fost în faza de infecţie asimptomatică sau au fost expuse ulterior momentului vaccinării, având în vedere că perioada de incubaţie pentru infecţia cu SARS-CovV-2 este cuprinsă între două şi 14 zile”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Coordonatorul campaniei de vaccinare împotriva COVID a menţionat că 95% dintre aceste persoane au fost vaccinate cu serul produs de compania Pfizer-BioNTech, 4,6% – cu vaccinul produs de Moderna şi 0,4% – cu cel de la Oxford – AstraZeneca.

Totodată, 1.052 de persoane dintre cele care au fost diagnosticate cu infecţie SARS-CoV-2 după administrarea primei doze s-au prezentat deja pentru efectuarea dozei de rapel. 172 de persoane au efectuat cea de-a doua doză în primele două săptămâni de la momentul vindecării infecţiei, iar restul de 880 de persoane au fost vaccinate după un interval de două săptămâni de la momentul vindecării infecţiei.

Pe de altă parte, 446 de persoane, reprezentând 0,08% din totalul persoanelor vaccinate cu două doze, au avut un test pozitiv pentru infecţia cu virusul SARS-CoV-2 în perioada 17 ianuarie – 21 februarie. Toate aceste persoane au fost vaccinate cu serul produs de compania Pfizer-BioNTech, având în vedere că acesta este în momentul de faţă singurul tip de vaccin cu care se face rapel.

„Mediana timpului scurs de la administrarea celei de-a doua doze şi până la data confirmării infecţiei a fost de patru zile. Reamintesc faptul că beneficiile vaccinării ating valoarea maximă la cel puţin 7, 10, 14 zile, în funcţie de tipul vaccinului, după administrarea celei de-a doua doze. Iarăşi, accentuez importanţa respectării măsurilor de prevenţie, pentru că altfel putem să avem acel fals sentiment de siguranţă şi să ne expunem în diverse circumstanţe la infecţia cu SARS-CoV-2”, a menţionat el.

Citește și: De miercuri începe vaccinarea angajaţilor din învăţământ. Valeriu Gheorghiţă: 60.000 de persoane vor fi vaccinate până în 10 martie

 

Evaluarea impactului vaccinării pentru persoanele care efectuează dializă cronică

Valeriu Gheorghiţă a anunţat că 6.341 de persoane care efectuează dializă cronică au primit prima doză de vaccin anti-COVID, rata de acoperire vaccinală în rândul acestei categorii fiind de aproximativ 60%.

„Această categorie de pacienţi, din păcate, a fost grav afectată în cursul acestei pandemii, înregistrându-se o rată de deces medie de aproximativ 25% la cazurile care au fost diagnosticate cu infecţie SARS-CoV-2. Dintre aceste 11.100 de persoane care efectuează dializă, 6.341 de persoane au fost deja vaccinate cu prima doză, ceea ce înseamnă un procent de până la 60% ca rată de acoperire vaccinală. Şi-au exprimat acordul pentru vaccinare circa 70% dintre persoanele care efectuează dializă. Din punctul nostru de vedere, este un nivel satisfăcător de acoperire vaccinală. Cu cât numărul persoanelor vaccinate este mai mare, cu atât, evident că beneficiile din punct de vedere practic, medical şi epidemiologic vor fi mai mari”, a spus Valeriu Gheorghiţă.

Un element important despre beneficiile vaccinării: s-a efectuat o scădere a numărului de cazuri, în anumite centre au făcut o centralizare mult mai fidelă a cazurilor. De exemplu, de la o medie de 25 la 2 cazuri. Noi apreciem ca fiind o evoluția favorabilă în rândul acestei categorii de persoane” , a mai precizat acesta.

Citește și: Apare un nou vaccin antiCOVID în România. Se va administra într-o singură doză şi este similar cu cel de la Astra Zeneca. Anunţul făcut de Valeriu Gheorghiţă

 

Bilanțul vaccinării

”Au fost 1.934.000 de doze, fiind administrate peste 1.400.000 de doze, iar stocul existent este de 405.000 de doze pentru toate cele trei itpuri de doză. De la Pfizer am primit peste 1.500 de doze, iar stocul existent este de aproximativ 200.000 de doze. De la moderna am recepționat 78.000 de doze, iar în momentul de față stocul este 0. Mâine primi aproximativ 77.779 de doze, iar din 4 martie va începe perioada de vaccinare. De la AstraZeneca am primit 337.222 de doze, iar stocul în prezent este de 230.566 de doze.

Bilanțul vaccinării la 22 februarie erau vaccinate peste 810.000 de persoane dintre care peste 500.000 vaccinate cu ambele doze” , a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare COVID din România.