Peste 400 de presupuşi jihadişti au fost arestaţi în Arabia Saudită

Arabia Saudită a anunțat sâmbătă destructurarea unei organizații conectate grupării jihadiste sunnite Statul Islamic (SI) și arestarea a 431 de presupuși membri ai acesteia, majoritatea saudiți, precum și dejucarea unor noi atacuri asupra moscheilor și a unei misiuni diplomatice, transmite AFP.

18 iul. 2015, 19:24
Peste 400 de presupuşi jihadişti au fost arestaţi în Arabia Saudită

Conform Ministerului saudit de Interne, în timpul operațiunilor care au condus la aceste arestări au fost ucise 37 de persoane, dintre care 6 sunt „teroriști”, celelalte victime fiind în rândul forțelor de ordine și al civililor, înregistrându-se în plus și 120 de răniți.

Aceeași sursă menționează că respectiva organizație era alcătuită din mici celule care colaborau cu SI și au fost implicate în mai multe atacuri, inclusiv în atentatele sinucigașe asupra moscheilor șiite din estul țării. Ea plănuise și alte atacuri asupra moscheilor, precum și asupra unei misiuni diplomatice, care însă nu este precizată.

În urma numeroaselor atentate anti-șiite revendicate de SI, autoritățile saudite au intensificat în ultimele luni operațiunile împotriva extremiștilor sunniți, temându-se mai ales de riscul unor tensiuni confesionale între majoritatea sunnită și minoritatea șiită. În plus, participarea Arabiei Saudite la raidurile aeriene ale coaliției antijihadiste conduse de SUA a alimentat preocuparea față de posibile represalii.

Citeşte şi Unul dintre cei mai căutaţi terorişti a fost ucis în Tunisia