Peste 50 de vehicule reclamate ca furate din zece state, găsite de poliţiştii români, în patru zile

Peste 50 de autoturisme, motociclete, utilaje de construcţie şi rulote reclamate ca furate din zece state au fost găsite în patru zile de poliţiştii români, în urma unei acţiuni internaţionale la care au participat 28 de ţări.

14 sept. 2013, 13:47
Peste 50 de vehicule reclamate ca furate din zece state, găsite de poliţiştii români, în patru zile

În urma propunerii preşedinţiei lituaniene a Uniunii Europene, 28 state membre au participat la organizarea unei acţiuni pe linia combaterii furturilor şi a traficului internaţional cu autovehicule reclamate furate, acţiunea fiind sprijinită de Europol, Interpol, Tispol şi Frontex, se arată într-un comunicat de presă de sâmbătă al Poliţiei Române, citat de agenţia Mediafax.

În cadrul operaţiunii, care a avut loc în perioada 10-13 septembrie, au fost organizate acţiuni în trafic, în special în locurile de comercializare a autovehiculelor second-hand.

În cele patru zile ale acţiunii, poliţiştii români au identificat 51 de vehicule urmărite în bazele de date naţionale şi internaţionale, dintre care 33 de autoturisme, trei motociclete, 13 utilaje de construcţie şi două rulote.

Dintre acestea, 22 erau reclamate ca furate din Italia, 11 din Spania, câte patru din România şi Germania, trei din Franţa, două din Olanda şi câte unul din Ungaria, Bulgaria, Iran şi Slovenia, iar un autovehicul avea seria de şasiu modificată.

În 11 septembrie, poliţiştii de la IPJ Gorj au identificat, în incinta unei cariere, trei utilaje de construcţii, toate figurând reclamate ca fiind furate din Italia. Din verificări a reieşit că acestea au fost sustrase în perioada 2006-2007.

O zi mai târziu, poliţiştii de la IPJ Hunedoara au găsit un autoturism care avea plăcuţe de înmatriculare spaniole. Persoana care deţinea maşina a declarat că a cumpărat-o în august, de la un cetăţean spaniol, primind de la acesta şi o serie de documente emise de autorităţile din Spania. În urma verificărilor efectuate în Sistemul Informaţional Schengen s-a stabilit că autoturismul fusese reclamat furat la 6 septembrie, din Germania, iar plăcuţele de înmatriculare aparţin unui alt autoturism, înmatriculat în Spania pe numele cetăţeanului spaniol.

Cercetările sunt continuate, în colaborare cu celelalte state, prin intermediul Centrului de Cooperare Poliţienească Internaţională, pentru repatrierea vehiculelor găsite şi pentru tragerea la răspundere a suspecţilor de furturi de autovehicule, precum şi a celor care le-au traficat ori au sprijinit înmatricularea în circulaţie în România.

În vederea realizării unui schimb rapid de date şi informaţii necesare poliţiştilor români aflaţi pe teren, dar şi la solicitarea celorlalte state participante, pe parcursul operaţiunii, la sediul Europol din Haga a funcţionat Centrul de Operaţiuni JPO LITCAR, unde fiecare stat participant a detaşat poliţişti specializaţi în traficul internaţional cu autovehicule furate.

La nivel naţional, acţiunea a fost organizată şi coordonată de Direcţia de Investigaţii Criminale din Poliţia Română, cu sprijinul Unităţii Naţionale Europol şi a Poliţiei de Frontieră. La acţiune au participat poliţişti de la investigaţii criminale, poliţie rutieră, ordine publică, transporturi şi de la poliţia de frontieră.

Citeşte şi Săracii români bogaţi: România bate toate statisticile la vânzările de maşini de lux