Peste 400 de tineri romi, bursieri într-un program de pregătire în domeniul medical

439 de tineri de etnie romă, interesaţi să urmeze o carieră în domeniul sănătăţii, au fost în perioada 2011-2013 bursieri ai programului "O generaţie de specialişti romi în domeniul medical".

19 dec. 2013, 10:43
Peste 400 de tineri romi, bursieri într-un program de pregătire în domeniul medical

164 de studenţi ai facultăţilor de medicină, farmacie, stomatologie, elevi ai şcolilor postliceale sanitare şi medici rezidenţi de etnie romă au devenit bursieri şi au beneficiat de sesiunile de pregătire teoretică şi practică acordate de medici cu diferite specializări, potrivit Agerpres. Totodată, 275 de elevi şi absolvenţi de licee romi au beneficiat de burse şi de sesiuni de pregătire la biologie, chimie şi fizică pentru susţinerea examenului de admitere în cadrul instituţiilor de învăţământ superior din domeniul medical.

De asemenea, peste 1.500 de membri ai comunităţilor de romi au fost consultaţi în cadrul proiectelor de voluntariat iniţiate şi implementate de bursierii programului.

Potrivit preşedintelui ActiveWatch-Agenţia de Monitorizare a Presei, Mircea Toma, programul de burse şi dezvoltare personală a avut două componente de pregătire, cea de mentorat pentru cei care deja studiau în domeniul medicinei şi cea de tutorat pentru cei care doreau să studieze în acest domeniu.

Această bursă este dedicată compensării unei nedreptăţi istorice. 400 de tineri romi, care devin specialişti în domeniul medical, ar trebui să însemne un început de normalitate. 400 de tineri romi care au şansa să intre într-o profesie de prestigiu pot să corecteze defectul de vedere al acelor pentru care o asemenea asociere este imposibilă şi pot să deschidă un preţios orizont de speranţă copiilor romi„, a declarat Mircea Toma.

Prorectorul UMF „Carol Davila”, Cătălin Cârstoiu, a afirmat că în universitate există 17 studenţi romi bursieri ai programului. El a spus că pentru 2013, Ministerul Educaţiei a pus la dispoziţie UMF „Carol Davila” şase locuri pentru tinerii romi la admitere, pe care s-au înscris 27 de candidaţi.

„Ei au avut parte de acelaşi sistem de evaluare, au fost admişi pentru capabilitatea lor profesională, şi nu datorită faptului că erau de etnie romă”, a spus Cătălin Cârstoiu.

Programul „O generaţie de specialişti romi în domeniul medical” a fost implementat la nivel naţional în perioada ianuarie 2011 – decembrie 2013 de ActiveWatch – Agenţia de Monitorizare a Presei, în parteneriat cu Fundaţia Roma Education Fund Romania, Asociaţia Medicilor Rezidenţi, Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN şi Open Society Institute.