Peste 50 de angajaţi ai unei instituţii din Vaslui sunt „handicapaţi” în acte. Un orb conduce maşina instituţiei

Peste 50 de angajați ai unei instituții din Vaslui sunt „handicapați” cu acte în regulă, adică posedă certificate de handicap, pentru diverse dizabilități, în frunte cu directorul.

30 mart. 2023, 10:06
Peste 50 de angajaţi ai unei instituţii din Vaslui sunt „handicapaţi” în acte. Un orb conduce maşina instituţiei

Din păcate nu este vorba de integrarea în muncă a persoanelor cu  anumite probleme de sănătate, ci de un tertip găsit pentru a avea anumite beneficii. Peste 50 de angajați ai DGASPC Vaslui au certificate de handicap.

Mai exact, 54. În frunte cu directorul instituției, Dragoș Cazacu, ce a intrat recent în posesia unui certificat cde persoană cu dizabilități. Acesta suferă de o boală care îi dădea dreptul să solicite încadrarea în grad de handicap cu mulți ani în urmă, însă a făcut acest demers abia după ce a devenit șeful DGASPC Vaslui, scriu jurnaliştii de la Vremeanoua.ro.

Persoanele cu certificat de handicap sunt scutite de la plata rovinietei, a impozitului pe venit din salariu, a impozitului pe clădirea folosită ca domiciliu, a impozitului pe terenul aferent clădirii de domiciliu, a impozitului pe mijloacele de transport aflate în proprietatea sau coproprietatea lor.

În plus, de anul acesta, dacă dizabilitățile sunt de grad accentuat sau grave, persoanele în discuție, pot beneficia, pe lângă decontarea carburantului necesar deplasării (cu autoturismul aflat în proprietatea sa, a familiei, asistentului personal, însoțitorului sau furnizorului de servicii sociale) și de acordarea de tichete valorice.

Citeşte şi: De noaptea minții! Cum a reacționat un bărbat aflat în scaun cu rotile când s-a trezit cu polițiștii în fața lui. Strânsese o mulțime de bani din mila trecătorilor

Un  alt angajat al DGASPC Vaslui este „nevăzător” în acte, dar asta nu îl împiedică să își conducă, singur, mașina, după ce la viza medicală în vederea obținerii permisului de conducere, medicii au constatat că vede perfect.  Cazul său este cunoscut în blocul unde locuiește. „Domnul are handicap și nu-i corect. Vede, toată lumea zice. Dar are fata acolo, la Protecție, cine știe ce învârteli a făcut”, au declarat vecinii bărbatului.

Jurnaliștii publicației au discutat cu Viorel Bâgu, care le-a spus că e „nevăzător cât de cât” și că se descurcă singur deşi că ar trebui să aibă un asistent. Bărbatul, arată sursa citată, e tatăl Alinei Clapa, șefa Serviciului Evaluare Complexă a Persoanelor Adulte cu Dizabilități din cadrul DGASPC Vaslui, având, printre altele, ca atribuție de serviciu să recomande sau nu încadrarea, respectiv revocarea sau menținerea în grad de handicap a unei persoane.

Citeşte şi: Pedro, șoferul de TIR abandonat pe Valea Oltului, a fost salvat de un român! „Nu avem nicio scuză să stăm cu mâinile in sân”